Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Προσοχή: Νέες οδηγίες και μέτρα για τη μετάδοση του κοροναϊού

Σε νέες οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του κοροναϊού και τις απαγορεύσεις είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές, καθώς διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του κοροναϊού δεν είναι ορίζοντια, αλλά κάνει διακρίσεις ανάλογα με την περίσταση, το χώρο ακόμη και την προέλευση των ατόμων που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. 

Σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις:

1. Συναθροίσεις 

Ο κοροναϊός μεταδίδεται όταν υπάρχουν συναθροίσεις σε συνοικιακές πλατείες από νεαρούς με μπύρες από το περίπτερο, με κόσμο που δεν είναι ντυμένος επίσημα, με άτομα λαϊκής καταγωγής. Επίσης μεταδίδεται όταν στις πλατείες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις πάσης φύσεως, (καλλιτεχνών, πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστών, εκπαιδευτικών, οργανώσεων κ.α.) με κλαδικές, εργασιακές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις. 
Ο κοροναϊός ΔΕΝ μεταδίδεται όταν υπάρχουν συναθροίσεις ακόμη και συνωστισμός σε πλατείες και δρόμους μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού και μελών της οικογενείας του, όταν το κοινό είναι ενδεδυμένο επίσημα ή διαθέτη ευγενή καταγωγή, όταν πρόκειται για κοσμικές δεξιώσεις. 
Ο κοροναϊός ΔΕΝ μεταδίδεται σε εκκλησίες και θρησκευτικές συναθροίσεις της επικρατούσας ορθόδοξης θρησκείας. 
Ο κοροναϊός ΔΕΝ μεταδίδεται σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών - ιδιαίτερα με αντιπροσφυγικό και ρατσιστικό περιεχόμενο και όταν τυγχάνουν της έγκρισης κυβερνητικών αξιωματούχων - καθώς επίσης και σε συναθροίσεις συνωμοσιολογικού περιεχομένου . 

Το ευρωπαϊκό βήμα της Μέρκελ και το αντάλλαγμα


Το σχέδιο Μέρκελ – Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) είναι ό,τι πιο κοντινό στο ευρωομόλογο έχει επιχειρήσει μέχρι σήμερα η Ευρώπη. Eίναι επίσης το πιο προωθημένο βήμα που έχει κάνει η Ανγκελα Μέρκελ υπέρ της ευρωπαϊκής συνοχής και κόντρα στον γερμανικό δημοσιονομικό καλβινισμό – είτε αυτό συνδέεται με την, όψιμη έστω, συνειδητοποίηση των διαλυτικών κινδύνων στην ΕΕ, είτε αποτελεί το αντάλλαγμα για την γιγάντωση, με κρατικό χρήμα, των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών σε βάρος των ανταγωνιστών τους στον Νότο.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με το σχέδιο η Ευρώπη αναλαμβάνει την ευθύνη και τον κίνδυνο του «συλλογικού» χρέους δημιουργώντας, ουσιαστικά, ένα νέο «ταμείο συνοχής»: Η Κομισιόν θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί εξ ονόματος της Ε.Ε., τα κεφάλαια – έως και 500 δις ευρώ – δεν θα μεταβιβαστούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά θα διατίθενται απ’ ευθείας από την Επιτροπή σε περιοχές, επιχειρήσεις και τομείς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, και η χρηματοδότηση δεν θα γίνει με την μορφή δανείων αλλά με την μορφή επιδοτήσεων για συγκεκριμένα προγράμματα ανάκαμψης στο πλαίσιο του διευρυμένου κοινοτικού προϋπολογισμού.

Θα πληρώσει η Γερμανία

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας: Κρυφός “άσος” ή μπούμερανγκ;

Έχουμε πόλεμο και μάλιστα έναν πόλεμο με έναν «αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό». Το επαναλαμβάνουν επί τρεις μήνες οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. Το είπε με επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός της χώρας, τον Απρίλιο, στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της εδώ και σχεδόν έναν αιώνα». Ας δεχτούμε ότι δεν είναι υπερβολή, ότι κυριολεκτούν και ότι οι συνέπειες αυτού του πολέμου στην οικονομία, την εργασία, τα εισοδήματα θα είναι πρωτοφανείς. Ο μόνος ίσως που δεν δέχεται ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας…

Του Αντρέα Παναγόπουλου

Εφόσον ομονοούμε λοιπόν στο ότι έχουμε πόλεμο τότε είναι τουλάχιστον παράδοξο να γίνεται κουβέντα ή ακόμη και να περνάει σε κάποιους η σκέψη ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πολύ δε περισσότερο πριν ο κόσμος υποστεί και αισθανθεί τις συνέπειές του. Και για να το δραματοποιήσουμε ακόμη περισσότερο, ας μην ξεχνάμε και των εξ’ ανατολών γείτονα ο οποίος μπροστά στα δικά του αδιέξοδα θα μπορούσε να ανάψει φωτιά στο Αιγαίο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας του.