Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Στην «πρώτη γραμμή» (χωρίς μετόπισθεν)…




Αυτήν τη φορά οι δυνάμεις που έβγαλε η Τουρκία στις θάλασσες (κι εν μέρει στον αέρα) ήταν δυνάμεις σύρραξης.Αν η κρίση εξελίσσετο, θα εκινείτο όχι προς την κατεύθυνση ενός «θερμού επεισοδίου», αλλά προς την κατεύθυνση μιας αναμέτρησης.

Πιθανόν, τελικής αναμέτρησης.

Η Ελλάδα δεν αιφνιδιάστηκε. Παρ’ ότι ο σκοπός της Τουρκίας δεν ήταν να τεστάρει τον βαθμό ετοιμότητας της χώρας μας (δαπάνησε πολλούς πόρους για να είναι μόνον αυτό ο στόχος της), η Ελλάδα βρέθηκε έτοιμη – ήταν εκεί που έπρεπε να είναι.Αυτό ίσως να είναι που απέτρεψε την περεταίρω εξέλιξη της κρίσης. Οι «μεσολαβήσεις» ήρθαν μετά. (Και αφορούν στην επόμενη μέρα).

Συνεπώς, δεν ήταν τεστ, αλλά ετοιμότητα χτυπήματος ή διερεύνηση, τοις πράγμασι, δυνατότητας χτυπήματος. Από αυτό επέμεινε η πίεση. Η πίεση θα παραμείνει.

Αυτή η πίεση θα είναι πιο έντονη και διαρκής παρά ποτέ. Η Τουρκία έχει εγγράψει ένα ακόμα «προηγούμενο» στις διεκδικήσεις της.

Η διαμεσολάβηση Μέρκελ ή οποιουδήποτε άλλου, εξυπηρετεί ντε φάκτο αυτόν τον σχεδιασμό.Διότι:

Διάλογο υπό απειλή η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει. Η «εξουδετέρωση» της απειλής θα επιτρέψει τον διάλογο που η απειλή υπαγορεύει.

Άφησαν τον Σάμιουελ να πεθάνει λόγω του «κανονισμού»

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάτου του 31χρονου πρόσφυγα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, ο οποίος πέθανε αβοήθητος στη Σάμο στις 24 Ιουνίου, αφού είχαν αρνηθεί να του παράσχουν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο του νησιού.

Κι αυτό γιατί έγγραφο, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες αλληλέγγυων αλλά και του δικηγόρου, Δημήτρη Χούλη, αποδεικνύοντας πως υπήρξε κυβερνητική οδηγία προκειμένου να διαχωρίζονται οι ασθενείς, όχι με βάση την κλινική τους εικόνα, αλλά πρακτικά ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι στα 10 ραντεβού ασθενών που θα κλείνονται, μόνο δύο ασθενείς μπορούν να προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή των λέξεων, καθώς οι ντόπιοι χαρακτηρίζονται με τη λέξη «ασθενείς» χωρίς διευκρίνηση, ενώ οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «ασθενείς από το ΚΥΤ».

Μάλιστα, η οδηγία προχωρά σε έναν ακόμη πιο λεπτομερή διαχωρισμό, αυτή τη φορά ανάμεσα σε πρόσφυγες που διαμένουν στο ΚΥΤ και σε εκείνους που διαμένουν σε δομή εκτός ΚΥΤ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υπάρξει κενό στο υπάρχον αριθμό (sic) των ραντεβού των 8 ασθενών σε ιατρείο, θα συμπληρώνεται με προσθήκη ενός ασθενή από δομή εκτός ΚΥΤ.

Έξαρση κορονοϊού: Προς μειωμένο ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ;


Στο κατώφλι ενός απρόβλεπτου Αυγούστου δύο μηνύματα φοβίζουν, κι εγκλωβίζουν, την κυβέρνηση: Το πρώτο είναι τα στοιχεία από την ταξιδιωτική αγορά που δείχνουν ολοκληρωτική καθίζηση του τουρισμού – μια καθίζηση που, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί να αναστραφεί έστω και μερικώς ούτε μέσα στο επόμενο δίμηνο. Το δεύτερο είναι η προειδοποίηση της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού ότι «εάν δεν πάρουμε μέτρα, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» - θα έχουμε, δηλαδή, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στον Αύγουστο.

Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα και η χθεσινή εκτίναξή τους στα 65 απειλεί να δικαιώσει την προειδοποίηση της κυρίας Λινού, αλλά και την ισχυρή ανησυχία πολλών ακόμη συναδέλφων της.

Και φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων, καθώς τις – επιτακτικές πλέον – εισηγήσεις των ειδικών για λήψη άμεσων προστατευτικών και περιοριστικών μέτρων αντιμάχονται οι φόβοι για ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας την ώρα που η ύφεση παίρνει ήδη σαρωτική μορφή.

Από την πλευρά των ειδικών, ωστόσο, που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχουν μπει στο τραπέζι προτάσεις για «επιθετικά» μέτρα ανάσχεσης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι – μέτρα τα οποία αφορούν κυρίως την ακόμη πιο εκτεταμένη, και υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και αυστηρούς όρους και περιορισμούς στην λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης.