Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί δεν πέρασε η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων;


Απογοήτευση προκάλεσε η καταψήφιση της συνταγματικής αναγνώρισης της προστασίας των ζώων από τη Βουλή, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα. 

Η πρόταση

Την πρωτοβουλία πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης και την υπέγραψαν άλλοι 51 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ. και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Στο κείμενο που συνυπέγραψαν πρότειναν τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων, όχι μόνο ως πανίδας ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος, αλλά ως αυθύπαρκτα πλάσματα.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος υπερψηφίστηκε από τους συμμετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΙΝΑΛ και από τον ανεξάρτητο Γιώργο Μαυρωτά. Κατά της πρότασης ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχτηκε να μιλήσει, όταν πρέπει να μιλήσει, δηλαδή στην Ολομέλεια.

Η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε από το φιλοζωικό κίνημα, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) να σημειώνει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένας κορυφαίος στόχος της, η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας και ευζωίας των ζώων, βρήκε ευήκοα ώτα.