Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί ο Παπανδρέου δεν έγινε… υπουργός του Τσίπρα

O Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται – ούτε επρόκειτο ποτέ – να… πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδωσε «εντολή» στον Θάνο Μωραϊτη (με τον οποίο προ πολλού έχει διαρρήξει τις σχέσεις του) να γίνει υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντάλλαξε τον Τόλκα με την θέση του επιτρόπου στην νέα Κομισιόν και δεν… καθοδηγεί από τα υπόγεια του Μαξίμου την «άλωση» του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Κι όσες σκιές κι αν βαραίνουν την πρωθυπουργική του θητεία, δεν έχει βάλει στόχο ζωής να κλείσει το πολιτικό του βιογραφικό ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επίσης δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με την πρόσφατη ιστορία. Του χρεώνει, δικαίως ή αδίκως, βαριά ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησής του και την απαξίωση του πολιτικού προσωπικού, πιστεύει ότι επένδυσε στον διχασμό και την ρητορική του μίσους, και αμφιβάλει βαθιά για την ειλικρίνεια και τα κίνητρα του προσκλητηρίου περί συγκρότησης προοδευτικού μετώπου. Εξ ου και δεν βλέπει προοπτικές ουσιαστικών και προγραμματικών εκλογικών συγκλίσεων.

Όλα αυτά δεν συνιστούν είδηση.Είναι γνωστά σε όσους συνομιλούν είτε μαζί του, είτε έχουν επαφή με το πολιτικό του περιβάλλον. Εξ ου και, σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει μάλλον υπερβολική η βαθιά ανακούφιση που εξέπεμψε η Χαριλάου Τρικούπη μετά την χθεσινοβραδυνή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού – μια παρέμβαση, με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια σύγκλισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε την συμμετοχή του στο Κίνημα Αλλαγής. «Δεν με αφορά», δήλωσε, «καμία άθλια φιλολογία, μεθόδευση ή εργαλειοποίηση, που εντάσσεται στο δυσάρεστο κλίμα των ημερών, του ευτελισμού της πολιτικής και της Δημοκρατίας, του κυνισμού και των τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, που υπηρετούν ιδιοτελείς μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες».