Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Παρέμβαση Παπούλια χωρίς προηγούμενο


Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Ο Κάρολος Παπούλιας για πρώτη φορά παρεμβαίνει και τάσσεται κατά μιας κυβερνητικής απόφασης, έστω και μια διαρροές. Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας δηλώνει πως «είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο»ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο Κάρολος Παπούλιας είχε δηλώσει αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ.
Αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισημάνει ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα.
Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.

Με 2,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ


Πηγή: tvxs

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Δεύτερη ακολουθεί η ΝΔ με 26,5% ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 14%. Κατόπιν ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό μόλις 7% αλλά και το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό. Έπονται Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6% των πολιτών.

«ΑΥΤΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ»


Δεκαπέντε βουλευτές και στελέχη της Αριστεράς στη Γερμανία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ κάνοντας λόγο δικτατορικές πρακτικές.

«Είναι προφανές ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ στοχεύει στο φίμωμα κριτικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτά, μέχρι τώρα, τα γνωρίζαμε μόνον από δικτατορίες. Δυστυχώς, επαληθεύονται για άλλη μια φορά ότι πρέπει να μιλάμε για τη επιβολή των προσταγών της τρόικας» αναφέρουν τα στελέχη της γερμανικής Αριστεράς. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων συμμετοχής και συναπόφασης προϋποθέτει τη διασφάλιση της πρόσβασης στην ανεξάρτητη πληροφόρηση.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί, η οποία μιλώντας στο France Info είπε: «Το μήνυμα αυτό είναι φοβερό. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια τραγωδία για τη Δημοκρατία και σύμβολο της κατρακύλας ορισμένων».

SPIEGEL: ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ


«Κάτω η χούντα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στοSpiegel-Online, το οποίο αναφέρεται στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται για ακόμη μια φορά οι ενστάσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών στην απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, «την οποία έλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», όπως επισημαίνεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι «πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο… η κρίση της ΕΡΤ να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».
Στην παρούσα φάση «νέες εκλογές θα ισοδυναμούσαν με αυτοκτονία, υποστηρίζουν πολλοί παρατηρητές», σύμφωνα με το Spiegel-Online.
«Και οι διεθνείς χρηματοδότες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό. Η χώρα επιστρέφει σε ταραγμένα νερά. Κι αυτά, ενώ ο Σαμαράς επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα είναι μια success story και ελπίζει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι.
Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα σωρό νέων και παλαιότερων προβλημάτων: τη διαμάχη για την ΕΡΤ, την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την αυξανόμενη ανεργία και την εντεινόμενη ύφεση», παρατηρεί το δημοσίευμα.

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΕΛΕΓΕ ΤΟ 1984 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ…


“H EPT είναι ένα απαραίτητο φάρμακο, για να ζούμε με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας”, είχε δηλώσει στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.
Όπως αναφέρει το “Έθνος”, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Μαρία Ρεζάν, η τελευταία είχε ρωτήσει τον Χατζηδάκι, που πρωταγωνίστησε στην ποιοτικότερη ίσως εκδοχή της ελληνικής ραδιοφωνίας όταν ανέλαβε το Τρίτο Πρόγραμμα:
“Σκεφθήκατε, ποτέ, να εισηγηθείτε, να διαλυθεί η Ε.Ρ.Τ. και να αρχίσει από την αρχή;”.
Ο Χατζηδάκις ήδη το 1984 φαίνεται ότι είχε πλέον μία πολύ σαφή εικόνα για την πορεία που ακολουθούσε η ΕΡΤ:
“Kι αυτό θα το εισηγούμην αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πια, χωρίς την E.P.T. Θα πεθάνουν αν δεν τους δώσεις εκείνο, για το οποίο θα μπορούν να διαμαρτύρονται. H EPT είναι πολύτιμη γιατί δίδει στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να διαμαρτύρεται και να λέει ‘τι αίσχος που είναι η EPT’. H αντιπολίτευση διαμαρτύρεται, γιατί δεν της δίνουν περισσότερο χρόνο, οι άλλοι γιατί δεν τους δίνουν περισσότερη ‘Δυναστεία’, οι άλλοι γιατί υπάρχει η ‘Δυναστεία’ και όλοι είναι ευχαριστημένοι. H EPT είναι ένα απαραίτητο φάρμακο, για να ζούμε με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας”…

πηγή: nooz.gr

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΕΡΤ


Ούτε βήμα δεν κάνουν πίσω οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Βενιζέλος και Κουβέλης από την κοινή τους θέση για την ΕΡΤ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αποσύρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να επαναλειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση.

Ο υπουργός επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης συναντήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε ανένδοτος και ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ.
Ζήτησε επίσης να εκπέμψει η ΕΡΤ κανονικό πρόγραμμα και να συσταθεί μια Επιτροπή Κύρους για όλες τις αλλαγές που θα γίνουν στην κρατική τηλεόραση.
Ας σημειωθεί ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν με ένταση από τον Φώτη Κουβέλη να θέσει θέμα αλλαγής πρωθυπουργού αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν δεχθεί τη λύση που προτείνουν για τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Ο Τσε για πάντα παρών

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν άνθρωποι που η ζωή, οι πράξεις και οι ιδέες τους αποτέλεσαν κληρονομιά για όλους όσους άφησαν πίσω και το όνομα τους ακόμα και χρόνια μετά τον χαμό τους συνεχίζει να διασχίζει σύνορα και να γίνεται μια μόνιμη πηγή έμπνευσης και παραδείγματος.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Ernesto Guevara de la Serna, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 14 Ιουνίου, πριν από 85 χρόνια στην πόλη του Ροζάριο της Αργεντινής.

Η ύπαρξη του ήταν σύντομη, καθώς έχασε τη ζωή του όταν ήταν μόλις 39 ετών, παρόλα αυτά όμως την είχε αφιερώσει όλη πολεμώντας για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο, για την πάταξη της αδικίας και της εκμετάλλευσης, για την ύπαρξη της ισότητας.

H απίστευτη φωτογραφία λίγο πριν πέσει το μαύρο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία που βλεπετε, η οποία ανήκει σε Έλληνα φωτογράφο για λογαριασμό του Reuters.
Μια εργαζόμενη της ΕΡΤ σκουπίζει τα δάκρυά της στο κοντρόλ ρουμ της κρατικής τηλεόρασης, λίγο πριν πέσει μαύρο στην οθόνη.
http://www.newsbomb.gr/

ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥΣ "ΘΑΝΑΤΟΥΣ" ΔΕΚΟ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ*«Το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν καλύπτει τον μνημονιακό στόχο των 2.000 απολύσεων έως τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις» ανέφερεκοινοτική πηγή που έχει παρακολουθήσει την διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέους αιφνίδιους «θανάτους» ΔΕΚΟ.
Εξηγεί ότι Κομισιόν (σημ. αυτή μετρά κυρίως τον στόχο καθώς ήταν ορόσημο της δόσης του Μαΐου) υπολογίζει τις «καθαρές» απολύσεις, οι οποίες δεν είναι 2.700 όσοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά περίπου 1.400 όσες οι θέσεις που «χάνονται» οριστικά. Έτσι απομένουν και άλλες κινήσεις που πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόλυσης πριν αλλάξει ο μήνας...
Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αναζήτηση μεγάλων ΔΕΚΟ που δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, φωτογραφίζοντας αμυντικούς αλλά και κατασκευαστικούς φορείς. «Οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ΕΡΤ είναι τέτοιες που δύσκολα θα προχωρήσει το σχέδιο άμεσα» αναφέρουν πάντως αρμόδιες πηγές. Εξηγούν παράλληλα ότι στόχος της πρότασης για εντυπωσιακές κινήσεις είναι αφενός να μπορέσουν να γίνουν μέσα στον Ιούνιο και αφετέρου να δοθεί το μήνυμα στα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις μικρότερων φορέων που ακολουθούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αντίδρασης...