Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κούβα: Χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής εξετάζουν τους κατοίκους πόρτα - πόρτα

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε την Τρίτη και ήδη οι φοιτητές έχουν επισκεφθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, εντοπίζοντας «σημαντικό αριθμό» ασθενών με οξεία αναπνευστικά προβλήματα

Περισσότεροι από 28.000 φοιτητές Ιατρικής συμμετέχουν σε μια «ενεργή αναζήτηση» πιθανών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, από γειτονιά σε γειτονιά, ανακοίνωσε την Παρασκευή 20/3 ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

Ο στόχος είναι να εντοπιστούν εγκαίρως όλα τα κρούσματα και οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί να μην προλάβουν να μεταδώσουν την ασθένεια Covid-19 σε άλλους, εξήγησε ο Χόρχε Γκονσάλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι οι φοιτητές είναι εξοπλισμένοι με προστατευτικές μάσκες, ένα είδος που δύσκολα βρίσκει κανείς στην Κούβα.

Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε την Τρίτη και ήδη οι φοιτητές έχουν επισκεφθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, εντοπίζοντας «σημαντικό αριθμό» ασθενών με οξεία αναπνευστικά προβλήματα.

Οι περιπτώσεις αυτές αναφέρονται στο υπουργείο Υγείας το οποίο διενεργεί «μια εις βάθος επιδημιολογική έρευνα» για να διαπιστώσει αν πρόκειται πράγματι για κρούσματα του SARS-CoV-2 ή αν οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από άλλες ασθένειες.

Κορωναϊός και αυτοκίνητο: ο πεντάλογος της ασφάλειας


Μένουμε σπίτι! Αυτό είναι το απόλυτο μέτρο προφύλαξης. Επειδή όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ανάγκη μετακίνησης τότε να καλό είναι να τηρήσετε πέντε βασικούς κανόνες υγιεινής, έχοντας υπόψη σας ότι το αυτοκίνητο, ακόμα και όταν είστε μόνοι σας, οπότε λειτουργεί σαν ένα είδος απομόνωσης, δεν είναι απόρθητο φρούριο για τον κορωναϊό.
Αν εάν πρέπει να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο, πηγαίνετε αποκλειστικά μόνοι σας.
Εάν πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε και κάποιον άλλον / άλλους μαζί σας, εκτός του απολύτως στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος, βεβαιωθείτε ότι δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα αναπνευστικής νόσου (οι ασθενείς, ιδιαίτερα οι "ύποπτοι", πρέπει να διακομίζονται με ασθενοφόρο) και ζητήστε του να φορέσει κάποια μάσκα. Σε αυτήν την ακραία περίπτωση, φορέστε μάσκα και εσείς!
Απολυμάνετε σχολαστικά το αυτοκίνητό σας - επικεντρωθείτε στα σημεία που αγγίζετε περισσότερο. Φροντίστε για τον καλό αερισμό του αυτοκινήτου μετά τον καθαρισμό. 
Μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής σας.
Αν χρειαστεί να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα, αποφύγετε την άμεση επαφή με το προσωπικό. Προσπαθήστε να κρατήσετε την απόσταση ασφαλείας και πληρώστε κατά προτίμηση με κάρτα.

Οι «άθλιοι» του δημοσίου

Ο Τζέισον είναι πυροσβέστης στο Δουβλίνο. Όταν τον συνάντησα πριν από δυο χρόνια, στο πλαίσιο μιας αποστολής για την κατάρρευση του Κέλτικου Τίγρη, έδειχνε συντετριμμένος Η κόρη του, μου εξήγησε, ντρεπόταν να πει στο σχολείο τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς της. Όχι γιατί ήταν πυροσβέστης, γιατί ήταν δημόσιος υπάλληλος. «Θα δείτε θα ξεκινήσει και σε εσάς» μου εξήγησε περιγράφοντας τα καθημερινά δημοσιεύματα του ιρλανδικού Τύπου, που κατηγορούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους για ότι στραβό συνέβαινε στη χώρα – συχνά με προσβλητικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς.

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας ο φόβος που προκαλείται μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης προκαλεί συχνά περιστατικά κατάθλιψης.
Και αν οι Ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με το φάσμα της κατάθλιψης, της μείωσης μισθού και της απόλυσης, οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους ίσως να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με… ένοπλες μονάδες της εθνοφρουράς. Κατά τη διάρκεια της περσινής κατάληψης του Καπιτωλείου, από εργαζομένους που αντιδρούσαν στις περικοπές και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ο κυβερνήτης της πολιτείας, αφού εξέτασε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από ταραχοποιούς, πρότεινε και την επιστράτευση ενόπλων για την αντιμετώπιση των ατίθασων δημοσίων υπαλλήλων. Η Αμερική θυμήθηκε τα μολυβένια χρόνια των αρχών του 20ου αιώνα όταν η οικογένεια Ροκφέλερ έστελνε την εθνοφρουρά στις απεργίες των ανθρακωρύχων για να κάψουν τους καταυλισμούς των εργατών σκορπώντας το θάνατο.