Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το «ημερολόγιο» του σκανδάλου «V(r)oucher» - Το παρελθόν και το μέλλον των «αμαρτωλών» ΚΕΚ


Το μεγάλο φιάσκο της κυβέρνησης με την απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης εκτός από το πολιτικό βατερλό, ανέδειξε την παρασιτική λειτουργία ενός επαγγελματικού κλάδου που γνώρισε την έκρηξη από το 2013 ενώ η διαχείριση από το Μαξίμου ήρθε σε αντιδιαστολή με την τρομακτική προσπάθεια των εμπλεκόμενων υπουργών, μέχρι την τελευταία στιγμή, να πείσουν ότι όλα πήγαιναν καλά με το πρόγραμμα των Voucher.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, το πρόγραμμα πρακτικά δεν έχει ανασταλεί, οι συμβάσεις είναι ενεργές και τυπικά η κατάρτιση είναι «στον αέρα».

Ο «αμαρτωλός» χώρος των ΚΕΚ

Ο κλάδος των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, έχει συχνά χαρακτηριστεί «αμαρτωλός» για τις - συχνά - αθέμιτες πρακτικές που μεταχειρίζονται οι «μεγάλοι παίκτες», δηλαδή οι επιχειρήσεις που ήρθαν στο προσκήνιο με το σκάνδαλο των Voucher και είχαν φροντίσει να πιστοποιηθούν ως οι πλατφόρμες με τις οποίες θα υποχρεωθούν να συμβληθούν τα υπόλοιπα ΚΕΚ, που διασύρθηκαν συνολικά.

Η τελευταία νύχτα του κόσμου

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας

Τέσσερις άστεγοι σε μια στοά. Ώρα περίπου μεσάνυχτα. Τρεις άνδρες και μια γυναίκα. Δύο άνδρες είναι ξαπλωμένοι πάνω σε αυτοσχέδια στρώματα, ο τρίτος μετακινείται διαρκώς. Πίνουν όλοι μαζί από ένα διάφανο πλαστικό μπουκάλι κάποιο αλκοολούχο ποτό το οποίο ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Γενική ευθυμία.

- Στην υγειά μας! Τι θα μας κάνει ο κορωνοϊός; Έχουμε το γιατρικό!
- Χαχαχαχα…

Το διάφανο μπουκάλι γυρίζει ενώ τα χάχανα δημιουργούν μια εξώκοσμη ηχώ στη μικρή στοά. Ακόμα και ο πιο ηλικιωμένος της παρέας, πρέπει να είναι πάνω-κάτω στα 70 χρόνια του, παρ’ όλο που τα βλέφαρά του βαραίνουν προσπαθεί να μείνει ξύπνιος, να μην στερηθεί της γενικής ευθυμίας.

- Λοιπόν, φίλοι μου, η ζωή είναι μικρή και απρόβλεπτη! Το χειρότερο όλων είναι να ζεις με το φόβο. Θα πεθάνεις πιο γρήγορα.
- Χαχαχαχαχα…
- Σωστά! Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.

- Όχι και τίποτα! Έχουμε να χάσουμε εμάς τους τέσσερις που απομείναμε και κάποιες ωραίες στιγμές σαν και αυτήν!