Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Δικηγόροι Αθήνας κατά κυβέρνησης για «επίδομα κατάρτισης»: Πρόκειται για προκλητικό εμπαιγμό

Την έντονη αντίδραση του ΔΣΑ προκάλεσε η κυβερνητική εξαγγελία περί συμμετοχής του κλάδου σε «επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher» και την ίδια στιγμή διεκδικεί 11 ευνοϊκά μέτρα υπέρ των δικηγόρων και των πολιτών. Παράλληλα, αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης που εξαιρεί τους δικηγόρους από την υπαγωγή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα χορήγησης των 800 ευρώ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Κατά τη έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ελήφθησαν, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, οι κάτωθι αποφάσεις:

Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ. Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί, απερίφραστα και ανεπιφύλακτα διαβεβαιώνουν ότι οι δικηγόροι θα λάβουν το επίδομα και αμέσως μετά αναιρούν εαυτούς, δεν πρόκειται απλώς περί πολιτικής ασυνέπειας, αλλά περί απαξίωσης και ονειδισμού ενός ολόκληρου κλάδου, που στις παρούσες έκτακτες συνθήκες στερείται πλήρως του εισοδήματός του.

Το «αύριο» ξεκίνησε και ή θα είναι του Ανθρώπου ή της «αγέλης»


Το «αύριο», μετά τον κορωνοϊό, έχει σημάνει συναγερμό από σήμερα. Το «αύριο», επιβαρυμένο πλέον με τα τρομακτικά και τρομοκρατικά μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα κουβαλάει τα ίδια βαρίδια με το χτες:
Την θεωρία «ο καθένας για την πάρτη του» με ιεροκήρυκες εκείνους που θυμούνται το «όλοι μαζί» είτε σαν μετάθεση – εξορκισμό των ευθυνών τους, είτε σαν γλοιώδη επίδειξη της «φιλανθρωπίας» τους.
Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης – εκποίησης των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
Την σκατοψυχιά απέναντι στον αδύναμο, στον ευάλωτο, στον ανήμπορο ντόπιο και στον ικέτη πρόσφυγα.
Τον «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στον «βολεμένο» δημόσιο υπάλληλο, στον «τεμπελχανά» απεργό, στον «ενοχλητικό» διαδηλωτή, στον «εισβολέα» ξένο, στον μη άνωθεν εγκεκριμένο «διαφορετικό».
Το «διαίρει και βασίλευε» μιας εξουσίας που σπεύδει να «κοινωνικοποιεί» τις κρίσεις για να μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των πολλών και να επιβάλλει το καθεστώς του «εγκλεισμού» στην κοινωνία όταν πρόκειται για τον ατομικό υπέρ ολιγαρχών σφετερισμό των κερδών. 

Τώρα …ρίξτε πυραύλους στον κορωνοϊό

Πριν ενάμιση μήνα ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ προειδοποιούσε: Δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, «ψίχουλα» για να αμυνθούμε απέναντι σ’ ένα ιό

Ήταν 14 Φλεβάρη 2020. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους απηύθυνε έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών, με αφορμή την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ο οποίος είχε εντοπιστεί τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέροντας ότι δίνονται δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και «ψίχουλα» για να αμυνθούμε απέναντι σ’ ένα ιό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά». «Αυτό είναι επικίνδυνα μυωπικό», προειδοποίησε τότε ο ίδιος.

Σήμερα ενάμιση μήνα μετά από εκείνη τη δήλωση ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους χτυπημένοι από τον ιό. Τα ελλιπή έτσι και αλλιώς από τις περικοπές συστήματα υγείας καταρρέουν ή έχουν φτάσει στα όρια τους. Την ίδια στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη απολύονται και πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας. Η φτώχεια ξεκίνησε να χτυπά τις πόρτες εκατομμύριων νοικοκυριών… 

Η κυβέρνηση συμφώνησε με ΕΕ να μεταφέρονται οι πρόσφυγες από τη Λιβύη σε ελληνικό λιμάνι

Σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ σχετικά με την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η Αθήνα δέχθηκε να οριστεί ελληνικός λιμένας ως «λιμάνι πρώτης αποβίβασης» προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο των περιπολιών.

Συμφωνήθηκε ότι οι διασωθέντες θα διανέμονται στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που θα παρέχουν εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση. Επιπλέον, η Ελλάδα θα μπορεί ανά τέσσερις μήνες να αποσύρει το λιμάνι της από το ρόλο αυτό αν κρίνει ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα. Το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής των διασωθέντων θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ δήλωνε τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς» δεν είχε προκύψει στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών συμφωνία για την «Ειρήνη». «Εκκρεμούν κάποια ζητήματα» σχετικά με την κατανομή στα κράτη-μέλη προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέφερε ο κ. Μπορέλ. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση με πλωτά αλλά και με εναέρια μέσα – δέσμευση την οποία επανέλαβε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας.

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Πέθανε έφηβος που του αρνήθηκαν νοσηλεία γιατί δεν είχε ασφάλεια…

Το σάπιο καπιταλιστικό αμερικανικό όνειρο έγινε απάνθρωπος εφιάλτης…

Ένας 17χρονος στην Καλιφόρνια πέθανε από τον κορωνοϊό, αφού πρώτα του αρνήθηκαν τη νοσηλεία σε Κλινική Επειγόντων Περιστατικών, επειδή δεν είχε ασφάλεια υγείας!!!

Το σάπιο καπιταλιστικό αμερικανικό όνειρο έγινε ο απάνθρωπος εφιάλτης για ένα 17χρονο παιδί… Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ και αποτυπώνει τη θηριωδία ενός συστήματος που βάζει τα κέρδη και τους τζίρους πάνω από την ανθρώπινη ζωή. 

Όπως αναφέρει ο Independent, ένας 17χρονος στην Καλιφόρνια, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας, πέθανε από τον κορωνοϊό μέσα σε λίγες μέρες, αφού πρώτα, όμως, του αρνήθηκαν τη νοσηλεία σε Κλινική Επειγόντων Περιστατικών, επειδή δεν είχε ασφάλεια! Πέθανε αβοήθητος επειδή δεν είχαν να πληρώσουν οι γονείς του το περιβόητο ιδιωτικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος του Lancaster, στην Καλιφόρνια, R Rex Parris, επιβεβαίωσε τον θάνατο του έφηβου την Τετάρτη. Στο βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο για να γνωστοποίησει το θάνατο ανέφερε: «Την Παρασκευή, πριν πεθάνει, ήταν υγιής. Την Τετάρτη είχε πεθάνει»! 

«Κουπόνι κατάρτισης» 600 ευρώ για επιστημονικούς κλάδους που δεν θα πάρουν τα 800 ευρώ

Τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για κατατηγορίες επαγγελματιών που έχουν εξαιρεθεί από την ενίσχυση των 800 ευρώ. 

Τα 600 ευρώ θα λάβουν 166.000 επιστήμονες από 6 κλάδους :

Δικηγόροι
Γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού)
Μηχανικοί / αρχιτεκτόνες
Οικονομολόγοι /Λογιστές
Εκπαιδευτικοί και Ερευνητές

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί σε δυο δόσεις, με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας, ενώ όπως ανακοινώθηκε «οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση». Οι ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους δικαιούχους που κάνουν λόγο για «κοροϊδία» και «εμπαιγμό» της κυβέρνησης, ενώ δικηγορικοί συλλόγοι εκδίδουν ο ένας μετά τον άλλον σχετικές ανακοινώσεις. 

Σε κοινή δήλωσή τους οι Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης και Τσιάρας αναφέρουν: «Η κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του».

COVID-19: Θεραπεία-σοκ και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το κοινωνικό κράτος

Ημεγάλη υγειονομική κρίση του κοροναϊού ανέδειξε την κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος αφού τόσο η πανδημία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από τη δημόσια υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις αντιμετωπίζονται από την ευθεία κρατική παρέμβαση. Μάλιστα, αν κάποιος μελετήσει τα στοιχεία στην Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι όσο πιο ενισχυμένο και οργανωμένο είναι ένα εθνικό σύστημα υγείας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση του κοροναϊού ενώ αντίστοιχα οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις συναρτώνται με το πόσο γενναίο είναι το πακέτο διάσωσης κάθε κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα όμως η Νέα Δημοκρατία, που υποκριτικά «χειροκροτεί» το εθνικό σύστημα υγείας και διαχειρίζεται την κρίση με όρους επικοινωνίας και lifestyle, επιμερίζει την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες ως υπαίτιους και φαίνεται να χρησιμοποιεί την επιδημία ως πρόσχημα για συμβάσεις εκατομμυρίων με ιδιώτες, πλήρη ασυδοσία στη δράση των κερδοσκόπων, και ως ευκαιρία για να κάνει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τη δημόσια υγεία, το κοινωνικό κράτος και την αγορά εργασίας.

Κώστας Πελετίδης: “Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας”


Ζούμε σε μία περίοδο δοκιμασίας της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται -και σωστά- μέτρα σε πολλές κατευθύνσεις. Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και αυτά του περιορισμού μετακίνησης, των ατομικών μέτρων προστασίας από τον ιό. Σωστά υπάρχει καταιγισμός από μηνύματα για ατομική πρόληψη, αλλά όλα αυτά δεν πρέπει να μας πάνε στην άλλη άκρη, να καλούμαστε εκτός από το να κλειστούμε σπίτι, να κλείσουμε και το μυαλό μας, το στόμα μας, να σιωπήσουμε. Να θεωρείται ένοχος ο λαός, ο ίδιος ο άρρωστος, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανεπαρκέστατο.

Με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, βγαίνουν στην επιφάνεια για ακόμα μία φορά μία σειρά αλήθειες που δεν μπορούμε να τις προσπεράσουμε. Για να δούμε μερικές από αυτές.

Ζήσαμε μία περίοδο απαξίωσης από το κυρίαρχο σύστημα της έννοιας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, που η δημόσια υγεία θεωρούνταν «κόστος» και οι εργαζόμενοι που θα έπρεπε να τη στελεχώσουν «έξοδο». Επί σειρά ετών, προχωράει η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, οι υπηρεσίες της γίνονται ανταποδοτικές.

Σφαγή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ


Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε για επικοινωνιακούς λόγους να υποβαθμίσει όσο περισσότερο μπορούσε τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ από τις επιχειρήσεις λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Ομως τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, περί τα 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας έναντι μόλις 282.000 μία εβδομάδα πριν. Ηταν υπερδιπλάσιοι του 1-1,5 εκατομμυρίου ανέργων που πρόβλεπε τις τελευταίες ημέρες η πλειονότητα των αναλυτών. Ο αριθμός τους αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ την ιστορία των ΗΠΑ. Είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 665.000 ανέργους που αιτήθηκαν επίδομα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2009, όσο και από τους 695.000 τον Οκτώβριο του 1982, αριθμός που ήταν και το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών.

Αποτελεί την πρώτη επίσημη ματιά της οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίζονται (και) οι ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις σταματούν τη λειτουργία τους και οι Πολιτείες τους, η μια μετά την άλλη, μπαίνουν λόγω της πανδημίας σε καραντίνα.

Τελείωσαν κιόλας οι στολές του ΕΚΑΒ


Στην αρχή ήταν όλα καλά. Το ΕΚΑΒ πρωταγωνιστούσε στο υπερθέαμα «θωρακισμένη χώρα» και οι ντυμένοι στα άσπρα διασώστες του έγιναν το τηλεοπτικό σύμβολο του μηνύματος: «Μην ανησυχείτε, είμαστε πανέτοιμοι!».

Πράγματι, οι πρώτες πλήρεις στολές με ειδικές μάσκες και ποδονάρια αντιμετωπίστηκαν με χαρά από τους ανήσυχους εργαζομένους και μάλιστα με τις σχετικές παραινέσεις από την διοίκηση γρήγορα εξοικειώθηκαν με αυτές. Ενώ το απόθεμα ήταν λιγοστό, η εκπαίδευση και οι οδηγίες ήταν αυστηρά προσηλωμένες στην χρήση τους ίσως υπήρξε σε κάποιους και κάποια δόση υπερβολής. Όποιος έχει πολύ πιπέρι, βάζει και στα λάχανα. Η μόνη αρρυθμία σημειωνόταν τότε στην προμήθεια απομακρυσμένων περιοχών.

Αποτέλεσμα μάλλον κακών υπολογισμών ήταν να ξεμείνει η αποθήκη πριν καλά – καλά το ματς αρχίσει. Πρώτα τελείωσαν τα ειδικά ποδονάρια αλλά υπήρξε ο καθησυχασμός ότι ήταν τάχα υπερβολή η συνεχής χρήση τους. Ακολούθησαν οι ειδικές μάσκες ασφαλείας οπότε εμφανίστηκε η γνωστή βολική εγκύκλιος του ΕΟΔΥ ότι κάνουν την δουλειά επαρκώς και αυτές του φαρμακείου. Το καζάνι όμως άρχισε να βράζει δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί αναλυτικές ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για το πόσο απαραίτητα ήταν όλα αυτά. Και το ποτήρι ξεχείλισε όταν προ τριημέρου τελείωσαν και οι στολές ασφαλείας.

Περισσότεροι από 26.500 νεκροί, πάνω από 570.000 κρούσματα σε όλον τον κόσμο

Πάνω από μισό εκατομμύριο τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο - Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 18.638 θάνατοι και 313.801 κρούσματα - Θετικός στον ιό ο Μπόρις Τζόνσον - Ρεκόρ 345 θανάτων και 18.000 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών στις ΗΠΑ - Ιστορικό πακέτο στήριξης της οικονομίας εγκρίθηκε σήμερα στο αμερικανικό κοινοβούλιο - Οι σημαντικότερες ειδήσεις από όλο τον κόσμο στο liveblog του left.gr

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26.621 ανθρώπους από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 21.00 απόψε, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 572.040 άνθρωποι σε 183 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κρούσματα, δεδομένου ότι πολλές χώρες εξετάζουν πλέον μόνο τους ασθενείς εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από τους ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί, τουλάχιστον 124.400 θεωρείται ότι έχουν πλέον αποθεραπευτεί.

Μέσα σε 24 ώρες, σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό, αναφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο 3.328 νέοι θάνατοι και 66.457 κρούσματα.

Είναι ώρα για σιωπή. Πάντα ήταν, αλλά ζούσαμε σε πολύ θόρυβο για να το καταλάβουμε.


Ήρθε! Και ήταν άνοιξη όταν μας χτύπησε την πόρτα! Και όπως πάντα μας βρήκε απροετοίμαστους. Ή έτσι θέλουμε να νομίζουμε και να νιώθουμε! Γιατί βλέπεις είναι δύσκολο να βγεις από το συνηθισμένο και να βαδίσεις σε μονοπάτια που μάλλον κανείς ποτέ του δεν μπόρεσε να τα περιγράψει. Και έτσι σπρωχνόμαστε έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας!

Το δεδομένο αλλάζει, και ίσως να αλλάξει για πάντα!

Μιλάμε όμως για τον άνθρωπο! Αιώνες τώρα, τα ίδια και τα ίδια θέματα αντιμετωπίζει και επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια προβλήματα. Και πάντα εκεί έξω ψάχνει να βρει τις απαντήσεις, να αισθανθεί αιώνιος, άτρωτος, να μαζέψει δύναμη και να εξασφαλίσει σιγουριά. Και όλο μαζεύει και συσσωρεύει, εκμεταλλευόμενος ένα πλεονέκτημα που του έδωσε η φύση. Την ικανότητα να κυριαρχεί και να προσαρμόζεται!

Όμως, αρκεί μια στιγμή, μια μικρούλα τόση δα στιγμούλα, που το οικοδόμημα θα φανεί πως δεν είχε θεμέλια, πως η μεγαλοσύνη και η κοινωνική άνοδος δεν είναι διαβατήριο, πως η συσσώρευση δεν εξαγοράζει παραπάνω ημέρες, πως το χάσιμο της ανθρωπιάς οδηγεί σε μονόδρομο κατηφορικό, και πως το κλείσιμο της πόρτας δεν άφηνε απέξω τους άλλους αλλά εμάς μόνους με τον τρόμο μας.