Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Πάτσης: Γιατί δεν αγόρασε τα δάνεια της ΝΔ;



Ανδρέας Πάτσης: «Η Τράπεζα (Πειραιώς) μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, ..

Ανδρέας Πάτσης: «Η Τράπεζα (Πειραιώς) μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, αξίας 63 εκατ. Ευρω, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς». Για αυτού του είδους τις συναλλαγές και μάλιστα μέσω offshore εταιρειών ο Ανδρέας Πάτσης σε εκπομπή στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN, χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι «αφού είναι νόμιμες, τότε τι συζητάμε;» και ανέφερε ότι «δεν είμαι πάπας αλλά είμαι δικηγόρος»!

Να επισημάνουμε πως οι «επενδυτές» κόκκινων δανείων στην Ελλάδα μπορούν να αδράξουν ευκαιρίες απόκτησης ολόκληρης πλατφόρμας διαχείρισης δανείων των τραπεζών σε συνδυασμό με χαρτοφυλάκια τιτλοποιήμενων απαιτήσεων. Μερικά παραδείγματα:

– Το Νοέμβριο του 2017, η Eurobank πώλησε στην εταιρία INTRUM το πρώτο χαρτοφυλάκιο μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων με λογιστική αξία €1,5 δις, έναντι αντιτίμου €45 εκ. Δηλαδή 3% (!!!) του κεφαλαίου).
– Το 2018 η Eurobank ολοκλήρωσε συμφωνία πώλησης πακέτου μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών στην κοινοπραξία των εταιριών B2Holding ASA και Waterfall Asset Management. Το ύψος της απαίτησης ανέρχεται σε €2 δις. Το τίμημα ανήλθε στο 6% (!!!) του ανεξόφλητου κεφαλαίου.