Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Δε φοβάμαι τη Δημοκρατία, την εμπιστεύομαι. Μπορεί να μας βγάλει όλους πιο ενισχυμένους, πιο δυνατούς.


Συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στο Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη


Κύριε Γερουλάνο, η ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε απόφαση που ταυτίζεται επί της ουσίας µε την πρόταση της κυρίας Γεννηµατά. ∆ηλαδή -και σύµφωνα πάντα µε τα όσα έχετε υποστηρίξει- το προσεχές συνέδριο θα επιβεβαιώσει εφεξής την πορεία του ΠΑΣΟΚ µέσα σε ένα κλειστό δωµάτιο;

Σωστές και καθαρές λύσεις είναι οι δηµοκρατικές λύσεις. Αυτό λέω και δεν θα σταµατήσω να το λέω. Οποια απόφαση δεν έχει δηµοκρατική νοµιµοποίηση, όποια πολιτική απόφαση παίρνεται µέσα σε κλειστά δωµάτια, αργά ή γρήγορα πέφτει στο κενό. Η σηµερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ένα πραγµατικά δηµοκρατικό συνέδριο θα της δηµιουργούσε πρόβληµα και γι’ αυτό το αρνήθηκε. Πιστεύω το αντίθετο: δεν φοβάµαι τη ∆ηµοκρατία, την εµπιστεύοµαι. Μπορεί να µας βγάλει όλους πιο ενισχυµένους, πιο δυνατούς. Και το ΠΑΣΟΚ, και το Κίνηµα Αλλαγής, και την πρόεδρο και τον καθέναν από εµάς.

Ποια είναι, λοιπόν, η βασική σας διαφωνία µε τη Φώφη Γεννηµατά;

Ο πολιτικός µας χώρος βρίσκεται σε κοµβικό σηµείο και χρειάζεται µια προσπάθεια σύνθεσης ενός κοινού οράµατος για τη χώρα. Γι’ αυτό υποστηρίζω ένα ουσιαστικό, ανοιχτό, δηµοκρατικό συνέδριο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήµατος που θα συζητήσει πρώτιστα θέµατα που αφορούν τη στρατηγική, τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ελληνική κοινωνία. Αλλά και τα θέµατα καταστατικού που βάζει η ηγεσία. Ενα συνέδριο µε δηµοκρατία παντού, που θα αναδεικνύει πως ό,τι λέµε το εννοούµε και ό,τι εννοούµε το λέµε. Σε ένα εκλεγµένο συνέδριο η κυρία Γεννηµατά θα µπορούσε να πετύχει και την επιµήκυνση της θητείας της.

Παραδοχή Χρυσοχοϊδη: Αδυνατούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό

Μετά τις απανωτές παραδοχές από την κυβέρνηση του διεθνούς χαρακτήρα του Προσφυγικού, ήρθε και η ώρα των ομολογιών αδυναμίας να το αντιμετωπίσει: «Το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», παραδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων». Παρόλ’ αυτά, απηύθυνε έκκληση προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σημείωσε ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Αναφερόμενος στον νέο νόμο για το άσυλο, ο Μ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαπίστωση που κάθε άλλο παρά συμμερίζονται σύσσωμες οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των μεταναστών.