Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Η τραγική μοίρα των γυναικών Ροχίνγκια: Φέρνοντας στον κόσμο τα παιδιά των βιαστών τους.

Από τα τέλη του 2016 και μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους υπήρξαν σποραδικές αναφορές και στον ελληνικό Τύπο για τους Ροχίνγκια. Τα ρεπορτάζ χρησιμοποιούσαν τις συνηθισμένες βαρύγδουπες εκφράσεις. «Γενοκτονία», «εθνοκάθαρση», «εκκαθαρίσεις πληθυσμών», «πρόσφυγες».

Λέξεις των οποίων το νόημα και την έκταση αδυνατεί να αντιληφθεί όποιος απλά τις βλέπει γραμμένες πάνω σ’ ένα κομμάτι χαρτί ή την οθόνη ενός υπολογιστή. Γι’ αυτόν το λαό, όμως, που συχνά αποκαλείται «η πιο διωκόμενη μειονότητα στον κόσμο», τα λόγια δεν έχουν την παραμικρή σημασία. Ούτε αρκούν για να περιγράψουν τις φρικαλεότητες σε βάρος τους, με πιο ευάλωτα θύματα -όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα- τις γυναίκες. Ειδικά εκείνες που τους τελευταίους μήνες φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους και ταυτόχρονα παιδιά των βιαστών τους.
Ποιοι είναι οι Ροχίνγκια

Σήμερα υπάρχουν κάτι παραπάνω από 1.000.000 άνθρωποι που ανήκουν στη συγκεκριμένοι εθνοτική ομάδα. Πρόκειται για μουσουλμάνος, η πλειοψηφία των οποίων από τον 12ο αιώνα ζει στην κατά βάση βουδιστική Μιανμάρ. Η συμβίωση δεν ήταν πάντα αρμονική. Το αντίθετο. Συχνά τα θρησκευτικά πάθη και οι διαφορές στη βάση του διαφορετικού δόγματος υπήρξαν οι αιτίες βίαιων συγκρούσεων και έντονης διαμάχης. Ή τουλάχιστον χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογίες για να αποκρύψουν άλλα, πραγματικά αίτια, όπως συμβαίνει σε πάμπολλες περιπτώσεις.