Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

«Φοβήθηκε μη τη στείλουν πίσω»: Στη Χίο ο αδερφός της 24χρονης προσφυγοπούλας που πέθανε από πείνα και δίψα

Συγκλονίζει ο 32χρονος Abu Abdul Fatah, ο οποίος έφτασε την περασμένη Τρίτη 12/7 στη Χίο ταξιδεύοντας από τη Γαλλία όπου διαμένει, αναλαμβάνοντας το βαρύτατο φορτίο της αναγνώρισης της σορού της αδερφής του, ενώ τώρα έχει μπροστά του την περιπέτεια της αποστολής της σορού στη Σομαλία για την κηδεία και το τελευταίο αντίο


Στη φωτ. ο Αμπού Αμπντούλ Φατάχ, αδερφός της 24χρονης κοπέλας που πέθανε από εξάντληση στα χωράφια της Χίου, και ο δικηγόρος Αλ. Γεωργούλης - Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του.

Η επίκαιρη επιστολή του Ανδρέα στον Καραμανλή για το Πολυτεχνείο: “Σε τι οφείλεται η δική σας σιωπή;”

 Πολλά σενάρια είχαν
υφανθεί και άλλα τόσα είχαν ακουστεί για τη στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ιστορική αναδρομή έχει ενδιαφέρον μετά την συζήτηση που άνοιξε ο “αναθεωρητισμός” του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ως προς τον “μύθο” της επίδρασης του Νοέμβρη του ’73 στην πτώση της Χούντας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση-καταγγελία των φυλακισθέντων και εξορισθέντων αλλά και η αντιπαράθεση των κομμάτων.

Ειδικά όσον αφορά στο Πολυτεχνείο, ο τότε ηγέτης του ΠΑΚ Ανδρέας Παπανδρέου του είχε στείλει επιστολή από την Ρώμη εγκαλώντας τον Κ. Καραμανλή για σιωπή του την ώρα της “σφαγής” στο Πολυτεχνείο.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξαν στην συντηρητική παράταξη πολλές προσωπικότητες που στάθηκαν δίπλα στους φοιτητές όπως ο Παναγιώτης Κανελόπουλος ο οποίος πήγε στο Πολυτεχνείο με το αυτοκίνητο του (υπάρχει και σχετική φωτο).


Δημήτρης Ψαρράς: Μνήμες του δεξιού παρακράτους από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο/ Πηγή: efsyn.gr

Από τις πρώτες μέρες της Δικτατορίας, o Παναγιώτης Κανελόπουλος στάθηκε δεινός κατήγορός της, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Σεπτέμβριο του 1967. Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου δηλώνει παρών και συμπαρίσταται στους εξεγερμένους φοιτητές. Θα τεθεί και πάλι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μία από τις κορυφαίες αντιδικτατορικές πράξεις υπήρξε η αποχώρησή του από την Ακαδημία Αθηνών, επειδή αρνήθηκε να εορτάζονται ισότιμα η 25η Μαρτίου και η 21η Απριλίου.

Ακολουθεί ένα ρεπορτάζ ντοκουμέντο που είχε κάνει ο Βικτωρας Νέτας στην Ελευθεροτυπία το 2010. Διαβάστε ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Η στάση Καραμανλή απέναντι στη Χούντα