Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ο Κ. Γενιδούνιας απαντά στις συκοφαντίες της Ν.Δ...

 
Με αιχμηρό τρόπο απάντησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας στις συκοφαντίες της Ν.Δ. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη, όπου τον χαρακτήρισαν «payroll του Καποτόρτο»...

Απορρίπτοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων όπως του προέδρου του Σωματείου Μηχανοδηγών την εποχή του δυστυχήματος, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Δημήτρης Μαρκόπουλος έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας του Κώστα Γενιδούνια, επικαλούμενος τη μαρτυρία του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο πως ο συνδικαλιστής είναι στέλεχος της εταιρείας. Η κατάθεση του τελευταίου ωστόσο ελέγχεται για ψευδορκία.

Σε σημερινή του ανάρτηση ο πρώην πρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών παραθέτει email που είχε στείλει στην Επιτροπή Γεραπετρίτη ζητώντας να καταθέσει αλλά ότι δεν τον κάλεσαν ποτέ, «όπως και η Κυβερνητική πλειοψηφία δεν με καλεί στην Εξεταστική Επιτροπή, παρότι ζήτησα να καταθέσω ΚΑΙ γραπτώς».

«Ατομικά Δικαιώματα» και Δικαίωμα στην Κατοικία


Άρθρο 25
1. Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη, όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. Έχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησής του.
(Οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 1948)

Άρθρο 2
1. O σεβασμός και η πρoστασία της αξίας τoυ ανθρώπoυ απoτελoύν την πρωταρχική υπoχρέωση της Πoλιτείας.
Άρθρο 21
4. H απόκτηση κατoικίας από αυτoύς πoυ τη στερoύνται ή πoυ στεγάζoνται ανεπαρκώς απoτελεί αντικείμενo ειδικής φρoντίδας τoυ Kράτoυς.
(Σύνταγμα της Ελλάδας, 1975)

Παρά τις φλυαρίες για τα ανθρώπινα ή ατομικά δικαιώματα που τριβελίζουν τα αφτιά μας το τελευταίο διάστημα, παρά το λεπτό ενδιαφέρον των ιθυνόντων για τις μειοψηφίες και την κατοχύρωσή τους, αυτό που βιώνουμε σκληρά είναι η καταπάτηση των στοιχειωδών ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας. Βάναυση καταπάτηση, μέχρι κυνικής αναλγησίας και ασυδοσίας, υπέρ των ισχυρών, των τραπεζών, των funds, των μεγαλοϊδιοκτητών.

Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει, η κοινωνία βράζει...

H συνοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες λόγω του νομοσχεδίου για τον γάμο ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις έχουν δείξει δύο πράγματα: πρώτον, ότι στη Νέα Δημοκρατία η σκληρή Δεξιά είναι πάντα πλειοψηφία, ασχέτως αν μερικές φορές επιλέγει να κάνει στην άκρη. Και... δεύτερον, ότι ειδικά στην περιφέρεια κανένας δεξιός δεν πρόκειται να εκλεγεί βουλευτής αν είναι σε κάποια μαύρη λίστα της Εκκλησίας. Γι’ αυτό όλοι είναι υπερβολικά προσεκτικοί.

Με τις πλάτες της αντιπολίτευσης

Οι πλέον πρόθυμοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι όσοι δεν θέλουν να θέσουν εν αμφιβόλω τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ή ελπίζουν σε μια μελλοντική αξιοποίηση. Το ίδιο και όσοι θα επιθυμούσαν να καλλιεργήσουν φιλελεύθερο προφίλ ενόψει κάποιου μελλοντικού αγώνα διαδοχής. Σε κάθε περίπτωση, ζούμε το εξής περίεργο: Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η επιχειρηματολογία υπέρ του νομοσχεδίου εκφωνείται προς τα μέσα, στα «φροντιστήρια» που οργανώθηκαν προς κατευνασμό των βουλευτών. Προς τα έξω, κανένας δεν έχει πάρει πάνω του το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μόνο επιφυλάξεις ακούγονται, άλλοτε ευθείες και κατηγορηματικές, άλλοτε σε επίπεδο μουρμούρας. Και κανείς, φυσικά, δεν διανοείται να σηκώσει το γάντι που πέταξε η Εκκλησία, συρόμενη και αυτή πίσω από τη δική της ακροδεξιά πλειοψηφία. Έτσι το βάρος της υπεράσπισης του νομοσχεδίου το έχει πάρει η προοδευτική αντιπολίτευση. Και αυτή κάνει τη βασική δουλειά, έτσι ώστε ο Μητσοτάκης να δηλώνει ότι με το μισό κόμμα απέναντί του θα περάσει τη ρύθμιση με 120 ψήφους. Και θα πλασάρει τον εαυτό του ως τον ηγέτη που σήκωσε το ανάστημά του απέναντι στη συντήρηση και ηγήθηκε του φιλελεύθερου μετώπου υπεράνω κομματικών διαχωρισμών.

Ρεσιτάλ πολιτικής ανηθικότητας

“Καρφιά” Δένδια σε Μητσοτάκη για την αμερικανική “βοήθεια” : «Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του»


Σοβαρές αιχμές φέρεται να άφησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας για τη προοπτική αποκτήσεως μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του. Ούτε είμαστε έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα αποθήκευσης οπλικών συστημάτων ξένων χωρών. Ότι μας είναι χρήσιμο το παίρνουμε, ότι μας είναι άχρηστο το απορρίπτουμε».

Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» (Σκάι 100,3)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη», των δημοσιογράφων Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου;


Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1653 Ιδρύεται στις ΗΠΑ η πόλη Νέο Άμστερνταμ, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη.

1782 Γεννήθηκε ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), γάλλος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 6/11/1835)

1795 Ο Γάλλος σεφ, Νικολά Απέρ, ανακαλύπτει τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης.

1828 Ιδρύεται από τον Ιωάννη Καποδίστρια η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα, και καθιερώνεται ο Φοίνικας ως εθνικό νόμισμα.

1853 Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.


1880 Τοποθετείται στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ο πρώτος ηλεκτρικός φανοστάτης.

1882 Γεννιέται στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός συγγραφέας του “Οδυσσέα” και των “Δουβλινέζων” Τζέιμς Τζόις. Πεθαίνει το 1941 σε ηλικία 59 ετών

1907 Πέθανε ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.

1911 Γιατροί από την Μινεσότα των ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι ο τέτανος μπορεί να αντιμετωπισθεί με εμβολιασμό.

1920 Η Εσθονία διακηρύττει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.

1922 Γεννήθηκε ο Άλμπερτ Σατζ, αμερικανός ερευνητής, που ανακάλυψε την στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης. (Θαν. 17/1/2005)