Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Ο βιαστής είσαι εσύ: Εκρηκτική φεμινιστική διαμαρτυρία στη Χιλή

efsyn.gr

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής συγκλονίζεται εδώ και πολλές εβδομάδες από δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του Σεμπαστιάν Πινιέρα, της κυβέρνησής του, αλλά και της αστυνομικής βίας.
Μέσα σε αυτό το πολύχρωμο κίνημα έχουν αναδειχθεί σημαντικές προβληματικές πτυχές της χιλιανής κοινωνίας (και όχι μόνο), ενώ οι γυναίκες έχουν πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαμαρτυρίες.
Πριν από μερικές ημέρες το φεμινιστικό κίνημα της χώρας προχώρησε σε μία συγκλονιστική διαμαρτυρία σε δρόμους, αλλά μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, έπειτα από πολλές καταγγελίες για βιασμούς και βασανιστήρια σε γυναίκες από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα χρησιμοποιώντας τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό ως μέσο.
«Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τί φορούσα» τραγουδούν οι γυναίκες της Χιλής με τα μάτια τους δεμένα με ένα μαύρο μαντήλι προκαλώντας πραγματική ρίγη.

Η «μεταγραφή» της Άννας Διαμαντοπούλου στην Coca Cola: Πάει με όλα;

Νομάρχης, βουλευτής, υπουργός, Επίτροπος στην Κομισιόν, επικεφαλής του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Η Άννα Διαμαντοπούλου τα είχε κάνει όλα στη δημόσια ζωή, πριν καταφύγει στην Coca Cola HBC. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σύντομα θα γίνει μέλος του ΔΣ, όπως επίσης της Επιτροπής Αμοιβών.
Η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά ανήσυχη πολιτικά. Την βλέπαμε κάθε τόσο να υπερασπίζεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν και μετά τις εκλογές, το όνομά της «έπαιζε» για υπουργοποίηση αλλά, τελικά, την «έφαγε», σύμφωνα με το θρύλο, το καραμανλικό «βέτο» στα «ορφανά του Σημίτη».
Ο Κ. Μητσοτάκης την παρηγόρησε, τακτοποιώντας δικούς της ανθρώπους στο υπουργείο Παιδείας και σε διάφορες επιτροπές, αλλά επίσης τον διευθυντή του «Δικτύου», Γιάννη Μαστρογεωργίου, ως Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν θα την περιελάμβανε, οπότε ο δρόμος για τον ιδιωτικό τομέα ήταν πια ορθάνοιχτος.

Δεν είναι η πρώτη από τους «εκσυγχρονιστές» που αξιοποίησαν τα «κονέ» τους με την επιχειρηματική ελίτ. Εμβληματικό παράδειγμα είναι ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης που είναι πρόεδρος της Lamda, ασχολείται με το Ελληνικό και τα συμφέροντα Λάτση αλλά αρθρογραφεί τακτικά ως ομότιμος πανεπιστημιακός καθηγητής χωρίς να αναφέρει την «βιοποριστική» του ιδιότητα.

Μπεναρόγια Ο «κόκκινος Αβραάμ» της Φεντερασιόν

O Αβραάμ Μπεναρόγια υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος. Γεννημένος στο Βιδίνιο της Βουλγαρίας το 1887, βρέθηκε στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη το 1908 και υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση και καθοδηγητής της πιο μαζικής πολιτικής οργάνωσης στη Μακεδονία, της Φεντερασιόν. Ο Μπεναρόγια διαμορφώθηκε ιδεολογικά από την επαφή του με το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κίνημα, αλλά ανέπτυξε τα οργανωτικά και ηγετικά του χαρακτηριστικά μέσα στην πολυπληθή ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης.


OΑβραάμ Μπεναρόγια υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές μορφές του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος. Γεννημένος στο Βιδίνιο της Βουλγαρίας το 1887, βρέθηκε στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη το 1908 και υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση και καθοδηγητής της πιο μαζικής πολιτικής οργάνωσης στη Μακεδονία, της Φεντερασιόν.

Ο Μπεναρόγια διαμορφώθηκε ιδεολογικά από την επαφή του με το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κίνημα, αλλά ανέπτυξε τα οργανωτικά και ηγετικά του χαρακτηριστικά μέσα στην πολυπληθή ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Το ιστορικό πλαίσιο ήταν η επανάσταση των Νεότουρκων και η προσωρινή τους υποστήριξη στο εργατικό κίνημα, το ξέσπασμα ενός πρωτόφαντου απεργιακού κύματος το 1908 σε όλη τη Μακεδονία, αλλά ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πλειονότητα του προλεταριάτου αποτελούνταν από ισραηλίτες εργάτες. Ο Μπεναρόγια ίδρυσε την ίδια χρονιά μια λέσχη με στόχο τη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στους ισραηλιτικής εθνότητας εργάτες της Θεσσαλονίκης, τον Σεφαραδίτικο Κύκλο Σοσιαλιστικών Σπουδών. Σε λίγους μήνες η λέσχη συγκέντρωσε εκατοντάδες μέλη και τον Απρίλιο του 1909 μετατράπηκε σε πολιτική οργάνωση (με γραμματέα τον Μπεναρόγια) με το όνομα Εργατικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης.

Τέσσερα έθνη, ένας καθοδηγητής