Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κροπότκιν: ένας «αναρχικός πρίγκιπας»

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1842, γεννήθηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος.
Πατέρας του ο πρίγκιπας Αλεξέι Πέτροβιτς Κροπότκιν, αξιωματικός του στρατού του Τσάρου, και μητέρα του η Αικατερίνα Νικολάεβνα Σουλίμα, κόρη στρατηγού με φιλελεύθερες ιδέες για την εποχή της, την οποία όμως ο Κροπότκιν θα χάσει σε νεαρή ηλικία. Ο θάνατός της θα την επηρεάσει καθώς ο πατέρας του θα ξαναπαντρευτεί μία αυταρχική γυναίκα και οι σχέσεις τους θα κλονιστούν. Ακολουθώντας την πορεία που ο πατέρας του χάραξε για κείνον, σε ηλικία 15 ετών θα βρεθεί στην επίλεκτη στρατιωτική σχολή, το Σώμα των Πριγκίπων.

Θα επιλέξει να μην υποταχτεί σε κάτι που δεν τον εκφράζει. Διαβάζει πολύ και επιδίδεται στην έκδοση μίας εφημερίδας. Αποφοιτώντας από τη σχολή θα ζητήσει να μετατεθεί σε σύνταγμα της Σιβηρίας. Τα πέντε χρόνια που θα παραμείνει εκεί αφιερώνεται σε γεωγραφικές έρευνες και μελέτες. Όταν θα του προταθεί η θέση του Γραμματέα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, θα αρνηθεί. Το ίδιο θα κάνει και αργότερα. Θα απαρνηθεί όσους τίτλους του προτάθηκαν θέλοντας να αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αυτό θα είναι η αρχή της αναρχικής πορείας του.

Προκειμένου να μελετήσει το εργατικό κίνημα θα ταξιδέψει στην Ευρώπη.Πρώτη του στάση η Ελβετία και η Πρώτη Διεθνής της οποίας θα γίνει μέλος. Επόμενο βήμα η μύηση στον σοσιαλισμό, μέσω βιβλίων απαγορευμένων στη Ρωσία και επαφών του με σοσιαλιστές ηγέτες. Μέσα από την αναζήτηση θα καταλήξει στη δική του επιλογή. Τον κόσμο του αναρχισμού. Θα οδηγηθεί πίσω στη Ρωσία όπου και θα γίνει ενεργό μέλος μίας επαναστατικής ομάδας, των Τσαϊκόφσκι (μεγαλοαστοί και αριστοκράτες νέοι που μάθαιναν ανάγνωση, γραφή και ιστορία στον αμόρφωτο πληθυσμό), αρχίζοντας παράλληλα να αναπτύσσει τις θεωρίες του. Το 1876 θα φυλακιστεί. Μετά από δύο χρόνια θα καταφέρει να αποδράσει και θα ζήσει στην Ευρώπη, ταξιδεύοντας μεταξύ Ελβετίας, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας. Θα ζήσει 40 δημιουργικά χρόνια στα οποία θα γράψει τα σπουδαιότερα έργα του.

Μπίζνες στα συντρίμμια των πολέμων


2025 και πλέον δεν περισσεύουν οι ευχές «αρχόντων, βασιλιάδων...» για παγκόσμια ειρήνη... από τους ίδιους που φέρνουν πόλεμο και δυστυχία στους λαούς. Την ίδια ώρα, το φαγοπότι πάνω στα συντρίμμια του πολέμου όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά μεγαλώνουν και οι διαξιφισμοί στην αυγή της νέας χρονιάς για το ποιος θα «καπαρώσει» το μεγαλύτερο κομμάτι από το πιάτο των κερδών για τη λεγόμενη ανοικοδόμηση των περιοχών που πλήττονται από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Βλέπετε, πολεμική οικονομία δεν είναι μόνο οι δυσθεώρητες εξοπλιστικές δαπάνες που φορτώνονται στις πλάτες των λαών, αλλά και οι δαπάνες που έπονται μιας πολεμικής σύγκρουσης μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη. Αλλωστε, πλευρά του διαμοιρασμού της ιμπεριαλιστικής λείας από τα αρπακτικά που στριφογυρίζουν πάνω από τους λαούς, είναι και το μερτικό στην ανοικοδόμηση. Στη γλώσσα της αγοράς, αυτό ονομάζεται επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν και βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο μόνο στον ζόφο και στη σαπίλα που γεννάει ακατάπαυστα ο καπιταλισμός.

* * *
Ποιες είναι λοιπόν οι προσδοκίες τους, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις βρίσκονται σε κλιμακούμενη εξέλιξη σε όλα τα μέτωπα; Εχουμε και λέμε:

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ΚΟΚ: Πιο αυστηρές ποινές, νέα όρια ταχύτητας * Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται


File photo: Εικόνα από αυξημένη κίνηση στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τις μεσημβρινές ώρες, στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νέο κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «με γνώμονα την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης κινητικότητας και τη σταδιακή ψηφιοποίηση των διαδικασιών» ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ως προς τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων, σημειώνεται ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική ποινών πρέπει να επικεντρώνεται στην οδική ασφάλεια χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στη σοβαρότητα / επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

Οι ποινές αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.

Οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους σε:

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιτύχει την ανεξαρτησία από τη Δανία στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του

Κείμενο: Μαρία Ιβάνοβα

Ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede έκανε δήλωση σχετικά με την ανάγκη προσπάθειας για ανεξαρτησία από τη Δανία, σημειώνοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον λαό.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede πιστεύει ότι το νησί πρέπει να αγωνιστεί για ανεξαρτησία από τη Δανία, αναφέρει το Reuters .

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο Egede τόνισε: «Η ιστορία και οι τρέχουσες συνθήκες έχουν δείξει ότι η συνεργασία μας με τη Δανία δεν οδήγησε στη δημιουργία πλήρους ισότητας. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε εμείς οι ίδιοι και να οικοδομήσουμε το μέλλον, μεταξύ άλλων όσον αφορά με ποιους θα συνεργαστούμε στενά και ποιοι θα είναι οι εμπορικοί μας εταίροι», αναφέρει το TASS .

Ο Egede σημείωσε ότι η απόφαση για την ανεξαρτησία θα πρέπει να ληφθεί από τον λαό της Γροιλανδίας, αλλά δεν διευκρίνισε πότε μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Η Γροιλανδία, αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, είναι τώρα μια αυτοδιοικούμενη δανική επικράτεια. Το 2009 το νησί απέκτησε το δικαίωμα να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του με ψηφοφορία. Το 2023, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας παρουσίασε το πρώτο σχέδιο συντάγματος.

Αλκυονίδες: Η Θρυλική Ιστορία Αγάπης και Ελπίδας στον Χειμώνα

Η ιστορία μας ξεκινά με την Αλκυόνη, την πανέμορφη κόρη του Αιόλου, του θεού των ανέμων. Ζούσε μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο, τον Κύηκα, σε ένα παραδεισένιο παραθαλάσσιο τοπίο, όπου η ζωή τους ήταν γεμάτη ευτυχία και αγάπη. Ωστόσο, η ευτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη που αποφάσισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα των θεών, του Δία και της Ήρας. Αυτή η υπερηφάνεια, όμως, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους θεούς του Ολύμπου, που αισθάνθηκαν ότι το ζευγάρι προσέβαλε τη θεϊκή τους θέση.

Αποφασισμένοι να τους διδάξουν ένα μάθημα, ο Δίας, με την απίστευτη δύναμη του θυμού του, έριξε κεραυνό στο καράβι του Κύηκα, καταστρέφοντας την ευτυχία τους. Η Αλκυόνη, βλέποντας τον αγαπημένο της να πνίγεται στη θάλασσα, δεν μπορούσε να αντέξει την απώλεια και αποφάσισε να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην αιωνιότητα. Όρμηξε από ψηλό βράχο, θυσιάζοντας τη ζωή της για την αγάπη της.

Όμως, οι θεοί, βλέποντας την τραγωδία του ζευγαριού, άλλαξαν γνώμη. Με συμπόνια και καλοσύνη, τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, τις αλκυόνες, ώστε να μπορούν να είναι μαζί για πάντα, πετώντας πάνω από την αγαπημένη τους θάλασσα. Ως αλκυόνες, είχαν την ικανότητα να γεννούν τα αυγά τους ακόμα και μέσα στη σφοδρή κακοκαιρία του χειμώνα.

122 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν το 2024


«Η ελληνική δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί για τις απώλειες των συναδέλφων και στέκεται αρωγός της Διεθνούς Ομοσπονδίας και του αιτήματός της να υιοθετηθεί επειγόντως από τα Ηνωμένα Έθνη μια Διεθνής Σύμβαση για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ και δημοσιεύει το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ):

«ΔΟΔ: 122 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν το 2024

Εκατόν είκοσι δύο δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, εκ των οποίων 14 γυναίκες, σκοτώθηκαν το 2024, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια λίστα που δημοσίευσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), στις 31 Δεκεμβρίου. Δυστυχώς, το 2024 υπήρξε μια από τις πλέον θανατηφόρες χρονιές για τους δημοσιογράφους και η ΔΟΔ επαναλαμβάνει με αποφασιστικότητα το αίτημά της να υιοθετηθεί επειγόντως από τα Ηνωμένα Έθνη μια Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ΔΟΔ δημοσίευσε μια αρχική καταγραφή των δολοφονιών δημοσιογράφων κατά το 2024, σημειώνοντας 104 περιστατικά. Η ενημερωμένη λίστα της 31ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνει επιπλέον θανάτους στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο –εννέα ακόμη δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη και δύο στη Συρία– καθώς και άλλες δολοφονίες που τέθηκαν υπόψιν της Ομοσπονδίας.

Στις 9/1 η γνωμοδότηση της Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για την αναστολή χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών»

Την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025, θα συνεδριάσει η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, προκειμένου να διατυπώσει τη γνώμη της «περί της συνδρομής των προϋποθέσεων για την αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Πλην των μελών της επιτροπής, έχει κληθεί να προσέλθει, εάν το επιθυμεί, και ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας.

Εάν η επιτροπή ταχθεί υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης του κόμματος αυτού, το θέμα θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση, πιθανότατα στις 13 Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου 2024. Όπως είχε πει τότε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, «με την τροπολογία συμπληρώνεται η εκλογική νομοθεσία η οποία αφορά τη δυνατότητα, η Βουλή, με απόφαση που θα λάβει, με ονομαστική ψηφοφορία, να αναστείλει την χρηματοδότηση κόμματος, μέχρι να βγει αθωωτική απόφαση από τη δικαιοσύνη, σχετικά με πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι οι πραγματικοί αρχηγοί των κομμάτων και έχουν καταδικαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του 187 και του 187Α του ΠΚ».

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ μέσω Ουκρανίας! Ο κομβικός ενεργειακός ρόλος της Τουρκίας...


Σύμφωνα με τη Χουριέτ, μετά τη διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, η Τουρκία αναδύεται ως η μόνη ασφαλής εναλλακτικ...
Σύμφωνα με τη Χουριέτ, μετά τη διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, η Τουρκία αναδύεται ως η μόνη ασφαλής εναλλακτική για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν
Στην Ευρώπη η ανησυχία είναι έκδηλη και όλοι φοβούνται ελλείψεις και αυξήσεις στην τιμή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βύθισε την Ευρώπη σε μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις στην ιστορία της. Αυτή ακριβώς την κρίσιμη στιγμή, σύμφωνα με σημερινά άρθρα του τουρκικού Τύπου, η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη εναπομείνασα διαδρομή σε περίπτωση διακοπής των αποστολών από την Ουκρανία.
Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο αγωγός TurkStream, ο οποίος αποτελείται από δύο γραμμές με ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έχει παράσχει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και πάνω από 53 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη.
Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενώ η Ευρώπη μείωσε άμεσα την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, χώρες όπως η Αυστρία , η Ουγγαρία, η Σλοβακία και ορισμένα βαλκανικά κράτη εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία. Τυχόν αναστολή της ροής φυσικού αερίου από την Ουκρανία θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα σε αυτές τις χώρες.

Οι απειλές του Τραμπ προς τα κράτη BRICS και η απάντηση της Αιγύπτου -Modern Diplomacy


Podemos Newsroom
Οι πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών στις χώρες BRICS αντανακλούν μια ευρύτερη τάση οικονομικής αντιπαράθεσης που εκτείνεται πέρα από την Κίνα.

Αυτή η αναμενόμενη επιστροφή του οικονομικού πολέμου σηματοδοτεί μια εποχή προκλήσεων για τα αναπτυσσόμενα έθνη, ιδίως για εκείνα της συμμαχίας BRICS, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τραμπ πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι χώρες BRICS δεν προσπαθούν να καταλύσουν την ηγεμονία των ΗΠΑ- αντίθετα, στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιζήμιων επιπτώσεων της συντριπτικής κυριαρχίας του δολαρίου. Το ιστορικό πλαίσιο είναι κρίσιμο εδώ: τα αναπτυσσόμενα έθνη έχουν επανειλημμένα υποφέρει από τις νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ, όπως η άνοδος των επιτοκίων που προκάλεσε φυγή κεφαλαίων, επιδεινώνοντας τις οικονομικές τους πιέσεις.

Καρκίνος: Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει τη μετατροπή “κακών” κυττάρων σε “καλά”


Ερευνητές από την Κορέα ανέπτυξαν μία τεχνολογία για την διαφοροποίηση καρκινικών κυττάρων και τη μετατροπή τους σε φυσιολογικά.

Το βασικό γνώρισμα των καρκινικών κυττάρων είναι ότι έχουν χάσει τα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από άλλα κύτταρα και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα σχηματίζοντας όγκους. Τώρα, ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μια νέα τεχνολογία για να αντιστρέψουν αυτή τη διαδικασία, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες καινοτόμες θεραπείες του καρκίνου χωρίς τις συνηθισμένες παρενέργειες. Η μετατροπή των καρκινικών κυττάρων σε φυσιολογικά έχει προταθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μόνο πρόσφατα κατάφεραν οι επιστήμονες να ενεργοποιούν εκ νέου τα γονίδια, τα
οποία δίνουν στα κύτταρα τα διαφοροποιημένα τους χαρακτηριστικά. Με τη διαδικασία αυτή ενεργοποιούνται εκ νέου τα γονίδια τα οποία δίνουν στα κύτταρα τα διαφοροποιημένα τους χαρακτηριστικά. Είναι μάλιστα δυνατόν να παραχθούν εντελώς διαφορετικά κύτταρα από τα αρχικά, μια διαδικασία που ονομάζεται trans-διαφοροποίηση.

Οι κυρίαρχοι ρυθμιστές

Οι παράγοντες-κλειδί στην διαδικασία της επαναφοράς της διαφοροποίησης είναι μια κατηγορία παραγόντων που ονομάζεται «κυρίαρχοι ρυθμιστές». Τα γονίδια αυτά και τα μόρια που παράγουν ελέγχουν τη διαδικασία της διαφοροποίησης και η ταυτοποίησή τους είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ονδούρα θα επανεξετάσει την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Πηγή: teleSUR

«Θα ήθελα να πω ότι αναμένουμε από τη νέα βορειοαμερικανική κυβέρνηση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να είναι ανοιχτή σε εποικοδομητικό και φιλικό διάλογο».
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο υπογράμμισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της, κατήγγειλε τις πράξεις παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών και χαιρέτισε όλους εκείνους που διεξάγουν έναν σκληρό αγώνα «κατά του φασισμού στην ήπειρο».

Μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, αναφέρθηκε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των επιτευγμάτων της κυβέρνησής της μέχρι την αρχή του τελευταίου έτους της θητείας της.

Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα απηύθυνε ο πρόεδρος προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε ότι η παρουσία της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Παλμερόλα θα επανεξεταστεί το 2025, εάν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει εχθρικές πολιτικές κατά των μεταναστών της Ονδούρας.

Ο λαός της Ονδούρας βγαίνει στους δρόμους για να καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος

Αναφερόμενη στην πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της περιοχής, η επικεφαλής του κράτους είπε: «Επί δεκαετίες διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας χωρίς να πληρώνουν ούτε σεντ, αλλά θα χάσουν κάθε λόγο ύπαρξης αν υιοθετήσουν εχθρικά μέτρα κατά των πολιτών μας».

Ο Τσίπρας για πρόεδρος της Δημοκρατίας;


Σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Τελειώνουν τα ονόματα και μπουκάρουμε στην επικράτεια της μεταφυσικής κι όπου μας βγάλει.
Ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» για το αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 50 ετών, είναι ενεργός στην πολιτική, έχει άλλου είδους δραστηριότητες, συμμετέχει στην Ευρώπη σε μια σειρά πρωτοβουλιών. Είναι πρώην πρωθυπουργός, εκτιμώ ότι δεν τίθεται θέμα. Βλέπω ότι μπαίνει στις δημοσκοπήσεις το όνομά του, γιατί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο, αλλά δεν νομίζω ότι θα τον ενδιέφερε και τον ίδιο σε αυτή τη φάση».
Άρα δεν πρόκειται να πέσει το όνομα του Α. Τσίπρα στη σκηνή.

Ας υποθέσουμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφασίζει, το προτείνει στον πρώην αρχηγό του και ο Τσίπρας το σκέφτεται και δέχεται να δοκιμαστεί. Τι θα μπορούσε να γίνει; Θα τον ψήφιζε η Νέα Δημοκρατία; Τον ακροαριστερό λαϊκιστή; Ούτε με σφαίρες. Θα τον ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ; Τον πολιτικό που λεηλάτησε το ΠΑΣΟΚ; Σε καμία περίπτωση. Η Νέα Αριστερά; Απίθανο. Είναι υπεύθυνος για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα. Το Κίνημα Δημοκρατίας; Δύσκολο. Δεν απέτρεψε το πραξικόπημα εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Το ΚΚΕ; Αυτόν που ξεκίνησε από τις τάξεις του και ενσωματώθηκε στο σύστημα; Μα τι λέτε τώρα. Τα ακροδεξιά κόμματα; Τον τύπο που πούλησε τη Μακεδονία; Θα προτιμήσουν να κάνουν χαρακίρι σε δημόσια θέα.

Οπότε; Σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

Συρία: Σφοδρές μάχες μεταξύ Κούρδων και τουρκόφιλων – Βομβαρδισμοί από Τουρκία – Πολιτική λύση ζητάει η Γαλλία

Κούρδοι μαχητές του SDF (AP Photo/Baderkhan Ahmad)

Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των υποστηριζόμενων από την Τουρκία παρατάξεων και των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στην Βρετανία.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι τουλάχιστον 28 μέλη τουρκόφιλων πολιτοφυλακών σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις γύρω από την πόλη Μανμπίτζ.

Πολλά χωριά, όπως αναφέρει, δέχθηκαν επίσης πυρά βαρέως πυροβολικού από τον τουρκικό στρατό.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την αναφορά αυτή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν ότι οι φιλοτουρκικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας σε διάφορα χωριά νότια και ανατολικά της πόλης Μανμπίτζ, αλλά πρόσθεσαν ότι η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία.

Σε απάντηση, ο τουρκικός στρατός φέρεται να βομβάρδισε με πυροβολικό την περιοχή γύρω από το φράγμα Τισχρίν στον ποταμό Ευφράτη. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Όταν ο Μεταξάς “έθαψε” τον Ιλισό- Πώς μπαζώθηκαν οι 700 χείμαρροι που διέσχιζαν το λεκανοπέδιο της Αττικής


Η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σπέρνοντας τον φόβο στους κατοίκους της πόλης. Πότε και που συνέβη αυτό; Tο 1852, στην Αθήνα. Ποιο ήταν το ποτάμι που φούσκωσε; Η σημερινή οδός Σταδίου… Μάλιστα, στο ύψος του Αρσακείου υπήρχε και μία γέφυρα και η νεροποντή την παρέσυρε με αποτέλεσμα να κοπεί η Αθήνα στα δύο. …
Ιλισός μπροστά από το Στάδιο, εκεί όπου υπήρχε κάποτε το στρογγυλό κτίριο του Πανοράματος Θών. Φωτογράφος Οδυσσέας Φωκάς, περίπου 1900, αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Α. Σούτζου

Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται και σήμερα νερά, με υδραυλικά συστήματα, ενώ γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι.

Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα, μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%.

Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά.

Όταν ο Μεταξάς “έθαψε” τον Ιλισό- Πώς μπαζώθηκαν οι 700 χείμαρροι που διέσχιζαν το λεκανοπέδιο της Αττικής


Η είδηση διαδόθηκε από στόμα σε στόμα σπέρνοντας τον φόβο στους κατοίκους της πόλης. Πότε και που συνέβη αυτό; Tο 1852, στην Αθήνα. Ποιο ήταν το ποτάμι που φούσκωσε; Η σημερινή οδός Σταδίου… Μάλιστα, στο ύψος του Αρσακείου υπήρχε και μία γέφυρα και η νεροποντή την παρέσυρε με αποτέλεσμα να κοπεί η Αθήνα στα δύο. …
Ιλισός μπροστά από το Στάδιο, εκεί όπου υπήρχε κάποτε το στρογγυλό κτίριο του Πανοράματος Θών. Φωτογράφος Οδυσσέας Φωκάς, περίπου 1900, αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Α. Σούτζου

Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν κάτω από τους δρόμους της Αθήνας. Σε πολλά κτίρια κατά μήκος του δρόμου αντλούνται και σήμερα νερά, με υδραυλικά συστήματα, ενώ γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) απέδειξαν ότι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας κρύβουν ένα μπαζωμένο ρέμα ή ένα υπόγειο ποτάμι.

Ο Ιλισός, ο Ηριδανός, ο Κυκλόβορος, το Λυκόρεμα, ο Βουρλοπόταμος, ο Βοϊδοπνίχτης, ο Αλασσώνας είναι μερικά από αυτά. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, τα ανοιχτά ρέματα το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα και σήμερα, μόλις, 434 χιλιόμετρα, μειώθηκαν, δηλαδή, σε ποσοστό 66,4%.

Όπως, δε, προκύπτει από μελέτη του ΙΓΜΕ, πριν από μερικά χρόνια, το 80% των νερών της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόλις το 20% έπεφτε στην θάλασσα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει δραματικά.

Κηφισός: Ανακάλυψαν τρεις υπόγειες λίμνες – Ανησυχία για τη στατικότητα (Videos)

Από iskra

Τρεις υπόγειες λίμνες ανακάλυψαν στον Κηφισό σπηλαιολόγοι της ομάδας «Γεωμυθική», γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη στατικότητα της περιοχής.

Τα μέλη της ομάδας έχουν δημοσιεύσει στο Youtube σχετικά βίντεο με τις υπόγειες εξερευνήσεις τους. Η πρώτη από τις λίμνες ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια.

Τον Ιούλιο του ιδίου έτους ανακαλύφθηκε η δεύτερη λίμνη κάτω από τον Κηφισό, στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών.

Η τρίτη λίμνη, η οποία σύμφωνα με τη «Γεωμυθική» είναι και η μεγαλύτερη, βρίσκεται στη συμβολή της κοίτης του Κηφισού με το ρεύμα Εσχατιάς, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου.

«Το ζήτημα της στατικότητας είναι πολύ σοβαρό και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να αντληθούν τα νερά και να γίνει μια εκτίμηση των ζημιών από μηχανικούς. Ο υπόγειος αγωγός σε αυτήν την τρίτη λίμνη είναι στη χειρότερη κατάσταση που έχουμε δει», δήλωσαν μέλη της «Γεωμυθικής» στην «Καθημερινή».

Η ακύρωση της δημοκρατίας στη Ρουμανία θα είναι μοντέλο και για άλλες χώρες;



Η ακύρωση των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία σηματοδοτεί μία σαφή κλιμάκωση στην υποβάθμιση της δημοκρατίας και μία προειδοποίηση για το τι έρχεται.
Εικονογράφηση: James Ferguson

Ηακύρωση των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία σηματοδοτεί μία σαφή κλιμάκωση στην υποβάθμιση της δημοκρατίας και μία προειδοποίηση για το τι έρχεται. Ο υποψήφιος που είχε πρωτεύσει στις εκλογές, ο Καλίν Γκεοργκέσκου, είχε συμμετάσχει στο TikTok σε μία προεκλογική καμπάνια με σύνθημα #BalanceAndIntegrity, ενώ ακολούθησε μία πολιτική η οποία γενικά χαρακτηρίζεται από έμφαση στην εθνική ανεξαρτησία και στην ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία, καθώς και από χριστιανικό συντηρητισμό. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Καλίν Γκεοργκέσκου είχε κερδίσει το 23% των ψήφων που αναλογεί σε περίπου 2 εκατομμύρια ψήφους, προερχόμενες κυρίως από τα εργατικά στρώματα. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με το πρόσχημα ότι είχαν υπάρξει κυβερνοεπιθέσεις, παρόλο που η Ειδική Υπηρεσία της Ρουμανίας για τις Τηλεπικοινωνίες (STS), η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, διέψευσε ότι είχε υπάρξει οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση. Υποτίθεται ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν την άνοιξη, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόεδρος χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση για ορισμένους κρίσιμους γεωπολιτικώς μήνες.

Η χρονιά της (ακόμα μεγαλύτερης) κρίσης για την Ε.Ε.

του Θέμη Τζήμα

Το 2025 μπαίνει για την Ε.Ε. μέσα σε κλίμα γενικευμένης αναστάτωσης ή ακόμα καλύτερα αγωνίας, για την όξυνση της οποίας η ίδια έχει ήδη κάνει και εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί. Η οικονομική κρίση στη «βιομηχανική της καρδιά», στη Γερμανία, εξακολουθεί να εντείνεται. Η οικονομία της τελευταίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται σε μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης και στην πραγματικότητα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της σε ύφεση. Στην πραγματικότητα, από το 2019, η γερμανική οικονομία έχει μείνει στάσιμη, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης έχει μεγεθυνθεί κατά 5% και των ΗΠΑ κατά 11%.

Δεν πρόκειται για τίποτα θηριώδη μεγέθη ούτε στις δύο τελευταίες περιπτώσεις (αντιθέτως, μιλούμε για μάλλον απογοητευτικές καταστάσεις) αλλά στη γερμανική περίπτωση έχουμε ένα καταφανώς κρισιακό φαινόμενο, το οποίο εν πολλοίς (αλλά όχι μόνο) τροφοδοτείται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, που τις μέρες αυτές επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας. Αν η παλαιότερη, εταιρική, οικονομική σχέση με τη Ρωσία αποδείχθηκε εν μέσω πολέμου το ένα κομβικό σημείο ευαλωτότητας της γερμανικής οικονομίας, το άλλο είναι η εταιρική της σχέση με την Κίνα. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα αλλά επιπλέον επειδή η Κίνα παράγει πλέον σχεδόν ό,τι και η Γερμανία και μάλιστα πολύ καλύτερα σε αρκετούς τομείς. Ακόμα δε, και η απειλή μόνο δασμών από πλευράς των ΗΠΑ είναι ικανή να εκτροχιάσει έτι περαιτέρω τη γερμανική οικονομία.

Η πολιτική κρίση στη Γερμανία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Γερμανία πληρώνει τις επιλογές της σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής. Οι γερμανικές κυβερνήσεις της απόλυτης αμερικανοκρατίας, ήδη από την περίοδο του 2014 και ακόμα σαφέστερα από το 2022 είναι εκείνες που έστρωσαν το δρόμο για την τωρινή κρίση, μέσα από την εξαπάτηση της Ρωσίας. Το ίδιο έπραξαν φτωχοποιώντας την περιφέρεια της Ε.Ε. την περίοδο των μνημονίων, θεωρώντας ότι έχοντας την Κίνα ως εξαγωγικό προορισμό δε χρειαζόταν να ανησυχούν υπερβολικά για την καταναλωτική δυνατότητα μέσα στην Ευρωζώνη.

Νέο Μεϊντάν προσπαθούν να στήσουν στη Γεωργία οι Δυτικοί



Την Κυριακή 29 Νοέμβρη ορκίστηκε, στη Τιφλίδα της Γεωργίας, ο νέος πρόεδρος Μιχαήλ Καβελασβίλι, 53 ετών, πιστός στη νεοεκλεγείσα φιλορώσικη κυβέρνηση και πρώην ποδοσφαιριστής, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων από φιλοευρωπαίους αντιπάλους. Η απερχόμενη πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπιτσβίλι, εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο λίγο πριν, διακηρύσσοντας ότι είναι «η μόνη νόμιμη» πρόεδρος.

«Παραμένω η μόνη νόμιμη πρόεδρος της Γεωργίας», δήλωσε έξω από το προεδρικό μέγαρο μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών που είχε συγκαλέσει.

«Θα εγκαταλείψω το προεδρικό μέγαρο για να σταθώ στο πλευρό σας, κουβαλώντας μαζί μου τη νομιμότητα, τη σημαία και την εμπιστοσύνη σας», πρόσθεσε, αν και προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα αρνηθεί να παραδώσει την εντολή της εάν δεν διοργανωθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

Λίγα λεπτά αργότερα ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος, ο Μιχαήλ Καβελασβίλι.

Η χώρα έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση, για ακόμα μια φορά, μετά τις βουλευτικές εκλογές του τελευταίου Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε για τέταρτη φορά, το κυβερνόν φιλορώσικο κόμμα Γεωργιανό Όνειρο. Τις εκλογές αυτές κατήγγειλε η φιλοδυτική αντιπολίτευση, υποστηριζόμενη από την απερχόμενη πρόεδρο, ως παράνομες και μη έγκυρες – γιατί, κατά τη γνώμη της, σημαδεύτηκαν από μαζική νοθεία.

Χάρης Δούκας: Ζητούν από τους δήμους της Αττικής να πληρώσουν τα σπασμένα της δικής τους κακοδιαχείρισης


«Δεν θα επιτρέψουμε την υπέρογκη αύξηση των τελών ταφής καθώς πρόκειται για επιβάρυνση που υπερβαίνει κάθε λογική» ανταπαντά ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην απάντηση της Περιφέρειας Αττικής ότι η σχετική απόφαση οφείλεται σε νόμο του ’21 και όχι στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΝΑ ή της Περιφέρειας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ότι «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» ενώ στους ισχυρισμούς «δεν φταίω εγώ αλλά η κυβέρνηση» υπογραμμίζει ότι ο δήμος «καλείται να πληρώσει από 23,9 εκατ. ευρώ το 2024 για εισφορές και τέλη στον ΕΣΔΝΑ (φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Αττική), 35,3 εκατ. ευρώ το 2025 για τις ίδιες υπηρεσίες, με αντίστοιχη επιβάρυνση να καταγράφεται και στους λοιπούς δήμους της Περιφέρειας.

Επιπλέον, ο δήμαρχος καλεί τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη Αττικής, να απαντήσει όχι μόνο για τις «πρωτοφανείς και εξοντωτικές» όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις, αλλά και στα ακόλουθα τρία ερωτήματα:

– Ποιο είναι το κατεπείγον της απόφασης του ΕΣΔΝΑ (στις 27/12) χωρίς μάλιστα την φυσική παρουσία των μελών της ΕΕ του Συνδέσμου.

Πώς η απουσία ρωσικού φυσικού αερίου θα αλλάξει την Ευρώπη

@ Alexey Vitvitsky/RIA Novosti

Κείμενο: Evgeny Pozdnyakov

Η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει σταματήσει, η Ουκρανία άλλαξε την πραγματικότητα του Παλαιού Κόσμου. Οι συνέπειες γίνονται ήδη αισθητές: τεράστια προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση έχουν προκύψει στη Μολδαβία και οι χώρες της ΕΕ αναζητούν επειγόντως μια εναλλακτική λύση στην ουκρανική διαμετακόμιση.

Η Ουκρανία σταμάτησε τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου. Μια επίσημη δήλωση από το Υπουργείο Ενέργειας της χαρακτήρισε το γεγονός «ιστορικό». Το Reuters συμφωνεί επίσης με τη διατύπωση , σύμφωνα με την οποία, την 1η Ιανουαρίου 2025, έληξε «η εποχή της κυριαρχίας της Μόσχας στα καύσιμα στις ευρωπαϊκές αγορές».

Η απόφαση του Κιέβου έλαβε διαφορετικές αξιολογήσεις στην ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι η ένωση θα αντιμετωπίσει σύντομα «σοβαρές συνέπειες» από τη διακοπή της διέλευσης. Και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι χαρακτήρισε το περιστατικό «μια νέα νίκη για τη Δύση μετά την πρόσφατη επέκταση του ΝΑΤΟ», γράφει η Firstpost .

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι παρά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, η υποδομή φυσικού αερίου της ένωσης θα διατηρήσει την «ευελιξία» της προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει καύσιμα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί η Δύση δημιουργεί έναν μύθο για μια επικείμενη «ρωσική επίθεση»

@ IMAGO/Lehtikuva/TASS

Κείμενο: Stanislav Leshchenko

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι δυτικοί πολιτικοί, οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης ήταν τρομακτικοί για την επερχόμενη «επίθεση» της Ρωσίας στις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Η «ουσία της Ρωσίας», το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας μας είναι «ζόμπι», ακόμη και η πλασματική επιθυμία της Μόσχας να «αποκαταστήσει τα σύνορα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας» υποδεικνύονται ως κίνητρα για αυτό. Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει τουλάχιστον δύο λόγους να τρομάζει τον πληθυσμό των χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία με ένα τέτοιο σενάριο.

Στα τέλη του 2024, η δημοφιλής φινλανδική δημοσίευση Italehti κατέπληξε τους αναγνώστες με μια αναφορά ότι η Ρωσία «ετοίμαζε επίθεση» στη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τα κράτη της Βαλτικής - και φέρεται ότι ήδη πραγματοποιούσε αντίστοιχες ασκήσεις. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ανώνυμες πηγές της ηγεσίας του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει μια «ζώνη ουδέτερης ζώνης» στα σύνορα με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν λεπτομέρειες του αντίστοιχου σχεδίου. Αποδεικνύεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα σκοπεύουν να επιτεθούν στις ακτές της Νορβηγίας από το Μούρμανσκ. Ταυτόχρονα, ρωσικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν στη φινλανδική Λαπωνία και το Ελσίνκι θα υποστεί πυραυλικές επιθέσεις.

Οι Ρώσοι «χτυπούν» ξανά… με άρθρο τους την Ελλάδα – Ολομέτωπη επίθεση στον Μητσοτάκη

Οι Ρώσοι «χτυπούν» ξανά… με άρθρο τους την Ελλάδα μετά τις δραματικές εξελίξεις στον τερματισμό της διακομιδής του ρωσικού φυσικού αερίου και το… βαρύ ποδαρικό που έκανε το 2025, ήδη από εχθές 1 Ιανουαρίου.
Ξεκινώντας τα ρωσικά ΜΜΕ, μιλούν φυσικά για τη δολιοφθορά στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και τον χθεσινό «στοπ» στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, γράφοντας ότι το γεγονός αυτό, έχει καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτημένη από την Τουρκία.
Οι γεωπολιτικές αυτές εξελίξεις, επηρεάζουν κατά κόρον τη δική μας χώρα για τους γνωστούς λόγους με τη γείτονα…
Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρονται στα… ελληνικά ΜΜΕ: «Η Αθήνα είναι αυτή που εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας ως χώρα διέλευσης».
Χωρίς το Nordstream και τους αγωγούς στην Ουκρανία, τώρα μόνο οι τουρκικοί αγωγοί φυσικού αερίου συνδέουν το ρωσικό αέριο με την ΕΕ.
Έτσι, η ευρωπαϊκή ήπειρος εξαρτήθηκε πλήρως από την Τουρκία για ενέργεια – σημειώνεται σε διάφορες δημοσιεύσεις των Ρώσων.
Όμως, εάν ο ελληνικός Τύπος ανησυχεί για τα «καθαρά εγωιστικά» συμφέροντα της Αθήνας, άλλα ευρωπαϊκά έντυπα σημειώνουν ότι η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η «φραγή» του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας όχι μόνο αύξησε το ενεργειακό κόστος, αλλά αποκάλυψε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την ανάπτυξη κοινής θέσης για την ενέργεια – γράφει η γαλλική Le Monde.