Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Το Τέλος Του «Κύρους Στην Ευρώπη» Για Τον Μητσοτάκη Και Η Δικαίωση Τουλουπάκη Και Ράμμου


Τον Μάρτιο του 2022 η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη κλήθηκε στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πλήρωσε μόνη της τα έξοδά της και πήγε - προς μεγάλη απογοήτευση της ΝΔ, βουλευτής ο οποίος είχε ζητήσει από τον Τσιάρα - τότε υπουργό Δικαιοσύνης - να της... απαγορευτεί η έξοδος.

Ήταν η πρώτη θαρραλέα φωνή στην Ευρώπη για τις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές έμειναν άναυδοι όταν άκουσαν την περιπέτειά της. Η ελληνική κυβέρνηση την «αποκαθήλωσε» και την έστειλε στο Δικαστήριο επειδή ερεύνησε καταγγελίες για δωροδοκία πολιτικών προσώπων. Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ακόμη και επώνυμες μαρτυρίες προσώπων που ήταν σε θέση να ξέρουν και γι’ αυτόν τον λόγο η Πολιτεία τους έθεσε σε καθεστώς προστασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στη συγκάλυψη, αλλά και στις αθλιότητες εναντίον μιας εισαγγελικής λειτουργού που απλώς έκανε το καθήκον της. Για να σπείρει τον τρόμο στο δικαστικό σώμα, ώστε να μην επαναληφθεί έρευνα για πρόσωπα υπεράνω του νομού -όπως θεωρούν κάποιοι πολιτικοί τον εαυτό τους - ξήλωσε την εισαγγελία διαφθοράς και έστειλε την επικεφαλής της στο Ειδικό Δικαστήριο. Αθωώθηκε ομόφωνα, αφού ήδη η ερευνά της είχε κριθεί νόμιμη και προς το δημόσιο συμφέρον. Αλλά ήταν αργά...

Πού οφείλεται ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών


Δημήτρης Δεσύλλας

▸ Νέοι «τσιφλικάδες» λόγω πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ, νέας ΚΑΠ και «Πράσινης Μετάβασης»

Ο πανευρωπαϊκός αγροτικός ξεσηκωμός έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το σύγχρονο αγροτικό-διατροφικό ζήτημα. Αυτό συνίσταται στην παγκόσμια έκρηξη της αντίθεσης υπερπαραγωγής τροφίμων, από τη μια, και πείνας και κακής νοθευμένης διατροφής από την άλλη. Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι σήμερα υπερδιπλάσια των διατροφικών αναγκών, με 7.000 θερμίδες κατά κεφαλή την ημέρα αντί για 3.000. Την ίδια ώρα (σύμφωνα με έρευνα της Oxfam), πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό ή 16.000 την ημέρα, κυρίως παιδιά. Στην Ινδία κάθε μέρα αυτοκτονούν τριάντα αγρότες, ενώ στη Γαλλία ένας αγρότης κάθε δύο ημέρες. Μας το θύμισε δημαγωγικά και η Λεπέν, καβάλα σε ένα τρακτέρ!

Η αγροτική εξέγερση δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ δεν έπεσε από τον ουρανό, ισχύει από το 1961. Λειτούργησε πάντοτε υπέρ των πολυεθνικών της αγροτοδιατροφής, των βιομηχάνων και των καπιταλιστών-μεγαλοαγροτών και εις βάρος της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς χωριού και πόλης. Σύμφωνα με την Eurostat, στη 15ετία 2005-2020, η εφαρμογή της ΚΑΠ ξεκλήρισε πέντε εκατομμύρια φτωχούς αγρότες (μείωση από 15 στα 10 εκατομμύρια), ενώ η μέση αγροτική έκταση αυξήθηκε από τα 117 στα 170 στρέμματα.

Γιατί ο Πούτιν απαιτεί αποστρατικοποιημένη ζώνη από το Κίεβο;



Από τα ρωσικά σύνορα μέχρι το Χάρκοβο είναι μόνο 30 χιλιόμετρα. Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο χωριά ή πόλεις, αλλά και πόλεις της Ουκρανίας θα περιλαμβάνονται σε αυτό που ο Ρώσος Πρόεδρος αποκαλεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία θα δημιουργηθεί από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας.






Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας




Πρόσφατα, το καθεστώς του Κιέβου έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του Μπέλγκοροντ, του Λισιτσάνσκ, του Ντόνετσκ και άλλων ρωσικών πόλεων. Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι ουκρανικές αρχές (ανίκανες να σταματήσουν, πόσο μάλλον να απωθήσουν, τα ρωσικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης) θα χρησιμοποιήσουν τρομοκρατικές τακτικές για να προκαλέσουν ασύμμετρη ζημιά στη Ρωσία. Με απλά λόγια, θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν τον ρωσικό πληθυσμό. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς, όχι μόνο εγκρίνουν μια τέτοια στρατηγική, αλλά παρέχουν και τα εργαλεία για την εφαρμογή της. Για παράδειγμα, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023 Μισθοί στον πάτο για να θωρακίζονται τα κέρδη των ομίλων

Μούφα «αυξήσεις» - πραγματικές μειώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Με δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να οργανώνουν μαχητικά την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ειδικό ετήσιο τεύχος του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» πολλαπλασιάζουν τους λόγους για να βγουν μαζικά στον δρόμο εργαζόμενοι και συνδικάτα από κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο.

Πρόκειται για στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δραματική συρρίκνωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη λεηλασία του εργατικού εισοδήματος την τελευταία 15ετία, προσθέτοντας άλλη μια χρονιά που οι ζωές των εργαζομένων γίνονται θυσία για τη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων.

3 στους 10 εργαζόμενους με μισθό που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά!
Ετσι, τουλάχιστον 3 στους 10 εργαζόμενους στα τέλη του 2023 είχαν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά, κι αυτό την ίδια στιγμή που ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι οι αυξήσεις που έχει υπογράψει με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (βλ. σχετικό θέμα).

Οπως δείχνουν λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, τέλη του 2023 από τους 2.296.845 εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ, οι 700.712 μισθωτοί (30,9% του συνόλου) λάμβαναν μισθό κάτω από 800 ευρώ μεικτά. Από τα ποσά αυτά μάλιστα θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ποσοστό περίπου 15% που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το φοιτητικό κίνημα μπροστά στα κρίσιμα ερωτήματα της περιόδου


ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ & ΝΕΕΟΙ/ΝΕΕΣ ΓΙΑ ENA ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – Πρωτοβουλία για μια ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Για το φοιτητικό κίνημα…

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε έναν μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί να παρακάμψει το σύνταγμα μέσω ενός νόμου, διαλύει ό,τι είχε απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όσες δημοκρατικές κατακτήσεις διατηρούνταν εντός του. Ένας αγώνας με καταλήψεις σε εκατοντάδες σχολές πανελλαδικά, με μαζικότατες κινητοποιήσεις και πορείες, με αποκορύφωμα το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα που κατέληξε σε ένα μαζικότατο πανελλαδικό συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στην Νομική. Το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε με χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που έδειξαν ότι το σύνολο της κοινωνίας είναι ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης! Χαιρετίζουμε όσους και όσες αγωνίζονται τόσες βδομάδες μέσα από τους συλλόγους τους, τις ομοσπονδίες και τα σωματεία τους για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί μέχρι το τέλους του μήνα, αρχές του επόμενου. Η απάντηση από πλευράς φοιτητικού κινήματος δόθηκε από πολύ νωρίς, λίγες μέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι κυλιόμενες καταλήψεις υπερψηφίζονται με πολύ μεγάλη συμμετοχή, ίσως την μεγαλύτερη μετά τις συνελεύσεις του ‘06-‘07. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσει αυτόν τον ξεσηκωμό. Το αρχικό της αφήγημα περί συναίνεσης της κοινωνίας σε αυτό το νομοσχέδιο, καταρρίφθηκε από την ίδια την πραγματικότητα και δεν κατάφερε να πείσει ούτε το δικό της κοινό. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να τους εκθέσει, να διεκδικήσει και να κερδίσει την ορατότητα του και να θέσει στον δημόσιο λόγο τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου της εκπαίδευσης.

Ισραηλινοί πολίτες παρακολουθούν βασανιστήρια του στρατού σε Παλαιστίνιους


Συγκλονιστικές μαρτυρίες από πρόσφατα αποφυλακισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους και κρατούμενες αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός προσκαλεί Ισραηλινούς πολίτες για να παρακολουθήσουν και να βιντεοσκοπήσουν τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι.

Οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν από το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τους πρώην κρατούμενους να έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Οι μαρτυρίες αφορούν ένα κέντρο κράτησης στην περιοχή Ζικίμ στα βόρεια σύνορα με τη Λωρίδα και ένα άλλο στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ — σημαντικά, αφορούν διαφορετικά χρονικά διαστήματα, υπονοώντας μια πρακτική που εφαρμόζεται διαχρονικά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ομάδες 10 με 20 Ισραηλινών πολιτών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να κινηματογραφούν γυμνούς Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και κρατούμενους καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες τους χτυπούσαν με μεταλλικά και ηλεκτρικά γκλομπ και έριχναν ζεστό νερό στα κεφάλια τους, παράλληλα με προσβολές και απειλές προς τους κρατούμενους στα αραβικά. Οι στρατιώτες παρουσίασαν τους κρατούμενους ως «μαχητές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» — η μετέπειτα απελευθέρωσή τους μάλλον συντείνει προς το αντίθετο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1959! ΟΤΑΝ ο Καραμανλής υπέγραφε την (επαίσχυντη) "Συμφωνία της Ζυρίχης" για το Κυπριακό...

Praxis Review "Η ημέρα αυτή ανήκει εις τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου": Σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου 1959, ο Κωνσταντίνος Καρα...

"Η ημέρα αυτή ανήκει εις τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου": Σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου 1959, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράφει, μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, την επαίσχυντη "Συμφωνία της Ζυρίχης" για το Κυπριακό.
Η συμφωνία-υπαγορευμένη απο τουςιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας και η Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), παρέδιδαν την Κύπρο σε ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Παρά τα μεγάλα λόγια του Καραμανλή (και άλλων αστών πολιτικών) για "συμπαράσταση" στον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό, η συμφωνίες έδιναν στη Μ.Βρετανία το απεριόριστο δικαίωμα να διατηρεί πολεμικά αεροπλάνα που θα μπορούσαν να πετούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, καθώς και το δικαίωμα να θέτει τις βάσεις της στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Προέβλεπαν ως εγγυήτριες δυνάμεις τις Μ.Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία, που θα είχαν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί. Παραχωρούνταν δύο μεγάλες περιοχές της Κύπρου στη Μ. Βρετανία για μόνιμη εγκατάσταση Βρετανικών-δηλαδή ΝΑΤΟικών-βάσεων. τη συγκρότηση χωριστών κοινοβουλίων, ενός Ελληνοκυπριακού κι ενός Τουρκοκυπριακού κ.α.

Έτσι, η ίδρυση του Κυπριακού κράτους με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δηλαδή δημιουργούσε προϋποθέσεις διχοτόμησης. Ήταν συμφωνία στο πλαίσιο του Αμερικανοβρετανικού σχεδίου για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε "αβύθιστο αεροπλανοφόρο",με στόχο τον έλεγχο της Αν.Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

«Είσαι διεφθαρμένος και… αρχειοθετημένος»


«Είσαι διεφθαρμένος και… αρχειοθετημένος» – «Είστε ο πιο κακός άνθρωπος άνθρωπος στην ελληνική Βουλή»! Σφοδρή σύγκρουση Πολάκη – Γεωργιάδη στη Βουλή

«Είστε ο πιο κακός άνθρωπος άνθρωπος στην ελληνική Βουλή» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν είμαι κακός, εσύ είσαι ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος» απάντησε ο Παύλος Πολάκης.

Άναψαν τα αίματα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την Επίκαιρη Ερώτηση του Παύλου Πολάκη στον Άδωνη Γεωργιάδη για την «κωλοτούμπα» του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ σε σχέση με τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας εναντίον πρώην στελεχών του οργανισμού -μεταξύ αυτών και ο στενός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Υγείας, Σταμάτης Πουλής- αναφορικά με το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας για τις παράνομες προσλήψεις.

Ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. υπουργός Υγείας παρέθεσε αρχικά τα γεγονότα, θυμίζοντας ότι στις 27 Δεκεμβρίου του 2023 το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ είχε αποφασίσει ομόφωνα να προβεί σε δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ωστόσο, στις 12 Ιανουαρίου του 2024 -λίγες μέρες αφότου ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε χρέη υπουργού Υγείας- η απόφαση ανατράπηκε μετά την «ανακάλυψη» μίας… ξεχασμένης εισήγησης ενός ακαδημαϊκού.

Τραπεζική ασυδοσία


«Με το έτσι θέλω βγάζουν λεφτά οι τράπεζες. Εγώ πιστεύω πως θα ξεσηκωθεί ο κόσμος με το που θα ανακοινωθεί ότι, οι τράπεζες θα επιβάλουν μηνιαίο τέλος 0,50 € στους λογαριασμούς καταθέσεων! Δηλαδή πραγματικά, δεν είναι παράνομο αυτό; Από παντού να σου παίρνουν χρήματα;»

Επειδή πρόκειται πιθανότατα για σκόπιμη διαρροή και όχι για είδηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουν οι τράπεζες εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις προτού το επιβάλουν, οφείλει να είναι κανείς προσεκτικός – επίσης σε αυτό που λέγεται, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες δεν θα αντιδράσουν, λόγω του ότι έχουν εκπαιδευθεί στα χρόνια των μνημονίων να μην αντιδρούν, οτιδήποτε και αν τους κάνουν». Δεν είναι πάντως δυνατόν οι τράπεζες που

(α) διασώθηκαν με 51 δις € που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος μας, όπως έχουμε τεκμηριώσει με επίσημη επιστολή του ΟΔΔΗΧ, που