Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Αποκλεισμός Αποστολόπουλου: Σιωπή από την κυβέρνηση - Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ


Σχεδόν δυο 24ωρα από την αποκάλυψη του tvxs.gr, σχετικά με την ακύρωση παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για την συγκεκριμένη απόφαση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δώσει κάποια απάντηση, ύστερα και από ερώτηση του tvxs.gr, ωστόσο κύκλοι της Προεδρίας, μιλώντας στο tvxs.gr, τόνιζαν πως η ευθύνη βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. «Σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», σημείωναν συγκεκριμένα.

Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια εξήγηση, την ώρα που σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι μόνο.

Ειδικότερα, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επρόκειτο να προχωρήσει στην παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, ο οποίος έχει διακριθεί διεθνώς για τη πολυετή συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη και την Αφρική.

Το αρματολικό φαινόμενο στη Ρούμελη


Φώτης Κόντογλου, Κλέφτες και Αρματολοί, 1948
Του Δημήτρη Τσιάμαλου από το νέο Λόγιο Ερμή (τ. 3)

Εισαγωγή

Το φαινόμενο του αρματολισμού ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στη Ρούμελη τόσο προεπαναστατικά όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο που χωρίς αμφιβολία διαπλέκεται άρρηκτα όχι μόνο με το κοινοτικό σύστημα των ορεινών περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και με το πνεύμα αυτονομίας που καλλιεργήθηκε σ’ αυτές τις περιοχές.
Η προέλευση του συστήματος, επειδή χάνεται στην αχλή που δημιουργεί η απουσία επαρκών ιστορικών στοιχείων στο αρχικό/πρώιμο τουλάχιστον στάδιο, δημιούργησε επιστημονική διχογνωμία. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο θεσμός των αρματολών είναι γνωστός στο Βυζάντιο1 και κάποιοι άλλοι ότι ο θεσμός αυτός εγκαινιάζεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας2. Όπως και να έχει όμως το θέμα, ένα είναι βέβαιο: ότι ο αρματολισμός, όπως τον γνωρίζουμε, με τα τοπικά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά του, γεννήθηκε στην τουρκοκρατία και μάλιστα τον πρώτο χρόνο (1421) της βασιλείας του Μουράτ του Β΄3.
Με τον όρο αρματολός εννοούμε τον ένοπλο ανυπότακτο ραγιά που εξαναγκάζει δια της βίας την οθωμανική εξουσία να τον διορίσει έμμισθο επιτηρητή μιας περιοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Με άλλα λόγια, μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του αρματολού είναι η φύλαξη των δερβενίων (διόδων) και η προστασία των κοινοτήτων (αρματολικιού) από τις επιδρομές των κλεφτών.
Πάντως, είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι εντάσσοντας τους Αρματολούς στο στρατιωτικό σύστημα εξουσίας με την ανάθεση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας μιας περιοχής, πετύχαιναν αφενός να εκτονώνουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, που δημιουργούνταν σε τοπικό-κοινοτικό επίπεδο από την ανεξέλεγκτη έως τότε δράση των ένοπλων ομάδων, και αφετέρου να διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο, έστω και προσωρινά, την ένοπλη βία, που ήταν εν δυνάμει μεγάλη απειλή για το πολιτικοκοινωνικό τους σύστημα, το οποίο διαμόρφωσαν με την κατάκτηση.