Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Πέδρο Σάντσεθ, ο νέος «Λάζαρος» της Ισπανίας

Της Δώρας Μακρή* 

Την Κυριακή το βράδυ, ο νέος γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας ( PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, απέκτησε ένα νέο παρατσούκλι: «Λάζαρος». Πριν από λίγους μήνες με την παραίτησή του από την γενική γραμματεία του κόμματος αλλά και τη βουλευτική του έδρα οι περισσότεροι που θεώρησαν ότι υπέγραφε, έτσι, τον πολιτικό του θάνατο, διαψεύστηκαν. Η παραίτησή του είχε αφορμή την απόφαση των οργάνων του κόμματος, να απέχουν από την ψηφοφορία Ραχόι έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εκλογή του ως πρωθυπουργού. 

Μετά την αιφνίδια παραίτησή του, πήρε το αυτοκίνητό του και άρχισε να ταξιδεύει σε όλη την Ισπανία ως απλό μέλος του αρχαιότερου κόμματος της Ισπανίας, που ιδρύθηκε το 1879. Δεν άφησε πόλη και χωριό που να μην έρθει σε επαφή με την κομματική βάση και τα απλά μέλη του κόμματος. Και την Κυριακή στις εκλογές από τη βάση, σάρωσε κάθε προγνωστικό: το 50,21% των ψηφοφόρων από τη βάση επέλεξε ως νέο ηγέτη του κόμματος, τον 45χρονο Πέδρο Σάντσεθ. Ο Πέδρο, ως νέος Λάζαρος, μόλις είχε αναστηθεί. 

Η βασική του αντίπαλος ήταν η Σουσάνα Ντίαθ, νυν κυβερνήτης της Αυτονομίας της Ανδαλουσίας και το φαβορί αλλά και φανερή επιλογή όλων των διάσημων στελεχών του κόμματος: από τον Φελίπε Γκονθάλεθ και τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, τους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς μέχρι τη διοικούσα επιτροπή, πλήθος υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών, πρώην υπουργών αλλά και σχεδόν όλων των περιφερειακών βαρόνων του κόμματος.