Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Πλάτων: τι μας διδάσκει ο "Κρατύλος";

Πλάτων 427-347 π.Χ.

Ομιλία και Γλώσσα

Στον Κρατύλο ο Πλάτων ξετυλίγει ένα φιλοσοφικό παιχνίδι, μοναδικής εμβέλειας, σχετικά με τη γλώσσα. Γενικώς λέγεται πως σε τούτο το έργο ο φιλόσοφος ασχολείται με τις ετυμολογίες των λέξεων και αναζητεί αναλογικά τη σωστή μέθοδο. Ως προς τη λέξη ετυμολογία πρέπει να πούμε ότι δεν απαντά στον Πλάτωνα, απλώς χρησιμοποιείται από τους σχολιαστές του για την ανά-λυση της σημασίας των λέξεων ή ονομάτων. Ως προς τη σωστή μέθοδο, ο φιλόσοφος την αναζητεί και τη βρίσκει στη διαλεκτική, την τέχνη του διαλεκτικού[1]. Ο τελευταίος χαρακτηρίζεται για εκείνη τη γνωσιακή ικανότητα, που του επιτρέπει να ερωτά και να απαντά σωστά, οπότε όλο το γλωσσικό παιχνίδι δεν είναι παρά ένα γιγάντιο δια-Λεκτικό παιχνίδι, στο πλαίσιο του οποίου ο διαλεκτικός διευθύνει τη συζήτηση για την ονοματοθεσία, ανάμεσα στις πολλές άλλες λέξεις, και της λέξης αλήθεια. Γράφει σχετικά ο Πλάτων:

«ΕΡΜ. Ρωτάω λοιπόν για τα σπουδαιότερα και τα ωραιότερα, δηλ. για την αλήθεια και το ψεύδος και το ον και για το ίδιο τούτο, για το οποίο μιλάμε τώρα, δηλαδή για το όνομα, γιατί το ονόμασαν έτσι.
Σω. Υπάρχει λοιπόν κάτι που το ονομάζεις μαίομαι;
ΕΡΜ. Βεβαίως, αυτό που σημαίνει ζητώ, (ερευνώ).
Σω. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι αυτό το όνομα αποτελείται από μια ολόκληρη πρόταση που λέει ότι το όνομα είναι ένα ον, στο οποίο οδηγεί η έρευνα. […]. Αλλά και το όνομα αλήθεια φαίνεται να έχει συγκροτηθεί κατά τον ίδιο τρόπο με τα άλλα σύνθετα ονόματα· διότι με τη λέξη αλήθεια φαίνεται πως έχει ονομαστεί η θεία κίνηση του όντος, που είναι θεία ἄλη, δηλ. θεϊκή ορμή. Όσο για το ψεύδος είναι το αντίθετο της κινήσεως· εδώ βλέπουμε να επιστρέφουν οι λοιδορίες σ’ εκείνο που εμποδίζεται να κινηθεί και αναγκάζεται να μένει ακίνητο, ενώ παρομοιάζεται με τους καθεύδοντες»[2].

Γιατί φλέγεται η Αμερική;



-Ποιο είναι, αλήθεια, το πραγματικό πρόσωπο της Αμερικής;
-Ποια είναι η ταυτότητα της χώρας, που ευαγγελίζεται την ελευθερία, την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες, τη Δημοκρατία;
-Ποιος κυβερνά πραγματικά αυτή τη χώρα;
-Τι κρύβεται πίσω από το σλόγκαν «Νόμος και Τάξη», με το οποίο έχτισαν καριέρα αρκετοί πρόεδροι της Αμερικής, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι;
-Ποιοι είναι οι νομοθέτες αυτής της χώρας;
-Ποιος και πόσο καλά διαχειρίζεται την απόδοση δικαιοσύνης;
-Τι σχέση έχει η φτώχεια με τις φυλετικές διακρίσεις;
-Ποιος κρύβεται πίσω από τον πλούτο;
-Τι σχέση έχει ο πλούτος με τον περιορισμό του κράτους;
Ερωτήματα που μένουν συγκλονιστικά αναπάντητα, εξαιτίας της διγλωσσίας του πολιτικού συστήματος. Αυτή η διγλωσσία είναι υπεύθυνη, για το κοινωνικό χάος που επικρατεί, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ.
Διαδηλώσεις, φωτιές, καταστροφές,λεηλασίες… γιατί το ποτήρι ξεχείλισε. Η δολοφονία του Φλόυντ ήταν απλά η τελευταία σταγόνα.
Όλες αυτές οι δολοφονίες, προέρχονται από την ιδεολογική αλλά και οικονομική προσέγγιση της ποινικοποίησης μαύρων, λατίνων και κομμουνιστών.
Αυτή η διεστραμμένη λογική είναι που ευλογεί την «νόμιμη βία», τον «νόμιμο φόνο» και αυτό γιατί κάπου έπρεπε να χρεωθεί η αύξηση της εγκληματικότητας, λόγω της δημογραφικής αλλαγής, αλλά και να εμπορευματοποιηθεί, χτίζοντας ολόκληρη βιομηχανία, τη βιομηχανία των ιδιωτικών φυλακών. Ιδιωτικά είναι ακόμη και τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Στο μέλλον, θα τοποθετούνται GPS στους φυλακισμένους, που θα ελέγχονται από ιδιωτικές εταιρίες και έτσι θα φυλακίζονται ολόκληρες κοινότητες.
Δηλαδή, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν, εν αγνοία τους, ιδιώτες για να φυλακίζονται οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους, καθώς το κράτος έχει παραχωρήσει κάθε μορφή κυβέρνησης στους ιδιώτες. Και φυσικά, οι κρατούμενοι θα πρέπει να είναι αρκετοί, προκειμένου να υπάρχει οικονομικό όφελος.

«Τρέχει» πλέον το νέο κόμμα της κεντροδεξιάς από «καραμανλικούς»




Ανοιχτή και σχεδόν επίσημη είναι η πλέον η διαμόρφωση μιας νέας τάσης εκτός της ΝΔ, που κατοχυρώνει τη θέση της στην κεντροδεξιά παράταξη, αποτελούμενη κυρίως από "καραμανλικά" στελέχη. 

Τον υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα , συναποτελούν πρόσωπα που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά δίπλα στον Κώστα Καραμανλή και όχι μόνο, αλλά διατηρούν "αποστάσεις ασφαλείας" από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, όπως ο πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκος Καραχάλιος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, οι πρώην Υπουργοί Σάββας Τσιτουρίδης, Χρήστος Ζώης, Αργύρης Ντινόπουλος και αρκετοί άλλοι, όπως έχει αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο το tvxs.gr 

Χαρακτηριστικό στοιχείο διαφοροποίησης απο΄τη σημερινή ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο προσανατολισμός σε ένα "κοινωνικό κέντρο", όπου συναντώνται οι παραδοσιακές ιδεολογικές καταβολές του καραμανλικού χώρου με πολίτες του ευρύτερου κέντρου που αναζητούν πολιτική έκφραση. "Κοινωνικό Κέντρο" "Δημοκράτες", "Δημοκρατικό Κέντρο", "Ακριβώς Κέντρο" είναι κάποια από τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι για το νέο σχήμα και προδίδουν το χώρο που φιλοδοξεί να καταλάβει στο πολιτικό σύστημα και να κεφαλαιοποιήσει και τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται στη ΝΔ για τις επιλογές και τις αστοχίες του Μαξίμου. 

Κίνηση σε δύο επίπεδα