Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Οι φοιτητές «βούλιαξαν» το κέντρο


Οι φοιτητές τήρησαν την υπόσχεση τους και βούλιαξαν το κέντρο της Αθήνας!

Σχεδόν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι και όλες οι κατειλημμένες σχολές τις χώρας διαδήλωσαν σήμερα μαζί με μαθητές και εργαζόμενους σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών!

Ενδεικτικά, ενώ η αρχή της διαδήλωσης βρισκόταν στο Σύνταγμα η απόληξη της ήταν ακόμη στην Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές έδωσαν ένα σημαντικό μήνυμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση που παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο. Δεν ενέδωσαν στις πιέσεις της κυβέρνησης, ούτε στην καταστολή και στις απόπειρες εκφοβισμού που επέδειξε με την εκκένωση της Νομικής του ΔΠΘ και με την προσαγωγή αγωνιστών χθες στην πλατεία Συντάγματος επειδή άνοιξαν ένα πανό, προπαγανδιστικό για τη σημερινή κινητοποίηση.

Αντιθέτως, ο αυταρχισμός και η καταστολή είτε εκφράζεται με συλλήψεις είτε με ηλεκτρονικές εξεταστικές περισσότερο θωρακίζουν και μαζικοποιούν το φοιτητικό κίνημα παρά το πλήττουν.

Είναι αναγκαίο όμως, το φοιτητικό κίνημα να θωρακιστεί και απέναντι σε αντιλήψεις και λογικές που υπονομεύουν τη δράση του. Λογικές και αντιλήψεις που θεωρούν ότι ζητήματα ηγεμονίας και διαπάλης θα λυθούν μέσα από την οργανωτική σύγκρουση και την επιβολή του δικαίου του “ισχυρού”. Παράλληλα χρειάζεται να περιφρουρηθεί απο προβοκατόρικες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των αγωνιστών και των διαδικασιών τους, χαρίζοντας επικοινωνιακά εργαλεία στο κράτος για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του φοιτητικού κινήματος.

Διάλογος μ' έναν γονιό (για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης)

Ηλίας Παπαχατζής

Καλημέρα, Βασίλη
-Καλημέρα, δάσκαλε. Τι νέα;
-Καλά. Εδώ προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα...
-Άστο, δάσκαλε. Οι μεσάζοντες κάνουν πάρτυ με τις τιμές, εμείς ψαχνόμαστε κι οι αρμόδιοι εκφράζουν τη λύπη τους
-Αλλά δεν κάνουν τίποτα. Κι οι αγρότες δικαίως ξεσηκώνονται, διότι δεν είναι αυτοί, που βγάζουν το κέρδος...
-Κι οι άλλοι, αντί να στηρίξουν την γεωργική παραγωγή, αφήνουν τους κερδοσκόπους να μας "παίρνουν τα λεφτά απ' την τσέπη"
-Καλά να πάθουμε, Βασίλη μου, που δεν αντιδράμε
-Τέλος πάντων... Πώς πάει το σχολείο;
-Με μεγάλο ενδιαφέρον πάντα, γιατί τα παιδιά δε σε αφήνουν να πλήξεις
-Σωστό αυτό, αλλά έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια σας;
-Δυστυχώς η μισή χρονιά χάνεται μεταξύ διαγωνισμάτων και βαθμών
-Δηλαδή;
-Τα παιδιά πιέζονται κυρίως από το σπίτι να πάρουν μεγάλους βαθμούς κι έτσι δίνουν σημασία στο διαγώνισμα και αδιαφορούν αρκετές φορές στο μάθημα
-Μα εγώ του γιου μου του λέω να προσέχει, για να αποκτήσει γνώσεις για τη ζωή
-Εσύ, Βασίλη. Εδώ όλη η κοινωνία σχεδόν έχει προσαρμοστεί στο "φαίνεσθαι" κι όχι στο "είναι"
-Κι εσείς τι κάνετε, βρε δάσκαλε; Αγράμματα θα μείνουν τα παιδιά μας;
-Εμείς, Βασίλη, τους εξηγούμε ότι δεν έχει αξία ένας καλός βαθμός,αν δεν αποκτήσουν βάσεις στα μαθήματα. Κι αυτό απαιτεί καθημερινή προσπάθεια
-Και το αποτέλεσμα;

Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αρχιστράτηγο Ζαλούζνι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κέρδισε τελικά το μπρα ντε φερ με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, αρχιστράτηγο Ζαλούζνι, ο οποίος αποτελεί από...

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κέρδισε τελικά το μπρα ντε φερ με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, αρχιστράτηγο Ζαλούζνι, ο οποίος αποτελεί από το απόγευμα της Πέμπτης παρελθόν για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Η διαμάχη είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν είχε καταφέρει μέχρι στιγμής ούτε να απομακρύνει τον αρχιστράτηγό του, αλλά ούτε και να ανακαλύψει κάποιον φιλόδοξο και ικανό διάδοχό του.

Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο Ζελένσκι επιχείρησε να καρατομήσει τον αρχιστράτηγο βρέθηκε σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι καμία εκ των υφιστάμενων επιλογών δεν είχε αποδεχθεί να αναλάβει το αξίωμα του αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε το έργο του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του πρότεινε να παραμένει στην «ομάδα» του, λίγα λεπτά προτού το υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει την αποχώρηση του δημοφιλούς αρχηγού του γενικού επιτελείου.

«Ψιλά γράμματα» για τον Νίκο Παππά


Η δεξιά προπαγάνδα διακινεί τις τελευταίες μέρες πως ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς (φωτογραφία) δεν έχει τελειώσει τη Νομική.

Ενα θέμα που μάλλον δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν, αλλά τι σημασία έχει η ουσία την ώρα που κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία πως οι φοιτητικοί αγώνες κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν συριζαίικη αφετηρία; Αφορμή για όλη αυτήν τη συζήτηση είναι ότι ο Ν. Παππάς ψήφισε υπέρ της κατάληψης στη σχολή του.

Τα δεξιά τρολ των social media ανέφεραν επίσης πως δεν μπήκε στη Νομική μέσω πανελλαδικών αλλά μέσω της εθνικής εφήβων. Βέβαια ξεχνούν ότι έτσι μπήκε στην Ιατρική και ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…  

«Καρφιά» ιν’τ Βελντ προς ηγέτες της ΕΕ για τη στήριξη σε Μητσοτάκη – «Εάν δείχνεις “καλός”, η Κομισιόν δεν θα σου πει τίποτα»


Καταπέλτης η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Σόφι Ιν’τ Βελντ, όσον αφορά τη στάση των ευρωπαίων ηγετών και δη όσων προέρχονται από το ΕΛΚ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τον πρωθυπουργό.

Λίγη ώρα μετά την έγκριση του καταδικαστικού για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, η Ολλανδή ευρωβουλευτής παραχώρησε δηλώσεις στο Euronews με καρφιά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τη Τζόρτζια Μελόνι.

«Ένα από τα πράγματα που γίνονται ξεκάθαρα σε μένα είναι ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς οι ηγέτες φέρονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε η Σόφι Ιν’τ Βελντ.

Στη μνήμη του αναρχικού πρίγκιπα Πιότρ Κροπότκιν


Σαν σήμερα “έφυγε” ο μαύρος πρίγκιπας του Αναρχικού Κομμουνισμού Πιοτρ Κροπότκιν

Γεννήθηκε πρίγκιπας όμως απέρριψε τα προνόμιά του για να γίνει ένας ταξικός μαχητής για το λαό και τις εργατικές μάζες, ένας αφοσιωμένος και ρεαλιστής επαναστάτης κομμουνιστής-αναρχικός. Η ζωή του αποτέλεσε υπόδειγμα υψηλών ηθικών στόχων, συνδυασμός διανόησης και δράσης. Η κηδεία του ήταν η τελευταία μαζική συγκέντρωση αναρχικών στη Ρωσία και η τελευταία φορά που παρέλασε η μαύρη σημαία του αναρχισμού στη Μόσχα.

“Ό,τι καλό, σπουδαίο, γενναιόδωρο, ανεξάρτητο υπάρχει στον άνθρωπο σιγά σιγά εξανεμίζεται, σκουριάζει σαν ένα μαχαίρι που δεν χρησιμοποιείται. Το ψέμα γίνεται αρετή, η ευτέλεια, καθήκον. Το να πλουτίσει κανείς, να απολαμβάνει μόνον εφήμερες ηδονές, να αναλώνει άσκοπα την ευφυία του, τον ζήλο του, την ενεργητικότητά του, γίνεται σύνθημα τόσο των εύπορων τάξεων, όσο και της πλειονότητας των φτωχών, των οποίων το ιδανικό είναι να γίνουν σαν τους αστούς. Τότε, η διαφθορά των κυβερνώντων -του δικαστή, του κλήρου και των, λίγο πολύ, εύπορων τάξεων- γίνεται τόσο σκανδαλώδης ώστε το εκκρεμές αρχίζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση…”


Πιότρ Κροπότκιν

Αποφασισμένοι οι αγρότες: Διορία μέχρι την Παρασκευή πριν την «κάθοδο των τρακτέρ» – Επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματα


Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντά στο αίτημα τους για συνάντηση μαζί τους, λέγοντας από την μία πως είναι ανοιχτός στον διάλογο, αλλά μόνο αν ανοίξουν οι δρόμοι.
Πέραν τούτου, οι αγρότες έχουν δώσει διορία στην κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να μην κάνουν πράξη την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.
Πού έχουν στηθεί τα μπλόκα
Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος των Μαλγάρων. Στη μία το μεσημέρι εχθές, στα μπλόκα της κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε το σήμα των ταυτόχρονων αποκλεισμών δρόμων. Οι αγρότες έκλεισαν ταυτόχρονα την Εθνική Οδό σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό Σερρών, Χαλκηδόνα και Κουλούρα Ημαθίας.
Ταυτόχρονα στην Ηγουμενίτσα, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλεισαν τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού. Μετά τον δίωρο αποκλεισμό, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και κατέληξαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Τι απάντησαν οι αγρότες στη δήλωση Μητσοτάκη