Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Τηλέμαχος Χυτήρης: «Δεν μιλάω σήμερα για πολιτική, θέλοντας να τιμήσω το παρελθόν μου»

Ποιητής πολύ πριν να γίνει πολιτικός, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σύντροφος επί σειρά ετών του Ανδρέα Παπανδρέου και σύζυγος της τραγουδίστριας Μαρίας Φαραντούρη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης δίνει μια σπάνια συνέντευξη - απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής του! 

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, γιος του περίφημου Κερκυραίου λόγιου Γεράσιμου Χυτήρη, είναι ένας από τους πιο μετριοπαθείς και συμπαθείς ανθρώπους που ανέδειξε ο πολιτικός βίος αυτής της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά. 

Ξέχωρα από την πολιτική του ιδιότητα και την αναγνωρισιμότητα του γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Χυτήρης είναι κι ένας ποιητής αξιόλογος, η ενασχόληση του οποίου με τον ποιητικό λόγο ξεκινάει από την πρώιμη νιότη του. Από τότε που ήταν φοιτητής στην Ιταλία και έδινε το αίμα του υπέρ του αντιδικτατορικού αγώνα, ενταγμένος μέσα σ' όλα τα πρωτοποριακά πολιτικά και καλλιτεχνικά κινήματα. 

Στην ακόλουθη συνέντευξη - ποταμό, δέχτηκε με προθυμία να κάνει έναν απολογισμό ζωής, ίσως για πρώτη φορά δημόσια, αναφερόμενος, όπως ήταν και αναμενόμενο, σε μυθικά πρόσωπα και καταστάσεις από την τέχνη και την πολιτική της Ελλάδας του 20ου αιώνα!
 
(Φωτογραφία: Αγγελική Παπαϊωάννου)

Κύριε Χυτήρη, είστε λάτρης των μικρών σύντομων ποιημάτων. Να είστε άραγε το ίδιο ολιγόλογος και σαν άνθρωπος; 

Απολύτως! Από παλιά δεν μου άρεσαν αυτοί που έλεγαν πολλά λόγια. Αυτοί που «ξέφευγαν» κι έλεγαν τα παραπανίσια. 

Αυτοί που μιλούσαν για τον εαυτό τους ή γενικώς; 

Για τον εαυτό τους κυρίως. Εγώ μια ζωή ήμουν υπέρ του ουσιαστικού και κατά του περιττού. 

Ήταν και ο πατέρας σας έτσι;