Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση ασφαλείας στη Γάζα, «μετά τις αναφορές περί 70 νεκρών και 280 τραυματιών Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα σημερινών Ισραηλινών βομβαρδισμών, την ώρα που περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, «η κυβέρνηση, αντί να φοβάται να αρθρώσει τις λέξεις ‘κατάπαυση πυρός’ εμμένοντας στην λογική του ‘δεδομένου συμμάχου’, οφείλει να πρωτοστατήσει – όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες – στην προσπάθεια για εξασφάλισή της».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, όπως και την έντονη καταδίκη του για τον θάνατο αμάχων στη Γάζα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να στηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων και την άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων συνομιλιών στο Παλαιστινιακό, στη βάση των συνόρων του 1967, για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

 της Αφροδίτης Παπαναστασίου

Από μαζικότητα και παλμό χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς θα γίνουμε η φωνή των 57 νεκρών που ζητούν δικαίωση, καμία συγκάλυψη φώναξαν οι απεργοί γεμίζοντας τις πλατείες στις μεγάλες πόλεις και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι έγιναν ένα με τους φοιτητές που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, κόντρα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και του άρθρο 16 ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει το σύνταγμα με ένα νόμο.

Μετά το ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος και τους πρόσφατους αγώνες των αγροτών ήρθε η στιγμή να ακουστεί κι η φωνή των εργαζομένων. Η απεργία της ΑΔΕΔΥ, εργατικών κέντρων και συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα είναι η κραυγή της εργατικής τάξης στην ολοένα κι εντεινόμενη φτωχοποίηση. Οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής και την ενέργεια σε συνδυασμό με τους παγιωμένους χαμηλούς μισθούς γεμίζουν το καζάνι που βράζει η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Χυδαία δήλωση ενός αλαζόνα: Όσα (δεν) είπε ο Μητσοτάκης για τα Τέμπη


Η σημερινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία σύντομη σύνοψη όσων ΔΕΝ έκανε σκοπίμως η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο.

Σε περίπτωση που κάποιος πίστευε (αφελώς) μέχρι σήμερα πως η κυβέρνηση επιθυμεί την διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών – σε περίπτωση, δηλαδή, που δεν είχε πειστεί από την ιλαροτραγωδία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής υπό την κυβερνητική πλειοψηφία ή από τα αδιάσειστα στοιχεία που φέρνουν συνεχώς στο φως οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της απονομής δικαιοσύνης μόνοι τους – ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία δήλωσή του ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατο των 57 ανθρώπων να διαλύσει οποιαδήποτε υποψία λειτουργίας του κράτους δικαίου στην χώρα μας.

Ευθυγραμμισμένος απόλυτα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης («Κανένας στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για εξεταστική για τα Τέμπη» / «Μπορείς να πας στην Βουλή και να πεις ‘ναι, έχουν πρόβλημα ασφαλείας τα τρένα’; Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει αύριο άνθρωπος στα τρένα») ή η Ντόρα Μπακογιάννη («Κανείς δεν μπαίνει στα παπούτσια του Καραμανλή. Για μπέστε στα παπούτσια ενός υπουργού που καλείται να απαντήσει για τον μηχανοδηγό»), ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει και πάλι το έγκλημα των Τεμπών ως μία κακιά στιγμή, ένα ανθρώπινο λάθος, το οποίο ανάγεται σε χρόνιες ασθένειες του ελληνικού κράτους. Κοντολογίς, φταίει το κακό μας ριζικό. Φταίμε όλοι, άρα κανείς.