Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

«Στο Αφγανιστάν η Ειρήνη είναι μόνο μια λέξη»

Δύο αφγανές γυναίκες, μία δικαστής και μία δημοσιογράφος, που διέφυγαν από το Αφγανιστάν, και βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, μιλούν στο ΤΡΡ για τη ζωή και τους αγώνες τους.
Συνέντευξη: Λαμπρινή Θωμά
Βίντεο, μοντάζ: Νίκος Βεντούρας

Ήρθαν στην Ελλάδα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, αφού επί δύο μήνες προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να φύγουν από το Αφγανιστάν, μετά την 15η Αυγούστου 2021, όταν οι Ταλεμπάν μπήκαν στην Καμπούλ. Σήμερα φιλοξενούνται στο «Σπίτι της Ελπίδας», στη Θεσσαλονίκη, εκεί που συντηρούν την ελπίδα και τον αγώνα, και εκεί που είχαμε την τιμή να τις συναντήσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους για τη ζωή τους και τους αγώνες τους, στο Αφγανιστάν, με ή χωρίς Ταλεμπάν, αλλά και τη ζωή τους σήμερα, στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν τον αγώνα τους για δικαιώματα. Συνεχώς εργαζόμενες. Η Αγγελίνα που τις συνόδευσε, Σάββατο, ξεχνώντας για χάρη μας το πενθήμερό της, το είπε, χαιρετώντας μας, συγκινημένη και γεμάτη θαυμασμό για τις γυναίκες που λίγο πριν μου είχαν μιλήσει. «Δουλεύουν, συνέχεια δουλεύουν, μέρα νύχτα». Για το λαό τους και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και για την επιβίωση αυτού του λαού, εν καιρώ λιμού και υπό τους Ταλεμπάν.

Οι γυναίκες, δικαστές, βουλευτίνες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, εκατοντάδες, σύμφωνα με το Politico, βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα χάρη στην σύζυγο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόβσκι. Ο Αμεντ Χαν, φίλος της κας Γκραμπόφσκι, δήλωσε στο περιοδικό πως «έστειλε ένα sms» στην «παλιά του φίλη» λέγοντάς της «πως έχει η κατάσταση και πως δεν υπήρχε κάπου να τις πάει». Η έγκριση από τις ελληνικές αρχές ήρθε πολύ γρήγορα, «μόλις μια ώρα αργότερα η Ελλάδα είπε, ναι θα τις δεχθούμε. Δεν χρειάστηκε καν να πείσω τις αρχές».

Δύο Αμερικανοί «εθελοντές» αγνοούνται στην ανατολική Ουκρανία


Δύο Αμερικανοί πολίτες που ταξίδεψαν στην Ουκρανία ως «εθελοντές» μαχητές κατά των ρωσικών δυνάμεων αγνοούνται εδώ και μία εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι ότι έχουν συλληφθεί, δήλωσαν την Τετάρτη μέλη της οικογένειάς τους.

Ο Αλεξάντερ Δρούκε, 39 ετών, από την Τασκαλούζα της Αλαμπάμα, και ο Άντι Χουίνχ 27 ετών, από το Χαρτσέλ της Αλαμπάμα, επικοινώνησαν για τελευταία φορά με τις οικογένειές τους στις 8 Ιουνίου και δεν επέστρεψαν από την αποστολή τους γύρω από την περιοχή του Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία.

Οι αναφορές ότι οι δύο είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι πολέμου από τη Ρωσία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δήλωσαν οι οικογένειες και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που γνωρίζουμε επίσημα αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι ο Άντι και ο Άλεξ αγνοούνται», δήλωσε τηλεφωνικά η Τζόι Μπλακ, αρραβωνιαστικιά του Άντι, στο Reuters. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση για οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Προφανώς, όσο περισσότερο διαρκεί η έρευνα τόσο περισσότερο αρχίζουμε να εξετάζουμε και άλλα σενάρια», πρόσθεσε.

H Ρωσία νικάει στον πόλεμο, ο αντι/ρωσισμός και αντι/σοβιετισμός εξασθενούν

Tου Ηλία Παπαναστασίου

Οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ταχύτατες, συγκλονιστικές και καθοριστικές για τις επόμενες δεκαετίες. Όπως τουλάχιστον αναφέρει ο Guardian – κεντροαριστερή εφημερίδα υπεράνω κάθε υποψίας– οι Ουκρανοί χάνουν περίπου 600–800 στρατιώτες την ημέρα δηλαδή 20.000 στρατιώτες τον μήνα (!), οι δε New York Times θεωρούν λάθος της Δύσης τους «υπολογισμούς καταστροφής» της Ρωσικής Οικονομίας λόγω του εμπάργκο. Απλά, οι Δυτικοί έσφαλαν μοιραία για τις υποτιθέμενες επιπτώσεις του εμπάργκο, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους και υποεκτιμώντας τις τεράστιες αντοχές αλλά και την έξυπνη οικονομική στρατηγική των Ρώσων και η οποία αποφέρει καρπούς. Με άλλα λόγια:

(α) Οι Ρώσοι προελαύνουν συνεχώς καταφέρνοντας συντριπτικά πλήγματα στην Ουκρανία με το πυροβολικό και τα πυραυλικά τους συστήματα. Κυριολεκτικά δεν «αφήνουν σε χλωρό κλαρί» τον Ουκρανικό στρατό καταφέρνοντας συντριπτικά πλήγματα, κυρίως στα εφόδια που αποστέλλει η Αμερικανο/Ευρώπη στους Ουκρανούς Ναζί, βομβαρδίζοντας με πυραύλους Kalibr τις εφοδιαστικές πομπές και τα μεταγωγικά αεροπλάνα των Αμερικανο/Ευρωπαίων υπέρ των Ουκρανών τα δε ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα Su–57, εφάμιλλα και καλύτερα των αμερικάνικων «μπήκαν» στη μάχη του αέρος με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά ο στρατός του Ζελένσκυ μένει σταδιακά από εφόδια παρόλη την λυσσώδη «μανία εφοδιαστικής αλυσίδας» των Αμερικανών υπέρ των Ουκρανών υποτακτικών τους.

(β) Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των Αμερικανών εμφανίζονται μάλλον διασπασμένοι με τους Γερμανούς να συνεχίζουν την αντι/ρωσική υστερία σε επίπεδο προπαγάνδας, όμως ταυτόχρονα να εφοδιάζονται με ρωσικό πετρέλαιο ! Κλασσική προτεσταντική υποκρισία με έντονα «διπολικά χαρακτηριστικά».

Τα εξευτελισμένα “συνεταιράκια” της ΕΕ στο τραίνο για το Κίεβο

Από iskra

Τα τρία ευρωπαϊκά “συνεταιράκια”, ο Μακρόν, ο Ντράγκι και ο Σολτς, ως θλιβερές συντετριμμένες χήρες μίσθωσαν ένα τραίνο και κατευθύνθηκαν ηττημένοι, ταπεινωμένοι και σε οικονομική καταστροφή, ως ικέτες στο Κίεβο και έπεσαν στα πόδια του Ζελένσκι, φερέφωνου των ΗΠΑ, προκειμένου ο τελευταίος να δεήσει να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει χαραμάδα ελπίδας για ειρήνη στην Ουκρανία, πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση, κτυπήσει την πένθιμη καμπάνα της κατάρρευσης και της διάλυσης.

Η γελοιότητα είναι ότι τα ευρωπαϊκά ξεπεσμένα συνεταιράκια κάνουν ότι δεν βλέπουν πως την ίδια μέρα που βρίσκονται στο Κίεβο, ο γερο Μπάιντεν προσέφερε απλόχερα δώρο στον Ζελένσκι 1 δισ. δολ., προκειμένου ο τελευταίος να συνεχίσει τον πόλεμο, λαμβάνοντας σε ανταπόδοση από τον Πρόεδρο της Ουκρανικής χούντας τις πιο θερμές ευχαριστίες του.