Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Συγκλονίζει η 81 πρόσφυγας στην Πάτρα, που πιάστηκε ενώ πήγαινε Γερμανία να δει το στερνοπαίδι της!

Να αγκαλιάσω τον γιο μου κι ας πεθάνω»! Μια φράση που θα μείνει χαραγμένη στον μεταφραστή και σε όποιον άλλον την άκουσε. Και περικλείει το δράμα που βιώνει η 81χρονη Σύρια Sara Alhaled του Ali, η οποία συνελήφθη προχθές στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει χωρίς παραστατικά στην Ιταλία.
Με μειωμένη όραση και μοναδικό στήριγμά της το μπαστούνι της, αφού της είναι δύσκολο ακόμα και να περπατήσει, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι από την κόλαση του πολέμου προς την Ευρώπη, με ελπίδα να συναντήσει, στην Γερμανία, το μοναδικό εν ζωή παιδί της, από τα συνολικά πέντε (!) που αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα έπεσαν θύματα της φρίκης του πολέμου στη Συρία. Ο άνδρας της, κι εκείνος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό. Στη δύση της ζωής της, λοιπόν, έμεινε χωρίς να έχει τίποτα πια να περιμένει και να ελπίζει (τουλάχιστον πίσω στη φλεγόμενη πατρίδα). Τελευταία αχτίδα φωτός, ο πέμπτος γιος της που ζει ακόμα, γιατί έγκαιρα τόλμησε τη φυγή του προς τη Δύση και κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του τρόμου, που για τους πρόσφυγες μοιάζει ατελείωτο. Φθάνοντας μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, από εδώ στην Ιταλία και καταλήγοντας, σώος, στη Γερμανία.

Στις 19/11/1948 εκτελέστηκε ο Νίκος Γόδας, βασικός του Ολυμπιακού και της λευτεριάς


Σαν αύριο πριν 70 χρόνια, στις 19/11/1948, εκτελέστηκε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Νίκος Γόδας, στο νησάκι Λαζαρέτο , λίγο έξω από την Κέρκυρα.
Τελευταία του επιθυμία ήταν να εκτελεστεί φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα και το σορτσάκι του Ολυμπιακού.
Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί και η Μικρασιατική Καταστροφή τον έστειλε μαζί με την οικογένειά του πρώτα στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά στην Κοκκινιά, όπου και ρίζωσαν. Ο Νίκος, όπως και όλοι του οι συνομήλικοι, αναζητούσε μέσα από το παιχνίδι του με την μπάλα μικρές χαρές που θα τον έκαναν έστω και για λίγο να ξεχάσει τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετώπιζε. 

Αν και μικρός, το ταλέντο του φάνηκε αμέσως και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με μια τοπική ομάδα της Κοκκινιάς. Μερικά χρόνια πριν τον πόλεμο, στο ισόγειο του πατρικού του ανοίγει μια ταβέρνα, «Τα Αραπάκια». Η επιτυχία του (και) στην επιχείρηση του είναι τόσο μεγάλη, που όλοι οι αστέρες της εποχής περνάνε από «Τα Αραπάκια» για να πουν μερικά τραγούδια. 
Εν μέσω του πολέμου, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που ήταν η μεγάλη του αγάπη, ταυτόχρονα όμως περνάει και στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του 5ου Επίλεκτου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, και είναι παρών σε όλους τους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στο τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2. 

Καταγγελίες για στημένα στοιχεία από την αστυνομία στους συλληφθέντες φοιτητές


Ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 28 συλληφθέντων μετά την μεγάλη και ειρηνική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν μετά τις 2 το μεσημέρι στην Εισαγγελία όπου από νωρίς τους ανέμεναν συγγενικά τους πρόσωπα. Κατά την μεταγωγή των 28 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στα δικαστήρια και επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους συγγενείς και αλληλέγγυους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή «δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε «αφορμή» με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: «όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο».

Οι αρχικές κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις αποσύρθηκαν και σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα οι 28 κατηγορούμενοι διώκονται, κατά περίπτωση, για πλημμελήματα και συγκεκριμένα για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες τελεσθείσες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.

Σύμφωνα με τους συλληφθέντες, η μεγάλη έκταση της δημοσιότητας και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κατηγορητηρίου, ωστόσο τονίζουν ότι κι αυτές οι πλημμεληματικού βαθμού διώξεις βασίζονται σε εντελώς ανυπόστατες, ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες, που εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας τρομοκράτησης του κινήματος και της νεολαίας.