Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Φαρμακονήσι: Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Γιατί σώθηκατε μόνο οι άνδρες, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τους Abdol Sabur Azizi, EHsanula Sufi και Fada Mohumad Ahmadi για να πάρει την εξής απάντηση: "Ο Θεός μας έσωσε. Είδαν οι Έλληνες λιμενικοί τα Τουρκικά σκάφη και πανικοβλήθηκαν. Αν είχαν χρόνο θα μας είχαν σκοτώσει όλους". Της Φωτεινής Λαμπρίδη


Τρεις από τους επιζώντες πρόσφυγες της νέας τραγωδίας στο Φαρμακονήσι μίλησαν σήμερα Σάββατο στο Σύνταγμα. Επανέλαβαν κάποια γεγονότα που διαβάσαμε και ακούσαμε μέσα από τα ΜΜΕ. Ωστόσο η αφήγηση ήταν διαφορετική γιατί δεν ήταν αποσπασματική και σκιαγραφούσε τόσο ανάγλυφα τα γεγονότα που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι συντελέστηκε έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

η ξενιτιά metanastes

Κόμμα Βενιζέλου και ενδό- μνημονιακοί ανταγωνισμοί

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
“ Όλοι μαζί συνεχίζουν την ίδια πορεία ήττας και αλλοτρίωσης. Εισπράττουν μόνο μεγαλύτερη απαξίωση. ”

Του Θέμη Τζήμα

Θα επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πληρώνοντας το Βαγγέλη Βενιζέλο με το ίδιο νόμισμα; Θα διαδεχθεί το Βενιζέλο κάποιο νεώτερο στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας τώρα ή θα περιμένουν την τρίτη ήττα του Βενιζέλου στις επερχόμενες εκλογές;

Στην πραγματικότητα τα ερωτήματα που συζητούνται σε σχέση με το κόμμα Βενιζέλου, το οποίο εξακολουθεί να καταχράται το όνομα ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν την οριστική παρακμή του ιστορικού αυτού κόμματος και την πλήρη του αποστασιοποίηση από κάθε ζωογόνα κοινωνική εξέλιξη.

Είναι τόσο ισχυρό από τη μια το σύνδρομο της συνενοχής όλων των παραπάνω παραγόντων για την υιοθέτηση της μνημονιακής πολιτικής και τόσο σταθερή από την άλλη η εξάρτησή τους από την παρασιτική ολιγαρχία και τον ξένο παράγοντα- αν και με διαφορετικές διαβαθμίσεις- ώστε προτιμούν να αναλώνονται σε παιχνίδια εξουσίας επί των ερειπίων παρά να προχωρούν σε μια έστω όψιμη αυτοκριτική.

... υπάρχουν μόνον Άνθρωποι ...

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι.

Υπάρχουν άνθρωποι σε σκλαβιά, άνθρωποι αναγκεμένοι, καταδιωκόμενοι, υπάρχουν άνθρωποι σε πόλεμο, πρόσφυγες, άνθρωποι σε υπέρτατη φτώχεια, άνθρωποι χωρίς προνόμια και χωρίς γνώση ότι έχουν δικαιώματα.

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε ηρεμία, σε σχετική ευημερία, άνθρωποι που καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα έστω και με δυσκολίες και αγώνα. Υπάρχουν και οι πάμπλουτοι. Αυτοί που για τίποτα δεν αγωνιούν και δεν μοχθούν για τον επιούσιο. Αλλά παράνομοι άνθρωποι, δεν υπάρχουν. Ακόμα και όταν προσπαθούν να έρθουν σε άλλες πατρίδες, αφού στη δικιά τους κινδυνεύει η ζωή, η τιμή, η αξιοπρέπειά τους ή , απλώς, είναι τόσο απελπισμένοι ώστε να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο μακριά από τις εστίες τους. Στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα. Που συχνά αποδεικνύεται θανατηφόρα.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ !...

Το οραματικό σχέδιο (και προσδοκία), των κυβερνητικών, έγκειται στην παγίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην έναρξη της (πολυπόθητης και αβανταδόρικης) διαδικασίας, επιστροφής πόρων στο λαό, αρχίζοντας από τα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους κλπ.

Στην αρχή μιας κρισιμότατης και μακρότατης προεκλογικής περιόδου, όχι με μία αλλά με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, (Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές και Εθνικές), οι συγκυβερνήτες σχεδίαζαν και προσδοκούσαν τη στιγμή της μοιρασιάς, μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως την πεμπτουσία της πολιτικής τους δράσης και ως το, κεντρικό, αποδεικτικό στοιχείο, της ορθότητάς της.

«Μετανάστες» – Μπέρτολτ Μπρέχτ

“Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα το όνομα που μας δίναν:

«Μετανάστες»

Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο,
δε φύγαμε γιατί το θέλαμε,
λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη.

Ούτε και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε
να μείνουμε για πάντα εκεί, αν γινόταν.

Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε θα ΄ναι, μα εξορία.

Εμείς απομένουμε δω πέρα, ασύχαστοι, όσο μπορούμε πιο κοντά
στα σύνορα,προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα, καραδοκώντας το παραμικρό σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη, πνίγοντας μ΄ερωτήσεις
κάθε νεοφερμένο, χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα
ν΄ απαρνιόμαστε, χωρίς να συχωράμε τίποτα απ΄ό σα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.

Φαρμακονήσι"Ο άνθρωπος έκλαιγε....

Λιλιάνα Δρίτσα (διήγημα)  Ο άνθρωπος έκλαιγε.

Ένας μεσόκοπος άντρας, ήταν, γύρω στα πενήντα-ίσως και νεότερος αλλά κακοπερασμένος…
Κάτι έλεγε στη γλώσσα του κι έκλαιγε γοερά.
Γύρω του κι άλλοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Μερικοί κάτι ψέλλιζαν. Άλλοι χτυπούσαν το κεφάλι τους.
Ανάμεσα στα κεφάλια ξεχώριζες μικρόφωνα που διαγκωνίζονταν.
Ανάμεσα στα κλάματα ξεχώριζες φωνές δημοσιογράφων.
Ο άνθρωπος έκλαιγε.
Αν έσβηνες τον ήχο δεν καταλάβαινες πως μιλούσε ξένη γλώσσα.
Θα μπορούσε να είναι ένας έλληνας αγρότης που είχε καταστραφεί η σοδιά του.
Θα μπορούσε να είναι ένας έλληνας ψαράς που του ’χε βουλιάξει η βάρκα του.
Θα μπορούσε να είναι ένας έλληνας οικογενειάρχης που είχε χάσει το σπίτι του κι έμενε στο δρόμο. Ο άνθρωπος έκλαιγε.

Ποιος οπλίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό;

Του Δημήτρη Ψαρρά

Mε τον τρόπο που αντιδρούν στην απόδραση και στο βιντεοδιάγγελμά του όλοι, από το κράτος και τα ΜΜΕ μέχρι τον Γιωτόπουλο, στην ουσία τον καλούν να διαλέξει ρόλο: υπερ-τρομοκράτης ή ρουφιάνος των αρχών;

Γράφτηκαν και ακούστηκαν περίπου τα πάντα για την εξαφάνιση και τη διαδικτυακή επανεμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού. Κόμματα, δημοσιογράφοι και αναλυτές ολοφύρονται για το λουτρό αίματος που μας περιμένει. Μέχρι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θορυβήθηκε για την απελευθέρωση του «Ελληνα Μπιν Λάντεν». Και από την άλλη μεριά, οι ίδιοι άνθρωποι ειρωνεύονται από το πρωί μέχρι το βράδυ τον «βαψομαλλιά επαναστάτη», γελάνε με τη δυσκολία του να αρθρώσει πέντε λέξεις που διάβαζε από το αυτοσχέδιο autocue ή με την μπλούζα του και την κουρτίνα με τις φωτοτυπίες των ινδαλμάτων του.

To MEGA αποπληρώνει το δάνειο

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤAΚΗ

«Αυτό δεν είναι δημοσκόπηση, αυτό είναι ποίημα!», ανέκραξαν στο δελτίο του ΜΕΓΚΑ και έσπευσαν να τη μεταδώσουν χωρίς σχόλια και αναλύσεις, έτσι για να καταπιούν τις γλώσσες τους τα γατάκια που λένε ότι η νουδούλα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κουτάλι του παπά.

Παραλίγο να την μεταδώσουν έμμετρη τη δημοσκόπηση: «Με τέσσερα τοις εκατό κερδάει ο Σαμαράς/ μούσκεψε το σεντόνι μας με δάκρυα χαράς».

Όντως η δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι στην Κεντρική Μακεδονία η Ν.Δ. συγκεντρώνει 24,8%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα εντυπωσιακό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γενικότερο δημοσκοπικό κλίμα. Κι όμως, η δημοσκόπηση αυτή είναι κόλαφος για τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η Ν.Δ. είχε πάρει στην Κεντρική Μακεδονία 32,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,6%, άρα η διαφορά έχει πέσει από το 9,9% στο 3,8%, άσε που με 24% αδιευκρίνιστη ψήφο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις 1, 6% κάτω από το εκλογικό του ποσοστό.

Είμαστε συνένοχοι


Όταν τον Νοέμβριο εξαφανίστηκαν από τον Έβρο περίπου 200 μετανάστες, δεν λογοδότησε κανείς. Σήμερα, με την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας, υπουργός και λιμενικές αρχές αποποιούνται ξανά τις ευθύνες τους

Οι σημερινές μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι αποκαλύπτουν την τραγική αλήθεια, γνωστή, δυστυχώς, από καιρό.
«Προσπαθούσαμε να ανέβουμε στη βάρκα του λιμενικού, μας χτυπούσαν τις πόρτες και μας πετούσαν πάλι στο νερό. Ένα παιδάκι ενός έτους φώναζε βοήθεια, μαμά, μπαμπά. Έχασα τέσσερα παιδιά και τη γυναίκα μου.»

«Έχασα την κόρη μου, τους δύο γιους μου και τη γυναίκα μου. Ήταν 9, 11 και 13 ετών. Μας πέταξαν επίτηδες στη θάλασσα, μας έβριζαν…»

ΥΚΡΑΝΙΑ:Το πρώτο αίμα και η αληθινή σύγκρουση


"Η Ουκρανία σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο αναμέτρησης μεταξύ της Ρωσίας, από τη μία, και των ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη, με «στρατιώτες–θύματα» τον ίδιο το λαό της."
Έτσι κατέληγε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία στα τέλη του Δεκέμβρη, όταν ήδη είχε μεσολαβήσει το πρώτο διάστημα της κρίσης, αφότου ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την ακύρωση υπογραφής των συμφωνιών για στενότερες οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο αίμα στο κέντρο του Κιέβου, στις αρχές της εβδομάδας επιβεβαίωσε την εκτίμηση.
Την υπαναχώρηση της κυβέρνησης του Κιέβου στις 21 του Νοέμβρη διαδέχτηκε η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ρωσία για την αγορά κρατικών τίτλων και την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, δηλαδή μια ισχυρή οικονομική στήριξη της Μόσχας που με αυτόν τον τρόπο ενίσχυε την απόφαση του Γιανουκόβιτς.

Λογαριάζουν χωρείς το ξενοδόχο ?? ΠΑΣΟΚ αυτή η «Ελιά» είναι δική τους και δική μας


«Ελιά» χωρίς ΠΑΣΟΚ δε γίνεται, διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη

Το Περιστέρι έφερε τελικώς κακούς οιωνούς για την συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και «58», σε σημείο που κάποιοι πιστεύουν πλέον ότι οι σχέσεις των δύο χώρων είναι οριακές.
Γι’ αυτό και τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βάλει σε μία σειρά τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν και να ξεκαθαρίσει την στάση του κόμματος.
Στην Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνο υπάρχει διάχυτη ενόχληση για την ελιτίστικη και ενίοτε απαξιωτική συμπεριφορά ορισμένων στελεχών από τους 58 απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν μία σειρά από ενδείξεις και κινήσεις που τροφοδοτούν την αγωνία στο ΠΑΣΟΚ για τις πραγματικές διαθέσεις των 58: Οι αναφορές του Γιάννη Βούλγαρη σε θέματα ονομασίας και συμβόλων, η παρουσίαση από μέρους του προγραμματικού πλαισίου της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το ΠΑΣΟΚ, το συμβάν με την ευρωβουλευτή του κόμματος Συλβάνα Ράπτη και η πρόταση που απηύθυναν προς τον Χάνες Σβόμποντα να πάρουν μέρος στην Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ρώμη αν και δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο.

ΦΑΡΜΑΚΙ

 «Δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλο στη χώρα» είπε μεταξύ άλλων στον… σχολιασμό του ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αντικρούοντας τις μαρτυρίες των επιζώντων μεταναστών από την ανατροπή του σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι.
Υπάρχουν οι πνιγμένοι, υπάρχει και ο υπουργός. Τα ενδιάμεσα δε θα βρεθούν ποτέ με βεβαιότητα....
Εντάξει, πάντα θα πλανάται το ερώτημα «γιατί κάποιοι που γνώριζαν ότι πλέον θα παγιδευτούν στην Ελλάδα να κατηγορήσουν ψευδώς την Ελλάδα;». Το ερώτημα δεν τίθεται από την πλευρά της ηθικής ή της αχαριστίας, αλλά με τη λογική τού ποιος θα ήθελε να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τη θέση του μέσα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου ήξερε ότι θα μεταφερθεί.

Τατσόπουλος: Είμαι το νούμερο 59

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας στο Βήμα Fm, τάχθηκε ακόμη μια φορά υπέρ των 58 και ανακοίνωσε πως παραβρεθεί στην επόμενη εκδήλωση της κίνηση στην Κηφισιά, σημειώνοντας πως «αν χρειαστεί να παρέμβει, θα παρέμβει».

«Από τον καιρό που ήμουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ΣΥΡΙΖΑ δεν ήμουν ποτέ, έλεγα πως αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι», τόνισε και συνέχισε:

«Αν έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης, είναι για να ενώσουν το χώρο της Κεντροαριστεράς. Λοιπόν, αν καταφέρουν αυτό, έχουν κάποιο νόημα, διότι δεν βλέπω κάποια άλλη δύναμη που μπορεί να ανασχέσει το λαϊκισμό, αφού βλέπουμε τα δύο κόμματα να πηγαίνουν με χίλια, δαιμονοποιώντας το ένα το άλλο και μόνη δύναμη κοινής λογικής μου φαίνεται ότι είναι οι 58».