Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει την Αθήνα με την Τήνο


Η «Ορθοδοξία Οδός» θα κατασκευαστεί με κονδύλια της Εκκλησίας και της Ε.Ε.
Ξεκινήσε έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει την Αττική με την Τήνο μέχρι το 2025 μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε το νησί.Η«Ορθοδοξία Οδός», όπως θα ονομάζεται, θα κατασκευαστεί στα πρότυπα μεγάλων θρησκευτικών δρόμων του εξωτερικού και αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την μετακίνηση των πιστών τον Δεκαπενταύγουστο, οι οποίοι παραδοσιακά μεταβαίνουν στο ιερό νησί με πλοία, αντιμετωπίζοντας μεγάλη ταλαιπωρία.

Στην σημερινή τελετή έναρξης κατασκευής του πρώτου τμήματος που θεμελιώθηκε αρχικά το 2015 στη Ραφήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευλόγησε τον νέο προσκυνητόδρομο, ενώ εψάλλει δέηση από Μητροπολίτες της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Εκκλησίας.

Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 160 χιλιομέτρων

Η υπερσύγχρονη οδική αρτηρία θα ξεκινάει από τη Ραφήνα και θα διέρχεται από την Εύβοια, την Άνδρο και θα καταλήγει στην Τήνο. Θα έχει 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, μία για τα πούλμαν των πιστών, μία για συμβατικά ΙΧ και μία ειδική λωρίδα για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν γονατιστοί από την Αθήνα.

Εμφύλιος στη Λιβύη: Στο τέλος, ακόμη και ο διάβολος θα χαιρετηθεί ως σωτήρας

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη μεταξύ του στρατάρχη
Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που ηγείται τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και του πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του Φάγεζ Σάρατζ που ηγείται τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) κλιμακώνεται και συνεχίζει να εμπλέκει ξένες δυνάμεις.

Οκτώ χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και την έναρξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου, ούτε φως, ούτε τέλος διαφαίνεται. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο Spiegel, ένας διοικητής του στρατού της Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ο Jamal Al-Aweeb, «Πολεμήσαμε πρώτα εναντίον του Καντάφι, μετά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τώρα, από τον Απρίλιο, εναντίον του αυτοαποκαλούμενου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο πόλεμος αναπαράγεται ξανά και ξανά, είναι ένας βαθύς φαύλος κύκλος. Οι σύντομοι πόλεμοι, λένε, αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλά οι μακροί πόλεμοι αλλάζουν τους ανθρώπους. Στο τέλος, ακόμη και ο διάβολος θα χαιρετηθεί ως σωτήρας».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον Απρίλιο, όταν ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσει την Τρίπολη, 5.000 τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.