Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

«Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, προδοθήκαμε» – 67 χρόνια από τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου


3 Μαρτίου 1957… Τα ελικόπτερα των Άγγλων πάνω από το κρησφύγετο περικυκλώνουν τον σταυραετό του Μαχαιρά… Εκείνος και οι σύντροφοί του αντιστέκονται, όμως μετά από πολλές ώρες τους διατάζει να εγκαταλείψουν. Εκείνος μένει μόνος και με ένα «Μολών Λαβέ» ως άλλος Λεωνίδας, στάθηκε απέναντι στους κατακτητές και με θάρρος είδε τον θάνατο κατάματα, όταν έριξαν βενζίνη και τον έκαψαν ζωντανό.

Αυτός ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ζήδρος όπως ήταν γνωστός κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, που πάλεψε με τους Άγγλους κατακτητές, για την απελευθέρωση της Κύπρου από το ζυγό τους. Η μνήμη του έμεινε άσβεστη στα χρόνια, η αποφασιστικότητά του έγινε φάρος για τους νέους.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στη Λύση και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του. Κατόπιν πήγε στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και αφότου αποφοίτησε, έφυγε για την Ελλάδα, όπου κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και πέρασε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού. Παράλληλα, μελετούσε φιλολογία για να μπει στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Απολύθηκε από το Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού και στη συνέχεια υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για λίγους μήνες, προτού και επιστρέψει στην Κύπρο το 1952.

Στην πρώτη γραμμή του Αγώνα

Hegel: Αστική κοινωνία και το σύστημα αναγκών


ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

1. Ο Φρίντριχ Χέγκελ (1770-1831) είναι ο πρώτος που έθεσε συστηματικά το ζήτημα της ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών. Σίγουρα, η φιλοσοφία δεν ήταν ποτέ εντελώς ξένη ως προς το ζήτημα αυτό. Στο πλαίσιο της ιστορίας της φιλοσοφίας, ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) αφιερώνει σελίδες στα οικονομικά, συχνά πολύ διαφωτιστικές, που θα αποτελέσουν τη βάση ενασχόλησης με τέτοια ζητήματα σπουδαίων μεσαιωνικών στοχαστών, όπως π.χ. ο Θωμάς ο Ακινάτης (1225-1274). Στη νεότερη εποχή, η φιλοσοφία από τον Thomas Hobbes (1588-1679) έως τον Jean Jacques Rousseau (1712-1778), σκέφτεται την πολιτική σε σχέση με την οικονομία. Αλλά ο Χέγκελ είναι εκείνος που κάνει αυτό το ερώτημα ένα από τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Δικαίου και μια θριαμβευτική φάση προόδου του πνεύματος. Εκκινώντας από την αστική κοινωνία των πολιτών επιχειρεί να εξηγήσει φιλοσοφικά τις τρεις βαθμίδες της, οι οποίες αποτελούν τον υποστασιακό χαρακτήρα αυτής της κοινωνίας.

2. Πρώτη βαθμίδα είναι η ηθική τάξη ή η κοινωνικά θεσμισμένη ηθικότητα (Sittlichkeit). Πώς την εννοεί πιο συγκεκριμένα ο Χέγκελ; Στις Βασικές γραμμές της φιλοσοφίας του Δικαίου μας λέει τα εξής:

Η Ελλάς ξανά στην «Σωστή πλευρά της Ιστορίας»


Την Δευτέρα 26.02.2024 το ΚΥΣΕΑ (το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) έδωσε το «πράσινο φως» για συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES:

α) δημιουργώντας εκ του μηδενός χερσαίο στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα και

β) εντάσσοντας την Φ/Γ ΥΔΡΑ στην ναυτική δύναμη η οποία θα δράσει από τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, στα διεθνή ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, τον κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν μέχρι και τον Περσικό…

Η ναυτική δύναμη (EUNAVFOR ASPIDES) θα απαρτίζεται από το ιταλικό αντιτορπιλικό D-552 Caio Duillio, στο οποίο επιβαίνει ο εν πλω διοικητής της επιχείρησης, η γαλλική φρεγάτα D-653 Languedoc, η γερμανική φρεγάτα F-221 Hessen και η φρεγάτα F-452 Ύδρα.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην πολεμική ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας , είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εθνικής άμυνας κυρίου Νίκου Δένδια, προβάλλει σαν επιχείρημα για την επιλογή της την προστασία της ελληνικής ναυτιλίας και των Ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή. Περί ποιάς προστασίας, όμως, ομιλεί η κυβέρνηση;

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης στοχοποιούν μόνον πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα προς το Ισραήλ και αυτό ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η γενοκτονία του λαού των Παλαιστινίων.

Οδεύουμε προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στους μικρούς Μακρόν


Οδεύουμε προς έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι άνθρωποι στη Δύση κοιμούνται και χαλαρώνουν ήσυχοι σε ένα κουτί. Το φιτίλι που μπορεί να ανατινάξει αυτή την πυριτιδαποθήκη είναι πολύ κοντά , αλλά οι μάζες συνεχίζουν να τροφοδοτούν το πενταγωνικό και ΝΑΤΟ σύνθημα, στα στόματα μικρών υπαλλήλων του Μεγάλου Κεφαλαίου: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να καταλάβει την Ευρώπη».

Η πυριτιδαποθήκη δεν είναι πυριτιδαποθήκη: είναι μια μυριάδα πυρηνικών κεφαλών που, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται μέτρια, τακτική και «με χαμηλό προφίλ», σημαίνουν το τέλος της Ευρώπης αν χρησιμοποιηθεί, το τέλος μας τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν ήταν αρκετό να καταστρέψεις μια ολόκληρη χώρα, την Ουκρανία, και να χρησιμοποιήσεις τον λαό της ως τροφή για κανόνια . Δεν αρκούσε να τροφοδοτήσει τα εθνικιστικά και επικυριαρχικά όνειρα για να το χωρίσει από τη φυσική του ρωσική τροχιά. Ήταν απαραίτητο, και θα χρειαστεί, σύμφωνα με τα λόγια του «μικρού Ναπολέοντα», να στείλουμε ευρωπαϊκά στρατεύματα ανοιχτά, και όχι πλέον ως ψευδοουκρανοί μισθοφόροι, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά επιστρατεύοντας τους δικούς μας και βάζοντας στολές και όπλα πάνω τους.

Ο Μακρόν, παρά το παραπλανητικό επώνυμό του, που ετυμολογικά παραπέμπει σε «ο μεγάλος», είναι πολύ μικρόσωμος άνθρωπος. Και τα πιτσιρίκια που θέλουν να επιδείξουν μεγαλείο χωρίς να το κατέχουν είναι επικίνδυνα. Ο Μακρόν, όπως ο Σάντσεθ και όπως όλα τα ανθρωπάκια που ηγούνται της συλλογικής Δύσης, θέλει να μας οδηγήσει παράφορα σε μια πολεμική αντιπαράθεση με έναν γίγαντα. Ο ρωσικός λαός, όσο φτάνουν τα νέα μας, δεν είναι πια σαν τις μικρές πόλεις της Δύσης. Ο ρωσικός λαός εξακολουθεί να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μεγάλες δόσεις πατριωτισμού και χριστιανικής πίστης . Είναι ένας λαός που έχει υποφέρει το ανείπωτο για να μπορέσει να νικήσει πρώτα τους Ναζί και αργότερα να καταφέρει να νικήσει τον σταλινισμό.

Ερώτηση : Βουλευτών ΠΑΣΟΚ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Αποδήμων


Από Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Δημοσιεύτηκε 02/03/2024
Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα
Ερώτηση Βουλευτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς
την Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων»
Κοινοποίηση: Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Κυρία Υπουργέ,
Την Παρασκευή 1/3/2024 και έκτοτε, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες Ελλήνων εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ότι έλαβαν διαφημιστικό email από την νυν ευρωβουλευτή και υποψήφια ξανά της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς ποτέ να έχουν δώσει σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή να έχουν συναινέσει στην επεξεργασία τους.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα διαφημιστικά emails δεν στάλθηκαν σε Έλληνες μόνο μιας ή κάποιων κοινοτήτων Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά η αποστολή τους είχε έναν μαζικό χαρακτήρα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και υποψίες για κεντρική μεθόδευση και απόκτηση των εν λόγω διευθύνσεων.
Αρκετές από τις καταγγελίες αυτές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο email το έδωσαν μόνο για να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων και πουθενά αλλού.

Ερευνήστε, κουκουλώστε, τελειώσατε: Η πλειοψηφία απαλλάσσει τους δικούς της…


Του Γιώργου Καρελιά

Η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται να “ξεψαχνίσει” τους υπουργούς για τo έγκλημα στα Τέμπη. Αλλά να τους προστατεύσει.

Ο ένας υπουργός άφηνε τα τρένα να κυκλοφορούν στα τυφλά, αφού δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης. Και διαβεβαίωνε με στόμφο τη Βουλή: «Διασφαλίζουμε την ασφάλεια»! Αυτός ο υπουργός χαρακτήριζε «κινδυνολογία» τις προειδοποιήσεις ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα. Μέχρι που ήρθε εκείνη η σκληρή ημέρα του περσινού Φλεβάρη και η τραγωδία στα Τέμπη.

Ο άλλος υπουργός καταγγέλλεται ότι έδωσε εντολή να μπαζωθεί ο χώρος του δυστυχήματος κι έτσι μπορεί να εξαφανίστηκαν κρίσιμα για την έρευνα στοιχεία. Ο υπουργός το αρνείται και λέει περίπου ότι το μπάζωμα έγινε μόνο του, χωρίς εντολή. Όμως, ο Περιφερειάρχης, που κατηγορείται για το μπάζωμα (αυτός δεν έχει ασυλία, όπως οι υπουργοί) λέει ότι αυτός έβαλε τα μηχανήματα, η εντολή ήταν από αλλού. Από πού; Άγνωστο. Ο Μαρινάκης, ο πορτ παρόλ του Μητσοτάκη, λέει ότι το μπάζωμα έγινε κατ’ απαίτηση της Πυροσβεστικής, αλλά ο τοπικός αρχιπυροσβέστης εξανίσταται.

Τι κάνει η Επιτροπή της Βουλής που θέλει να βγάλει κάποια άκρη για τις πολιτικές ευθύνες και δεν έχει επικεφαλής της έναν βουλευτή σαν τον Μαρκόπουλο, που επιδίδεται σε ασκήσεις τσαμπουκά;

Καλεί τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους ξετινάζει, δεν τους προστατεύει.

Ρωτάει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αρμόδιο υπουργό Μεταφορών τότε: «Γιατί δίνατε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των τρένων χωρίς να έχετε τηλεδιοίκηση; Γιατί αγνοήσατε τις προειδοποιήσεις;». Και τον φέρνει σε αντιπαράσταση με όσους τον προειδοποίησαν, αλλά τους αγνόησε.