Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ο Ερ­νέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα για τον Κα­πι­τα­λι­σμό και τον Ιμπε­ρια­λι­σμό



89 χρό­νια συ­μπλη­ρώ­νο­νται στις 14 Ιούνη από τη μέρα που γεν­νή­θη­κε, το 1928 στο Ρο­σά­ριο της Αρ­γε­ντι­νής, ο Ερ­νέ­στο Γκε­βά­ρα ντε λα Σέρνα, γιός του δον Ερ­νέ­στο Γκε­βά­ρα Λιντς και της Σέλια ντε λα Σέρνα. Με αφορ­μή την επέ­τειο της γέν­νη­σης του θρυ­λι­κού κομ­μου­νι­στή επα­να­στά­τη πα­ρα­θέ­του­με απο­σπά­σμα­τα λόγων του ίδιου του Τσε για τον Κα­πι­τα­λι­σμό και τον Ιμπε­ρια­λι­σμό. Πρό­κει­ται για απο­σπά­σμα­τα που πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται σε γρα­πτά και ομι­λί­ες του Γκε­βά­ρα μετά την Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση, ως επί το πλεί­στον κατά την πε­ντα­ε­τία 1960-1965.

«Τώρα υπάρ­χουν βα­σι­λιά­δες χωρίς στέμ­μα­τα: είναι τα μο­νο­πώ­λια, αλη­θι­νοί αφέ­ντες ολό­κλη­ρων χωρών, ακόμα και ηπεί­ρων, σαν την πε­ρί­πτω­ση της Αφρι­κής, ενός γερού τμή­μα­τος της Ασίας και δυ­στυ­χώς επί­σης της Αμε­ρι­κής μας. Κατά και­ρούς προ­σπά­θη­σαν να κυ­ριαρ­χή­σουν στον κόσμο. Όπως ο Χί­τλερ, ο εκ­πρό­σω­πος των με­γά­λων γερ­μα­νι­κών μο­νο­πω­λί­ων, που προ­σπά­θη­σε να επι­βά­λει την ιδέα της ανω­τε­ρό­τη­τας μιας φυλής στον κόσμο, με έναν πό­λε­μο που στοί­χι­σε τη ζωή 40 εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πι­νων υπάρ­ξε­ων. Η ση­μα­σία των με­γά­λων μο­νο­πω­λί­ων είναι τε­ρα­στία. Σε ση­μείο που να εξου­δε­τε­ρώ­νει την πο­λι­τι­κή ισχύ σε πολ­λές από τις δη­μο­κρα­τί­ες μας».

«Το διευ­κρι­νί­σα­με ήδη πως η Κούβα δεν κάνει εξα­γω­γή επα­να­στά­σε­ων. Οι επα­να­στά­σεις δεν εξά­γο­νται. Δη­μιουρ­γού­νται, σε μια χώρα τη στιγ­μή που οι αντι­θέ­σεις φτά­νουν σε οξύ­τη­τα. Αλλά η Κούβα εξά­γει απο­τε­λε­σμα­τι­κά το πα­ρά­δειγ­μα της. Το πα­ρά­δειγ­μα ενός μι­κρού λαού που αψηφά τους ψεύ­τι­κους επι­στη­μο­νι­κούς νό­μους, τους «γεω-πο­λι­τι­κούς» λε­γό­με­νους και που παρ’ όλο που βρί­σκε­ται στο στόμα του θη­ρί­ου τολμά να δια­λα­λεί τη λευ­τε­ριά του. Αυτό είναι το έγκλη­μα του και το πα­ρά­δειγ­μα που τρέ­μουν οι ιμπε­ρια­λι­στές. Θέ­λουν να μας συ­ντρί­ψουν γιατί γί­να­με μια ση­μαία για τη λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή. Θέ­λουν να μας επι­βά­λουν το δόγμα Μον­ρόε»

Επίσκεψη Τσίπρα στο ΣΕΠΕ: Η επόμενη μέρα δεν περνάει μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

«Αποτελεί κοινωνική ανάγκη και εθνικό στόχο η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιο βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και υποψήφιο στον Β' Τομέα Αθηνών, Τάσο Πετρόπουλο και από τον Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής του ΣΕΠΕ.

Απευθυνόμενος προς τους υπαλλήλους του Σώματος, που τον υποδέχθηκαν με χειροκρότημα ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα επέλεξα να βρίσκομαι μαζί με όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς. Θέλω λοιπόν πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε και κάνετε για να βάλετε ένα τέλος στην ανομία και στα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Σημείωσε ότι μέσα από την δράση του ΣΕΠΕ οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι υπάρχει νόμος και ότι μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αναφέρθηκε στο ΣΕΠΕ λέγοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση το παρέλαβε υποστελεχωμένο και σχεδόν αδρανοποιημένο: «παραλάβαμε ένα Σώμα με σοβαρές ελλείψεις και σήμερα έχουμε αυξήσει το δυναμικό του κατά 35%». Δήλωσε ότι θα συνεχίσει η ενίσχυση του ΣΕΠΕ θα γίνουν άμεσα 150 προσλήψεις και παράλληλα ανακοίνωσε ότι «προχωράμε σε προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας. Γιατί για εμάς η ασφάλεια είναι στοιχείο δημοκρατίας και η ασφάλεια στην εργασία βασικός μας στόχος».