(από το Βήμα της Κυριακής)
Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του Ν. 3839/2010 με τον οποίο καθιερώθηκε νέο σύστημα επιλογής των 25.000 διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου και θεσπίστηκαν αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια για την ανάδειξή τους, η σχετική...
διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω μιας ιδιότυπης «λευκής απεργίας» που έχουν κηρύξει οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες αρνούνται να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών. Αποτέλεσμα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι ουσιαστικά ακέφαλες, με αρνητικές συνέπειες στην ήδη υποτονική λειτουργία τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, να παραμένουν ακόμη στη θέση τους οι προϊστάμενοι που είχαν επιλεγεί από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα.
Το θέμα αυτό εξελίσσεται σε «μείζον ζήτημα» για την κυβέρνηση, καθώς δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που διατυπώνουν την άποψη ότι «δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τους διευθυντές της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ τίθεται σε σοβαρή δοκιμασία και ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά προγράμματα τα οποία προώθησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης και αφορούσε την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών του Δημοσίου με βάση αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως προκύπτει και από σχετική εγκύκλιο την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας κυρία Ευσταθία Μπεργελέ, απειλεί ακόμη και με λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των υπευθύνων, οι οποίοι ωστόσο αντιτείνουν ότι «η σχετική διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη,η μοριοδότηση με βάση τα νέα κριτήρια που καθιερώθηκαν είναι δύσκολη και οι υποψήφιοι για τις διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Ο κ. Ραγκούσης, με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», αναγνώρισε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο συγκεντρώνει στοιχεία ώστε να διαπιστώσει ποιες ακριβώς δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει στην επιλογή και τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων. «Στο υπουργείο Εσωτερικών οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων προϊσταμένων έχουν ολοκληρωθεί κανονικά» επισημαίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ευσταθούν οι δικαιολογίες που προβάλλουν οι επικεφαλής των υπηρεσιών διοικητικού που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση των «φακέλων» των υποψηφίων, περί πολυπλοκότητας του νέου συστήματος.
Στελέχη των υπηρεσιών διοικητικού με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» διατείνονται ότι η μοριοδότηση των υποψηφίων για τις θέσεις ευθύνης με βάση τα νέα κριτήρια που καθιερώνο νται με το νέο σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. «Υπάρχουν περιπτώσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά «στις οποίες τελειόφοιτοι πανεπιστημίων εξωτερικού ή μεταπτυχιακών σπουδών δεν έχουν βαθμούς στα πτυχία τους.Βαθμολογούνται με “καλώς”,“λίαν καλώς”,“μέτριος” κτλ. Πόσα μόρια θα πρέπει να τους βάλουμε; Το ίδιο συμβαίνει και με τις ξένες γλώσσες. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κάποιος που διετέλεσε προϊστάμενος οργανικής μονάδας τεκμαίρεται ότι γνωρίζει κάποια ξένη γλώσσα.Τι σημαίνει τεκμαίρεται; Για να συμπληρώσει κάποιος τον φάκελό του πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο για να συγκεντρώσει τα αναγκαία πιστοποιητικά.Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν για μία μόνο θέση είναι 200 υποψήφιοι και θα πρέπει να συμπληρωθούν 200 φάκελοι».
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑτης επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς, «χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος που να δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή» αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
«Θα θέλαμε να τονίσουμε» επισημαίνεται στην εγκύκλιο «ότι η καθυστέρηση αυτήδεν συνάδει με τον σκοπό των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 3839 / 2010, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί άμεσα με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που θα επιτρέψει στις υπηρεσίες να λειτουργήσουν με τους ικανότερους προϊσταμένους οργανικών μονάδων». Το υπουργείο Εσωτερικών απειλεί μάλιστα ευθέως τις υπηρεσίες που δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής των νέων προϊσταμένων με βάση τις διατάξεις του Ν. 3839/2010 ότι θα ληφθούν σε βάρος των προϊσταμένων τους πειθαρχικά μέτρα.
«Οι εν λόγω διατάξεις» τονίζεται στην εγκύκλιο «έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και η αναιτιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του Υπαλληλικού Κώδικα». Παράλληλα καλούνται όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων «να παρακολουθήσουν προσωπικά την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων στις υπηρεσίες στις οποίες προΐστανται».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Τα κριτήρια επιλογής των νέων διευθυντών είναι η επαγγελματική κατάσταση, τα τυπικά προσόντα, ο χρόνος υπηρεσίας και οι τίτλοι σπουδών τους Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Μάρτιος 2010) του Ν.3839/2010 αυτοδίκαια έληξε η θητεία των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων,καθώς και η θητεία των προϊσταμένων οργανικών μονάδων όλων των ιεραρχικών βαθμίδων (γενικοί διευθυντές,διευθυντές,προϊστάμενοι τμημάτων),είτε αυτοί επιλέγονται με βάση τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα,είτε με βάση ειδικές διατάξεις (π.χ.προϊστάμενοι οργανικών μονάδων Ανεξάρτητων Αρχών,Διαχειριστικών Αρχών κ.ά.).Εληξε επίσης η θητεία των μονομελών οργάνων διοίκησης που εξομοιώνονται με γενικό διευθυντή ή προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης.Βέβαια,οι ήδη υπηρετούντες προϊστάμενοι κατά τη δημοσίευση του νόμου παρέμειναν στη θέση τους ως την επανεπιλογή τους ή την επιλογή και τοποθέτηση νέων προϊσταμένων.
Η διαδικασία επιλογής της νέας ιεραρχίας του Δημοσίου,όπως προκύπτει από το σχετικό χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2010.Η θητεία των νέων διευθυντικών στελεχών,που θα επιλέγονταν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια,τα οποία αφορούν την επαγγελματική τους κατάσταση,τα τυπικά τους προσόντα,τον χρόνο υπηρεσίας τους και τους τίτλους σπουδών τους,θα ήταν για περίπου ενάμισι έτος, ώσπου να τεθούν πλήρως σε ισχύ οι διατάξεις του Ν. 3839/2010. Η καθυστέρηση όμως που παρατηρείται,κυρίως λόγω της «λευκής απεργίας» που έχουν κηρύξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου,εκτιμάται ότι θα προκαλέσει επιπλοκές στο νέο σύστημα που καθιέρωσε η κυβέρνηση.