Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Γάζα: Κιβώτιο με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσε «σαν πύραυλος» και σκότωσε 5 ανθρώπους


Δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο και το κιβώτιο έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα - Η Χαμάς δηλώνει ότι οι ρίψεις από αέρος είναι «μάταιες» και ότι «δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει βοήθεια»

Μία ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Γάζα με πέντε ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και άλλους δέκα να τραυματίζονται, όχι από βομβαρδισμούς και ανταλλαγή πυρών αυτή τη φορά, αλλά από αστοχία υλικού κατά τη διάρκεια ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι προφανές πως αυτό το περιστατικό οφείλεται στην άθλια ισραηλινή πολιτική που ως έχει αφήσει μόνο της αερομεταφορές ως βασική πηγή λήψης ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη και ο ΟΗΕ δηλώνει πως αυτές οι μεταφορές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις από εδάφους μεταφορές βοήθειας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, παλέτα με βοήθεια που έπεσε από αεροσκάφος, χτύπησε πολίτες καθώς δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής κοντά στον παράκτιο προσφυγικό καταυλισμό γνωστό ως αλ-Σάτι, ένα από τα πιο κατεστραμμένα μέρη της Γάζας, αφού ένα αλεξίπτωτο που ήταν προσαρτημένο στην παλέτα δεν άνοιξε σωστά και το δέμα έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 9 Μαρτίου;


1454 Γεννήθηκε ο Αμέριγκο Βεσπούτσι (Amerigo Vespucci)

1500 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ σαλπάρει από τη Λισαβόνα με 13 πλοία με προορισμό τις Ινδίες. Στο ταξίδι αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.

1776 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Άνταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα θεμελιώδη έργα της αστικής οικονομικής επιστήμης. Ο Κ. Μαρξ χαρακτήρισε τον Α. Σμιθ «οικονομολόγο της μανουφακτουριακής περιόδου του καπιταλισμού».

1796 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παντρεύεται την Ιωσηφίνα, χήρα του υποκόμη του Μποαρνέ.

1824 Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνω

1831 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», στην οποία συγκεντρώνονται τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων.

1839 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι. Έργα του, η όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ», το έργο για πιάνο «Εικόνες Σε Μία Έκθεση». το συμφωνικό ποίημα «Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό», κ.α.