Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Η εθνική και κοινωνική συνείδηση στην επαναστατημένη Σάμο (1805-1834)

Του Γιώργου Καραμπελιά από τον νέο Ερμή τον Λόγιο τ. 3

Ὅσοι τὸ χάλκεον χέρι
βαρὺ τοῦ φόβου αἰσθάνονται,
ζυγὸν δουλείας, ἂς ἔχωσι
θέλει ἀρετὴν καὶ τόλμην
ἡ ἐλευθερία. [ ]

Ἰδοὺ καὶ ὁ μέγας τρόμος
τῆς Ἀσίας γῆς, ἡ Σάμος
πλέξε δι᾿ αὐτὴν τὸν στέφανον
ὑμνητικὸν καὶ αἰώνιον
λυρικὴ κόρη.

Ανδρέας Κάλβος, Εἰς Σάμον



Αν, γύρω από την ερμηνεία της φύσης της Επανάστασης του ’21, ερίζουν δύο αντιλήψεις, η μία που την θεωρεί κατ’ εξοχήν εθνικο-απελευθερωτική –άποψη την οποία συμμερίζεται και ο υποφαινόμενος– και η δεύτερη κατ’ εξοχήν «αστικοδημοκρατική», με αφετηρία τον Γεώργιο Σκληρό του Κοινωνικού μας ζητήματος[1] και τον Γιάννη Κορδάτο[2], η σαμιακή επανάσταση αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, όπου το κοινωνικό/διαφωτιστικό επαναστατικό στοιχείο και η εθνική διά­σταση μοιάζουν να συντίθεται σε ένα ενιαίο και αρμονικό σύνολο.


Ο Λυκούργος Λογοθέτης σε πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα (1896)

Εδώ, η απουσία Τούρκων γαιοκτημόνων, και γενικότερα η εξαιρετικά μειωμένη πα­ρουσία των Τούρκων, οδήγησε στο φαινόμενο οι προεπαναστατικές συγκρούσεις να αποκτήσουν έναν ενδοελληνικό κοινωνικό και ταυτόχρονα εθνικό χαρακτήρα, μια και οι κοτζαμπάσηδες/Καλικάντζαροι συμμαχούν απροκάλυπτα με την τουρκική εξουσία ενάντια στο λαϊκό επαναστατικό «κόμμα», τους Καρμανιόλους. Ακόμα και όταν θα εκδηλωθεί η Επανάσταση του ’21 και οι προτεραιότητες θα αντιστραφούν, με το εθνικοαπελευθερωτικό στοιχείο να γίνεται προφανώς κυρίαρχο, και πάλι οι Καλικάντζαροι θα αντιταχθούν σε μία Επανάσταση την οποία θα διεξαγάγουν αποκλειστικά οι Καρμανιόλοι και η ηγεσία τους. Κατά συνέπεια, κοινωνική και εθνική συνείδηση και ταυτότητα θα εκφραστούν εδώ σε μια ιδιαίτερη σύνθεση που αποκλίνει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτός είναι, άραγε, ο λόγος που οι κοινωνικοί αγώνες και η εθνική επανάσταση στη Σάμο είναι σήμερα αποσιωπημένοι ή μήπως συντρέχουν και άλλοι λόγοι[3];

Καλικάντζαροι και Καρμανιόλοι

Αυτοκτόνησε ο μεγιστάνας Τζέφρι Επστάιν που είχε καταδικαστεί για παιδεραστία

Τέλος στη ζωή του φέρεται να έβαλε ο Τζέφρι Επστάιν μέσα στο κελί του στη φυλακή, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. 
Ο Αμερικανικός μεγιστάνας, φίλος των Τραμπ και Κλίντον, είχε καταδικαστεί για παιδεραστία. 
Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αξιωματούχους οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, ο ηλικίας 66 ετών Επστάιν απαγχονίσθηκε μέσα στο κελί του και το άψυχο σώμα του βρέθηκε σήμερα το πρωί. 
Ο δισεκατομμυριούχος παιδεραστής συνελήφθη στις 6 Ιουλίου, κατηγορούμενος πως έκανε σεξ με δεκάδες ανήλικα κορίτσια στις κατοικίες του στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα.

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής δεν κατεδαφίζονται τα τουριστικά αυθαίρετα (!)

Μία από τις πολλές (ν)τροπολογίες που κατατέθηκε τα τελευταία λεπτά στο πολυνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, αφορά την αναστολή κατεδάφισης των τουριστικών αυθαιρέτων για 30 μέρες.
Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή Κώστα Κατσαφάδο ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις λόγω Αυγούστου και την ενδεχομένως κακή εικόνα που θα δουν οι …τουρίστες (μπλουντόζες κλπ).

Επίσης ανέφερε και τις αρνητικές παρενέργειες που θα είχε η κατεδάφιση εν μέσω θέρους για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Εν πολλοίς δηλαδή οι αυθαίρετοι εργοδότες να κάνουν ανενόχλητοι τη «μπάζα» τους τον Αύγουστο για ακόμη μία χρονιά και από Σεπτέμβρη …βλέπουμε, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η στάχτη στα μάτια για την τακτοποίηση συμφερόντων.
Μετά το σάλο ο βουλευτής έχει συμπεριλάβει στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του, ότι μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας «θα γίνει κατεδάφιση των κατασκευών που εμπίπτουν στη ρύθμιση, με αυστηρή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και γι’ αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται».
Το «μούδιασμα» για την συγκεκριμένη τροπολογία παρέμεινε καθώς η κυβέρνηση είχε κάνει προεκλογική της «σημαία» την τραγωδία στο Μάτι, στην οποία τα αυθαίρετα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Ο βουλευτής της ΝΔ που είπε την αλήθεια για την κατάργηση του ασύλου…"Να βγει το άσυλο και να μπουν οι επιχειρήσεις στα ΑΕΙ"...

Θέμα ασύλου δεν υπάρχει στην ουσία από το 2011 που με τον νόμο Διαμαντοπούλου καταρργήθηκε. Αυτό που πέρασε με νόμο η ΝΔ και η Ελληνική Λύση του Βελλόπουλου, ήταν η παραβίαση του συντάγματος και του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ για την ανάθεση της Δημόσιας παιδείας σε εταιρείες-χορηγούς. Το άσυλο ήταν μια ακόμα παραπλάνηση για να περάσουν άρθρα και διατάξεις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου 

Ο βουλευτής της Ν.Δ
Αναφερόμενος στην ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο Στράτος Σιμόπουλος ξεκαθάρισε την πραγματική αιτία που προωθείται η συγκεκριμένη ρύθμιση. Πέραν δηλαδή από τα περί «αντιμετώπισης της εγκληματικότητας».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στράτος Σιμόπουλος : Πρέπει «να συνδέσουμε τα πανεπιστήμια με την παραγωγή. Και εδώ λοιπόν μπαίνει και το άσυλο. Ναι, μπαίνει και το άσυλο. Ξέρω πολλά παραδείγματα στη Θεσσαλονίκη ότι τέτοιες προσπάθειες δεν μπορούσαν να καρποφορήσουν. Οργανωμένες μειοψηφίες έρχονται και τέτοιες προσπάθειες τις καταστρέφουν».
Συνέχισε μάλιστα καταδεικνύοντας συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις: «Και το ΚΚΕ το λέει: «Τέτοιες προσπάθειες είναι προσπάθειες που υπηρετούν τα μονοπώλια, είναι ενάντια στη λαϊκή πάλη». Το καταλαβαίνω πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που αναφέρεται στην καινοτομία συνεχώς, στην επιχειρηματικότητα -ακούμε για σύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα- δεν βλέπει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα πράγματα με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το άσυλο;».

«Να ενεργείστε κάθε δεύτερη ημέρα» για να προστατεύσετε το περιβάλλον πρότεινε ο Μπολσονάρο

«Να ενεργείστε κάθε δεύτερη ημέρα»: αυτή τη λύση πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο για την κλιματική αλλαγήκαι την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, από τους επικριτές των επιστημονικών θεωριών για την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη εμπλοκή στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απάντησε με αυτήν τη φράση στην ερώτηση που του έθεσε δημοσιογράφος, εάν είναι δυνατό να συμβιβάσει κανείς «την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», ανταποκρινόμενος ταυτόχρονα στην πρόκληση να τραφεί ένας ολοένα και μεγαλύτερος παγκόσμιος πληθυσμός.

«Αρκεί το να τρώτε λίγο λιγότερο. Μου μιλάτε για περιβαλλοντική ρύπανση. Αρκεί να κάνετε κακά κάθε δεύτερη ημέρα, θα είναι καλύτερο για όλον τον κόσμο» είπε με ειρωνικό ύφος, εξερχόμενος αό το προεδρικό μέγαρο.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο έκανε κι ένα ακόμη εριστικό σχόλιο.

«Όταν βλέπουμε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά περισσότερα από 70 εκατομμύρια τον χρόνο, χρειάζεται μια πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού» σημείωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, προτού σπεύσει να αρνηθεί ότι ενθαρρύνει «τον έλεγχοτων γεννήσεων».