Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μπαίνουν στο Ελληνικό οι αδερφοί Σαμαρά, Ζαββού και η Ξαφά

Μετά την αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση και της Consolidated Lamda Holdings (CLH) που ήταν η βασική μέτοχος της Lamda Develοpment στην επένδυση στο Ελληνικό, και την πώληση των μετοχών της, στη δημοσιότητα έρχονται στοιχεία για τη νέα εταιρία (Orilina ΑΕΕΑΠ) που φέρεται να εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda.

Σύμφωνα με αυτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση του ΔΣ της Orilina AEEAΠ.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του ΓΕΜΗ με ημερομηνία 10/6/2020, πρόεδρος της εταιρείας είναι ο αδερφός του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, Στέλιος.

Επίσης, μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, είναι ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρος Σαμαράς (πρόεδρος του Κολεγίου Αθηνών επί χρόνια), καθώς και η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και γνωστή υπέρμαχος των μνημονίων και των περικοπών του δημοσίου.

Mέχρι που θα το πάει ο Ερντογάν; ρωτά η γαλλική Le Monde: Προκαλεί όλους χωρίς να φοβάται

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ανώτατα στελέχη των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία 26/07/2020

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, πραγματοποίησε επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, κάνει ελιγμούς στη θαλάσσια ζώνη της Ελλάδας…

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πολλαπλασιάζει χτυπήματα και επεκτατικές ενέργειες, ενώ η αντίδραση των Δυτικών μέχρι σήμερα παραμένει πολύ δειλή, επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde, στο οποίο και αναφέρει:

Eίναι καιρός, που ο Recep Tayyip Erdogan εξελίχθηκε σε μετρ της τέχνης της πρόκλησης. Ενθαρρυμένος από την άτονες αντιδράσεις της Δύσης και γαλβανισμένος από τις εθνικιστικές του φιλοδοξίες, σε ένα πλαίσιο νοσταλγίας για το οθωμανικό μεγαλείο, προωθεί μεθοδικά τα πιόνια του πολλαπλασιάζοντας τις εκρήξεις του, ωθώντας κάθε φορά πίσω τα όρια του αποδεκτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Στους ελιγμούς του, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα του εκφοβισμού, από τις πιο συμβολικές πράξεις, έως τις εσκεμμένες επιθέσεις, δοκιμάζοντας αντιπάλους και εταίρους, που δυσκολεύονται να κατανοήσουν μέχρι που θα το πάει, ενώ προσπαθεί να βελτιώσει την δημοτικότητά του, σε μια χώρα που βυθίζεται στην οικονομική κρίση.

Το θέατρο γύρω από την πρώτη μεγάλη ισλαμική προσευχή στη φημισμένη Αγία Σοφία της Κων/πολης, δεν έγινε στην τύχη, δεδομένου, ότι η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στην 97η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία σηματοδότησε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, την οποία ο κ. Erdogan ονειρεύεται να σχεδιάσει εκ νέου.

TikTok: Η εφαρμογή που «σαρώνει» και τρομάζει


To TikTok είναι η εφαρμογή που έχει κατακτήσει τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Οσο όμως αυξάνονται οι χρήστες του τόσο αυξάνονται και οι ανησυχίες γύρω από το πόσο ασφαλή είναι τα στοιχεία των χρηστών της.

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα άκουσαν για πρώτη φορά το TikTok την περίοδο της καραντίνας. Η εφαρμογή, η οποία ήταν ήδη γνωστή στην υπόλοιπο κόσμο, κατέβηκε με «φρενήρεις» ρυθμούς κατά την διάρκεια της καραντίνας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην χώρα μας. Ωστόσο, την στιγμή που οι περισσότεροι διασκεδάζουν ανεβάζοντας χιουμοριστικά βιντεάκια και τα μοιράζονται με τους φίλους τους, υπάρχουν κι αυτοί που ανησυχούν έντονα για την ασφάλεια των δεδομένων τους. Οι περισσότερες μάλιστα ανησυχίες έρχονται από τους αξιωματούχους των διάφορων κυβερνήσεων στον δυτικό κυρίως κόσμο, οι οποίοι βλέπουν στην παντοδυναμία της εφαρμογής μια επέλαση της Κίνας. Κατά πόσο όμως οι ανησυχίες τους έχουν βάση και θα πρέπει τελικά να διαγράψουμε την εφαρμογή από το κινητό μας;

Τι είναι το TikTok

Το TikTok είναι μια εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο, παρόμοιο με το Snapchat ή το Instagram. Οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να ανεβάσουν ένα βίντεο διάρκειας από 15 έως 60 δευτερολέπτων και οι υπόλοιποι μπορούν να τους κάνουν «like», να τα ψάξουν μέσω hashtag και να το κοινοποιήσουν σε τρίτους. Ωστόσο αυτό που κάνει την διαφορά με τις υπόλοιπες εφαρμογές είναι ότι οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολύ εύκολα lip sync (να μιλήσουν ή να τραγουδήσουν σε πλέι μπακ) , ενώ ακούγεται ένας τραγουδιστής ή ο διάλογος από μια ταινία.

Pınar Gultekin: Η νέα γυναικοκτονία που συγκλονίζει την Τουρκία

ΗPinar Gultekin προστίθεται στον πολύ μακρύ κατάλογο των γυναικοκτονιών στην Τουρκία, προκαλώντας κύμα οργής στα social media αλλά και διαδηλώσεις.

Η Pinar Gultekin έφυγε από τη ζωή, άγρια δολοφονημένη από τον πρώην σύντροφό της. Η οικογένεια της 27χρονης φοιτήτριας την αναζητούσε από τις 16 Ιουλίου. Τελικά το σώμα της γυναίκας εντοπίστηκε καμένο σε δασική περιοχή στο Μεντεσέ της Τουρκίας.

Ο 32χρονος πρώην φίλος της κλήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει, ωστόσο έπεσε σε αντιφάσεις στη διάρκεια της ανάκρισης. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας τον έδειχναν να αγοράζει δύο μπουκάλια με βενζίνη από βενζινάδικο, οπότε ομολόγησε το άγριο εγκλημά του.
Στην ομολογία του είπε ότι αρχικά την χτύπησε επειδή αρνήθηκε να τα ξαναβρούν και τη δολοφόνησε όταν ήταν λιπόθυμη.

Η δολοφονία της Pinar Gultekin έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στα social media. Χιλιάδες χρήστες χρησιμοποιώντας το hastag #PınarGültekin εκφράζουν την οργή, τη λύπη και την αγανάκτησή τους.

Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, όπου εξέφρασε τη θλίψη του και καταδίκασε όλα τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών.

Συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο - Α. Μεσόγειο «ζυμώνουν» οι Γερμανοί

Τη συνεκμετάλλευση στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «ζυμώνει» το Βερολίνο, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη δικαστική απόφαση, όπως προκύπτει από άρθρο της Deutsche Welle, στο οποίο αναφέρεται ότι η «κοινή οικονομική ανάπτυξη Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου» θα μπορούσε να γίνει και μόνιμη «λύση».

Το άρθρο της Deutsche Welle:

Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα είναι ένας από τους κύριους στόχους της 6μηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γερμανία. “Χρειαζόμαστε μια συνεκτική στρατηγική για την Τουρκία”, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο την 1η Ιουλίου. Η πολιτική της ΕΕ για την Τουρκία θα πρέπει να καλύπτει όλα όσα σχετίζονται με τις σχέσεις της με τη χώρα, είπε, από θέματα που αφορούν τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη και το ζήτημα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η Μέρκελ στάθηκε σ’ ένα εμπόδιο για τις καλές μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας: τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη. Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο συνεχίζονται από το 2019, ενώ ανακοινώθηκαν γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη για το φθινόπωρο.

Η διαμάχη έχει να κάνει με τις τουρκικές αξιώσεις για θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο. Για δεκαετίες, η Άγκυρα είναι της γνώμης ότι τα πολλά ελληνικά νησιά στα ανοικτά της Τουρκικής ακτής του Αιγαίου πρέπει να έχουν δικαίωμα μόνο σε μια πολύ μειωμένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εάν υπάρχει.

To σουνιτικό χαλιφάτο του Ερντογάν


Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές, ξένοι ή Τούρκοι, προσπαθούν να αναλύσουν τα κίνητρα του Τούρκου Προέδρου. Ενώ τα δυτικά Μ.Μ.Ε. υποδέχονταν, το 2002, τον Πρόεδρο Ερντογάν ως «Το μεταρρυθμιστή πρίγκιπα του Βοσπόρου» ή «Το νέο -ενωτικό μεταξύ του Ισλάμ και της Δημοκρατίας- ηγέτη», σήμερα, επί δύο και πλέον έτη, αυτά τα ίδια Μ.Μ.Ε. τον καλούν «Δικτάτορα», «Σουλτάνο», «Νέο Χαλίφη» και «Εξολοθρευτή», ακόμη και «Απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Τούτο, διότι ο Ερντογάν, ο οποίος προ δεκαοκταετίας εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Έ.), της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έγινε πλέον ένας αυταρχικός, νεοφιλελεύθερος, εθνικιστής, ρατσιστής μάλιστα, και, επιπλέον, ισλαμιστής ηγέτης. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, αποκλειστικά, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οποιουδήποτε είδους ισλαμιστικής αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά από δεκαοκτώ χρόνια στην εξουσία, το τέλος του έχει σχεδόν έρθει. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος είχε, εξάλλου, παραδεχτεί, το Μάιο του 2017, ότι το κόμμα του υπέφερε από «κόπωση υλικών», όταν άρχισε να χάνει στις εκλογικές αναμετρήσεις πριν από δύο χρόνια.

Υπάρχουν πολλά γεγονότα και λόγοι που ώθησαν τον Ερντογάν να υιοθετήσει μια σκληρή, και επεκτατική, στην περιοχή, πολιτική. Διότι, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν διαθέτει, πλέον, το οπλοστάσιο, για να κάνει ευτυχισμένους τους πολίτες του, ούτε καν, τους δικούς του ψηφοφόρους. Από τις εκλογικές ήττες του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2019, το κόμμα του απώλεσε αρκετούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.