Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Γεωργάκης... Αρνούμαστε να ξεχάσουμε!


Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας


«Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η... πάλη των τάξεων» Καρλ Μαρξ

Ιταλία, Γένοβα 19 Σεπτέμβρη 1970...

Ο 22χρονος φοιτητής Κώστας Γεωργάκης διαμαρτυρήθηκε με την αυτοπυρπόλυσή του για την αμερικανοκίνητη δικτατορία στην Ελλάδα.

Στον πατέρα του άφησε το ακόλουθο γράμμα:
«Αγαπημένε μου πατέρα, σε παρακαλώ συγχώρα με χωρίς να κλάψης. Ο γυιός σου δεν είναι ήρωας. Είναι ένας άνθρωπος σαν όλους τους ανθρώπους ίσως με περισσότερο φόβο. Φίλησε το χώμα της πατρίδας για μένα. Μετά από τρία χρόνια καταπίεσης, δεν μπορώ ν’ αντέξω άλλο. Δεν θέλω εσύ να αντιμετωπίσης κανένα κίνδυνο γι αυτή μου την πράξη, αλλά δεν μπορώ ούτε να σκεφθώ ούτε να ενεργήσω αν δεν είμαι ελεύθερος. Ζήτω η Δημοκρατία, Κάτω η Τυραννία. Η πατρίδα μας που γέννησε την ελευθερία θα εξαφανίση τους τυράννους.Συγχώρα με αν μπορείς

ο Κώστας σου» 

Με τον θάνατο του Κώστα Γεωργάκη έγινε φανερό σε όλους πως το φασιστικό εγκληματικό χέρι δουλεύει ασταμάτητα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, φανερά και κρυφά, για να διαλυθεί το αντιφασιστικό κίνημα στην Ιταλία.

«Αν ποτέ πέσω από παράθυρο, να είστε σίγουροι πως με έσπρωξαν»

Μετά από πολύ καιρό ένας από τους πιο γνωστούς whistleblowers παγκοσμίως, ο Έντουαρντ Σνόουντεν «σπάει τη σιωπή» παραχωρώντας συνέντευξη στο γερμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό Der Spiegel, με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του «Permanent Record», μέσω του οποίου αφηγείται την ιστορία του, που συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ το 2013.

Η αποκάλυψη της δράσης της NSA έφερε στο φως ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης πολιτών, εταιρειών, οργανισμών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων κρατών μέχρι και Προέδρων. Ο Σνόοουντεν, ο οποίος ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία που του έχει παραχωρήσει προσωρινό άσυλο, αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ΗΠΑ περί κατασκοπείας για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της NSA. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ, υπέβαλαν και αγωγή εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι και το νέο βιβλίο του παραβιάζει τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει ως πράκτορας της NSA και ζητώντας να της επιδικαστούν όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Έντουαρντ Σνόουντεν στο Der Spiegel...

Ερώτηση: Πάντα δηλώνατε: «Δεν είμαι απλά μια ιστορία». Κι όμως γράψατε 432 σελίδες για εσάς και την περιπέτειά σας. Για ποιο λόγο το κάνατε αυτό;

Απάντηση: Γιατί θεωρώ πως είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αποκαλύψει κανείς τις μεθόδους και τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης αλλά και χειραγώγησης στην κοινή γνώμη. Και θα θα μπορούσα να εξηγήσω πώς λειτουργούν αυτά αν δεν εξηγούσα το δικό μου ρόλο στη δημιουργία τους.