Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Άκου φίλε!


Γιώργος Βαρεμένος
Το σκέφτεσαι, αγαπητέ φίλε, να χρηματοδοτήθηκε η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ του κ. Σαμαρά με τα 2,6 εκ. € του Παπασταύρου; Μετά την χρεωκοπία και εν μέσω μνημονίων να μην έχει αλλάξει τίποτε; Business as usual και κόμματα-παραρτήματα των κάθε Novartis και Siemens; Μέσα στα μνημόνια, αναπαρήγαγαν τις αιτίες που τα προκάλεσαν, ωσάν να μην είχε συμβεί τίποτε. Τόσο ισχυρό ιδεολογικο-πολιτικό DNA έχουν, που δεν αλλοιώνεται με τίποτε. Είχε ή δεν είχε δίκιο ο κ. Σαμαράς να μάχεται per mare per terram για την αριστερή παρένθεση; Με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήλθε από τη ζώνη του λυκόφωτος του 3% και τον Τσίπρα από το 15-μελές, διακυβευόταν όχι απλώς να χαλάσει η πιάτσα αλλά να τιναχθεί στον αέρα.

Κι ύστερα ορισμένοι είχαμε τις αυταπάτες ότι όλοι, και η δεξιά μαζί, δεν μπορεί να μην έχει αλλάξει έστω σε κάτι, μετά την εμπειρία της κρίσης. Ώσπου ήλθε η παλινόρθωση της οικογενειακής δημοκρατίας με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, για να πληροφορηθούμε από τον κ. Μητσοτάκη ότι στη χώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα παρόμοια μ’ εκείνα της μεταπολεμικής περιόδου. Είναι πολύ απλό να πιάσεις το υπονοούμενο. Μία δεξιά μετεμφυλιακής κοπής αλλά με σύγχρονα μέσα, διότι οι καιροί έχουν αλλάξει, επιχειρεί να κυριαρχήσει και να αποκλείσει την αριστερά, που κάποτε είχε το θράσος- μέσα στο σκότος του μεταπολεμικού κράτους- να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσφατα την ιστορική αμετροέπεια να γίνει κυβέρνηση. Αυτή η δεξιά δεν θα καταφύγει στις ερπύστριες, αφού διαθέτει τις αντίστοιχες της παραπληροφόρησης και της τοξικής προπαγάνδας, που φθάνει έως την αντιστροφή της πραγματικότητας. Η παράταξη που εισήγαγε στην ελληνική ιστορία τον όρο παρακράτος, παριστάνει το θύμα του και χρησιμοποιεί τους θεσμούς ως εργαλείο εκδικητικότητας. Δεν χρειάζεται να στήσει έκτακτα δικαστήρια αφού απειλεί τους αντιπάλους της με τακτικά και ο υπουργός που ελέγχεται για το σκάνδαλο της Novartis αισθάνεται ότι μπορεί να τρομοκρατεί την εισαγγελέα Διαφθοράς ότι θα την στείλει στην φυλακή, χωρίς να σηκώνονται οι πέτρες να τους κυνηγήσουν.

Το τέλος της παθητικής

Ήταν η αμηχανία της ήττας, η έλλειψη καθαρής γραμμής, η εσωστρέφεια, η αδυναμία προσαρμογής στο νέο ρόλο, ή ακόμη η άποψη και τάση οπισθοδρόμησης.

Γιώργος Λακόπουλος
Πάντως εδώ κι ένα χρόνο η χώρα είχε έλλειμμα αντιπολίτευσης, απέναντι σε μια υπερπροσφορά κυβερνητισμού και μιντιακής παραπληροφόρησης.

Πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε ομφαλοσκόπηση και ευπρεπή αδράνεια -με άμεσες συνέπειες στην άσκηση του νέου ρόλου του, αλλά και την εκκαθάριση των προβλημάτων στις γραμμές του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε πάρτι το δεύτερο εξάμηνο του 2019, απλώς εκτελώντας τον προϋπολογισμό που της άφησε η προηγουμένη κυβέρνηση, χωρίς να αισθάνεται ούτε στιγμή πραγματική πίεση από την αντιπολίτευση.

Η επιδημία έριξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λήθαργο, υπό την επήρεια μιας θεωρίας ότι πρέπει να σιωπήσει και να παρακολουθεί, αν δεν επιβραβεύει κιόλας.
Η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε να βρει έναν παράλληλο Τσιόδρα να μιλάει -επιστημονικά- εκ μέρους της. Δεν είχε πλήρη εικόνα για τη φορά των εξελίξεων που προκαλούσε η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν πίεζε την κυβέρνηση υπό την συμπλεγματική αντίληψη της “συσσώρευσης αξιοπιστίας” και της προσφοράς “συναίνεσης”, την οποία δεν ζήτησε ούτε μια φορά η κυβέρνηση.

Οι σποραδικές και αποσπασματικές αντιδράσεις στην αλυσίδα της σκανδαλώδους εφαρμογής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου- με τις οποίες κυβέρνησε τους τελευταίους μήνες το σύστημα Μητσοτάκη δεν άλλαξε την εικόνα.

Σε προφανή σκάνδαλα -όπως η λίστα Πέτσα και προηγουμένως τα “βάουτσερς” του Βρούτση, η κινητοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ανώδυνη για την κυβέρνηση.

Άτακτη υποχώρηση Μητσοτάκη μετά τις απειλές της TUI

Για «δράμα» γύρω από τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα καθώς «η TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της BILD, η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε ακόμη και με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της. Ο λόγος ήταν η διαμάχη για μια «ακραία οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. βάσει του σχεδίου)», τονίζει και προσθέτει: «Τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα […] μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

«Πώς όμως να περάσουν οι τουρίστες 36 ώρες σε καραντίνα; Τα ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι (σσ. οι πελάτες) για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.