Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

“Μία σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας δεν συμφέρει κανέναν” λέει ο Γ.Παπανδρέου


ΤΗΝ ΕΠΙΣΉΜΑΝΣΗ οτι <<μια σύγκρουση Ελλαδας και Τουρκίας δεν συμφέρει κανένα, αλλά ασφαλώς χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και από την ηγεσία>> κανει μεταξύ άλλων ο πρωην Πρωθυπουργος κ Γιωργος Παπανδρεου σε μια ενδιαφερουσα από πολλες πλευρες συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην δημοσιογραφο Deniz Κilislioglu.

Ο Γιωργος Παπανδρεου κανει αναφορά στις διερευνητικες επαφες του παρελθόντος επί των ημερών του και τονιζει για τοτε τονίζοντας ότι << φτάσαμε πολύ κοντά σε μια ελάχιστη συμφωνία για το τι πρέπει να επιλυθεί. Και θέλω – προσθεσε με εμφαση- να είμαι αρκετά ξεκάθαρος, γιατί υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ, για παράδειγμα ζητήματα κυριαρχίας.Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, είχαμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο παρελθόν και ας ελπίσουμε ότι οι διερευνητικές επαφές που αρχίζουν ξανά σήμερα, θα αποφέρουν καρπούς>> Ακομα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας,λέγοντας ΄ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Ας μην γυρεύουμε σωτήρες από το εξωτερικό» σημειωσε σε άλλο σημειο ο κ. Παπανδρέου. «Ας μην αναζητούμε κάποιον μεσσία που θα έρθει να μας σώσει και να λύσει τα προβλήματα μας. Από την εμπειρία μου, όταν Έλληνες και Τούρκοι μιλάμε ειλικρινά, είτε έχουμε διαφορές είτε συμφωνούμε, μπορούμε να βρούμε διεξόδους στα προβλήματα. Ο Ελληνικός λαός και ο Τουρκικός λαός, έχουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Ας αντιμετωπίσουμε μόνοι τα προβλήματα μας με σεβασμό ο ένας τον άλλον, χωρίς απειλές», ειπε ενω τονισε ότι μπορει να υπαρξουν και συμφωνιες σε θεματα χαμηλης πολιτικης όπως π.χ. η αντιμετωπιση της πανδημίας.