Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Μόσιαλος: «Όχι» στη Θεία Κοινωνία με τη σημερινή μορφή μέχρι να έχουμε εμβόλιο

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων αλλά και το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορονοϊού στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του Covid-19, Ηλίας Μόσιαλος, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Ο Η. Μόσιαλος επισήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν για τις ευπαθείς οµάδες και τους ηλικιωµένους βοήθεια στο σπίτι, φαρµακευτική αγωγή και πρόσβαση σε ασφαλές περιβάλλον µέσα στο σύστηµα υγείας. Επιπλέον, τόνισε πως η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα υπουργοποίησής του.

Τα όσα είπε ο Ηλίας Μόσιαλος

Κύριε καθηγητά, µε αυτονόητο το µεγάλο και αµείωτο ενδιαφέρον για την άποψη των ειδικών, και δη της κορυφής τους, θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ρωτήσω πώς θα εξελισσόταν ορθά κατ’ εσάς η αποκλιµάκωση των µέτρων. Σε τι επιµένετε µιλώντας µε τον πρωθυπουργό;

Μετά την καραντίνα: Από τον υγειονομικό πόλεμο στον κοινωνικό


Εμβληματικό στιγμιότυπο από τη μεγάλη απεργία του 1937 στην αμερικανική χαλυβουργία. Στο Μονρόε του Μίτσιγκαν, η απεργιακή φρουρά της Νιούτον Στιλ αντιμετωπίζει δυναμικά αστυνομία και απεργοσπάστες. Στην πρώτη γραμμή εργάτριες και υπάλληλοι γραφείου, με μαντίλια στο πρόσωπο και τα απαραίτητα σύνεργα ανά χείρας

Τελικά, η καραντίνα μοιάζει με ποντικοπαγίδα: όσο εύκολα μπαίνει σ’ αυτήν μια κοινωνία, τόσο δύσκολη αποδεικνύεται η συλλογική έξοδος απ’ αυτήν. Για την επιτυχή εφαρμογή της στη χώρα μας, και τη συνακόλουθη διάψευση των ανιστόρητων στερεοτύπων περί εγγενούς απειθαρχίας των Νεοελλήνων, άρκεσαν το σοκ από την τραγωδία της γειτονικής βόρειας Ιταλίας και η επίγνωση των περιορισμένων αντοχών του εγχώριου συστήματος υγείας, έπειτα από δεκαετίες υποχρηματοδότησης και με διακηρυγμένη την κυβερνητική πρόθεση ξηλώματός του. Τα όποια κατασταλτικά μέτρα, λειτούργησαν επειδή ακριβώς στηρίχτηκαν σε μια ευρύτατη κοινωνική συναίνεση.

Δεν χρειάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερη σοφία για να αντιληφθεί κανείς πως η δρομολόγηση της εξόδου απ’ αυτό το έκτακτο καθεστώς ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα δεδομένα. Οχι μόνο επειδή ένας συλλογικός αυτοεγκλεισμός διαφέρει δομικά από τη συμμόρφωση σ’ ένα σύνθετο σύστημα επιλεκτικών περιορισμών και κανόνων, αλλά και γιατί η κοινωνική νομιμοποίηση αυτού του τελευταίου δεν είναι καθόλου δεδομένη εκ των προτέρων.

Τέτοιο “αύριο” ετοιμάζουν; (της Μαρίας Δεναξά*)


(*) Πηγή: Από την σημερινή ανάρτηση στο facebook της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά

“Το αύριο;
Αποκαλυπτικές εικόνες και προάγγελος ίσως για αυτά που αφήνει πίσω της η επιδημία.
Στο βίντεο, οι πολύ καλά κρυμμένες/αποσιωπημένες αδυναμίες του ισχυρού.
Δεν έχει σημασία αν στην ουρά είναι Γάλλοι, ξένοι, μετανάστες, τουρίστες, πρόσφυγες. Είναι Ανθρωποι, που χθες το απόγευμα περίμεναν και πάλι στην ουρά, για το συσσίτιο, στην καρδιά του Παρισιού, στην περιοχή της πλατείας Republique. Και δεν μιλάμε για υποβαθμισμένο προάστειο, όπως στη φωτογραφία που είναι απο το Saint Denis στις 15/04/2020.
Όπως δηλώνουν οι επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Les Restos Du Coeur», «τριπλασιάστηκε ο αριθμός των Ανθρώπων που βοηθάμε στην Republique. Διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε η βοήθεια που προσφέρουμε παντού στη Γαλλία, από την αρχή της επιδημίας»…
blob:https://www.facebook.com/887dac21-3730-4ad1-99fc-138b5c787d57

Η πρόκληση των εκλογών

Με το τέλος του εγκλεισμού εξαντλείται και το επικοινωνιακό καύσιμο του φόβου. Η υγειονομική αγωνία εκλογικεύεται, ή τουλάχιστον εμπεδώνεται αναγκαστικά ως στοιχείο της νέας καθημερινότητας, και η άσκηση εξουσίας επιστρέφει από τη διαχείριση κρίσης στη διαχείριση της οικονομίας και της πολιτικής.
Για την κυβέρνηση αυτό σημαίνει, κατ’ αρχάς, ότι θα είναι πλέον αντιμέτωπη με δημόσιο αντίλογο και με ομιλούσα αντιπολίτευση. Πρώτο στίγμα δόθηκε ήδη, την Πέμπτη στη Βουλή και την Παρασκευή στο Σύνταγμα, και έπεται κλιμάκωση: Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε βαριά ατζέντα σε οικονομία και εργασιακά και αμφισβήτησε τη σοβαρότητα του σχεδίου εξόδου από το lockdown. Η Φώφη Γεννηματά πήρε θέση και κήρυξε το τέλος των δεσμών με τον νεοφιλελευθερισμό, κι ο Γιάνης Βαρουφάκης προέβλεψε ύφεση 15% και νέο Μνημόνιο. Το δε ΚΚΕ πήρε ήδη τη δική του θέση στους δρόμους από το πρωί της Πρωτομαγιάς, στοιχιζόμενο ευφυώς πέρα και πάνω από τους καταναγκασμούς της εποχής της πανδημίας.

Δίπλα σ’ αυτή την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει και μια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη της 7ης Ιουλίου του 2019. Τότε υποσχόταν αναπτυξιακή έκρηξη, τώρα πρέπει να βρει τους τρόπους να υπερβεί την ύφεση και τις νέες στρατιές των ανέργων του κορονοϊού. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για φέτος ύφεση 4,7%, το ΔΝΤ και η Morgan Stanley την ανεβάζουν πάνω από το 12%. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης δίνει την ανεργία στο 19,9 %, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την βλέπει στο 26%. Η τουριστική βιομηχανία, που πέρσι έδωσε το 20% του ΑΕΠ και το 30% της απασχόλησης, δεν γνωρίζει εάν και σε ποιον βαθμό θα υπάρξει για φέτος το καλοκαίρι. Μία στις τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καν, περίπου οι μισοί από τους 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται στον τουρισμό είναι πολύ πιθανό να μείνουν χωρίς δουλειά, και ο πρόεδρος της Aegean δηλώνει ότι η εταιρία έχει πέσει στο 0,05% των ημερήσιων εσόδων της και προαναγγέλλει απολύσεις.

40 μέρες καραντίνα από το Α ως το Ω

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Ηκαραντίνα βγαίνει από σαράντα-κουαράντα, την ελληνική και λατινική λέξη, επειδή για σαράντα μέρες κρατούσαν απομονωμένους τους ναυτικούς, ύποπτους για την μετάδοση με την επιστροφή τους μιας επιδημίας. Στις 40 μέρες της δικής μας πανδημίας, η κυβέρνηση έκανε δυο καλές κινήσεις: όπως και οι υπόλοιπες χώρες όταν ξεκίνησαν οι θάνατοι στην Ιταλία, πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Και συμβουλεύτηκε τους επιστήμονες. Σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα το μυαλό της ήταν στις business (για να ειπωθεί κομψά), στην προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και την επικοινωνία. Ακολουθεί ένα ημερολόγιο καραντίνας, από το Α ως το Ω.

Αεριτζήδες. Στις 5 Απριλίου το Tvxs έγραφε κατά λέξη: «ένα κύκλωμα «αεριτζήδων» που δημιουργήθηκε στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου, επανακάμπτει στο προσκήνιο με πρόσχημα την ενίσχυση των επιστημόνων λόγω κοροναϊού και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς υπουργό στην κρίσιμη θέση». Σχεδόν 20 μέρες μετά, κάτω από την πίεση συνεχών αποκαλύψεων στις οποίες το Tvxs πρωταγωνίστησε, η κυβέρνηση αναγκαζόταν να παρατήσει το πρόγραμμα και να υποστεί την πρώτη σοβαρή πολιτική της ήττα. (δες και γράμμα Σ)