Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί Φρουζή μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο επικεφαλής της Novartis και πρωταγωνιστής του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, είναι ένας από τους οφελημένους από τη νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που εισήγαγε η ΝΔ για «ξεπάγωμα» των λογαριασμών και ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων των υπόδικων προσώπων που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών. 

Πρόκειται για μια διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας με τους Financial Times να «κατακεραυνώνουν» την κυβέρνηση λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος, παραβιάζοντας «τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Η διάταξη, όπως σημείωσαν και οι Financial Times, είναι «ευεργετική για εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες, τραπεζίτες». Η διάταξη προκάλεσε την αντίδραση και διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα διαφθοράς και καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. 

Όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, το θέμα τέθηκε την Πέμπτη στην Προανακριτική Επιτροπή όπου καταθέτει ως μάρτυρας ο Φρουζής για το σκάνδαλο Novartis. Όταν χύθηκε ο καφές του Mr. Novartis, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε με νόημα «λεφτά θα πάρετε...» και τον ρώτησε αν πρόκειται να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που είχε ψηφίσει μια μέρα πριν η ΝΔ και θα ζητήσει αποδέσμευση των λογαριασμών του. 

H ανομία των λευκών κολάρων και των «αρίστων»

Oι Financial Times την περιέγραψαν ως πολιτική που, επί της ουσίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε πλυντήριο μαύρου χρήματος και ξεπαγώνει τους λογαριασμούς επιχειρηματιών, εφοπλιστών και τραπεζιτών που ερευνώνται από την Δικαιοσύνη.

O Aλέξης Τσίπρας την προσδιόρισε πολύ πιο συνοπτικά ως ανομία «του λευκού κολάρου» - μια ανομία η οποία χαίρει πλήρους κυβερνητικής ασυλίας σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στην πραγματικότητα, η διάταξη που εισήχθη στον ποινικό κώδικα και προβλέπει ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα που είναι ύποπτα για εγκληματικές απάτες και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, ακόμη κι εάν δεν έχει κλείσει η δικαστική έρευνα σε βάρος τους, δεν είναι παρά ένα μόνο αποτύπωμα αυτής της ανομίας.

Αντίστοιχα αποτυπώματα, με τις κυβερνητικές ευλογίες και φωτογραφικά υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων «βγάζουν μάτι» και στην ρύθμιση που δίνει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και «καθαρίζει» τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, όπως και στην προωθούμενη – δια της συνταγματικής αναθεώρησης – διατήρηση της παραγραφής για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας (όπως το σκάνδαλο της Novartis).