Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

5G: θαύμα ή εφιάλτης;


06.53. Τεντώνομαι απαλά στο κρεβάτι μου ενώ ακούγεται έξω το γλυκό τραγούδι του αηδονιού. Όπως κάθε πρωί, το ξυπνητήρι μου προγραμματίστηκε αυτόματα στο τέλος του κύκλου του ύπνου μου χάρη στους αισθητήρες που είναι κρυμμένοι κάτω από το στρώμα μου. Σηκώνομαι και τρέχω στο μπάνιο, όπου ο καθρέφτης μου δεν μου λέει ότι είμαι η πιο όμορφη ... Και μου προτείνει αντ' αυτού να αγοράσω ένα νέο θαυματουργό μέικ απ για να καλύψω τους μαύρους κύκλους μου. 

Κάτω από το ντους, δεν περισσεύει χρόνος για ονειροπολήσεις : ο συνδεδεμένος διακόπτης μου αναβοσβήνει για να με ενημερώσει ότι έχω υπερβεί τα επιτρεπόμενα 50 λίτρα νερού. Με την ξηρασία που μας πλήττει εδώ και αρκετά χρόνια, προσπαθώ να περιορίσω την κατανάλωσή μου. Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρική ενέργεια, επειδή οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες που τροφοδοτούν την πόλη δεν τηρούν όλες τις υποσχέσεις τους με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά διακοπές. Ευτυχώς, ρυθμίζω τις συσκευές μου μέσω του μετρητή Linky [οι νέοι "έξυπνοι" μετρητές της γαλλικής "ΔΕΗ" δέχονται μαζική απόρριψη- σ.σ.]. Πολύ χρήσιμο εργαλείο, κι ας λένε οι κρυπτοοικολόγοι που θέλουν να επιστρέψουν στα κεριά. 

Στην κουζίνα μου, ο καφές είναι έτοιμος. Έβαλα τα συνδεδεμένα γυαλιά μου για να παρακολουθήσω τις ειδήσεις της ημέρας. "Θανατηφόρες ταραχές στο Σικάγο. Η αστυνομία επεμβαίνει: 35 νεκροί. Στραβοκαταπίνω, αφήνω κάτω τα γυαλιά. Είναι δύσκολο να αντέξει κανείς τη θέα ανθρώπων μέσα στα αίματα απο τόσο νωρίς το πρωί. Σημειώνω για αργότερα: να επαναρυθμίσω το λογισμικό μόνο για θετικές πληροφορίες. Πριν φύγω, μια ματιά στην πόρτα του ψυγείου με πληροφορεί ότι είναι άδειο. Δεν προλαβαίνω καν να παραγγείλω ό,τι με συμβουλεύει η οθόνη αφής, επειδή ο χρόνος τρέχει: έχω 10 λεπτά για να μπω στο αυτοκίνητό μου και να πάω στο γραφείο. Από τότε που οι κυκλοφοριακές ροές και τα φανάρια συνδέθηκαν με ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, δεν υπάρχει το παραμικρό μποτιλιάρισμα.

Όταν οι νεαρές βουλεύτριες Ομάρ και Τλαΐμπ ανοίγουν Πελώριες ρωγμές στην ιερή αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία !

του Γιώργου Μητραλιά

Τα παράπλευρα οφέλη της εισβολής του Μπέρνι Σάντερς στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής σκηνής είναι ήδη πολλά, σημαντικά και αρχίζουν να γίνονται αισθητά πολύ μακριά από της Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και στη Μέση Ανατολή. Τρανή απόδειξη ο πραγματικός σεισμός που προκαλούν εδώ και μερικές μέρες τόσο στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή όσο και στους κόλπους της εβραϊκής Διασποράς δυο σύμμαχοι του Μπέρνι, οι γενναίες νεαρές αμερικανίδες βουλεύτριες Ιλάν Ομάρ και Ρασίντα Τλαΐμπ.

Άρκεσε λοιπόν η αναγγελία της επίσκεψης στα κατεχόμενα εδάφη αυτών των δυο ορκισμένων εχθρών του Τραμπ και του Νετανιάχου, για να γίνουμε μάρτυρες του εντελώς πρωτόγνωρου θεάματος ενός προέδρου των ΗΠΑ που άφριζε και προέτρεπε δημόσια τον πρωθυπουργό του Ισραήλ -που έσπευδε να υπακούσει- να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του, που είναι και ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, σε δυο εκλεγμένα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου ! Κατά κοινή ομολογία, ήταν κάτι σοκαριστικό, σκανδαλώδες και χωρίς προηγούμενο ! Όμως, είναι η συνέχεια των γεγονότων που μας ενδιαφέρει καθώς είναι διδακτική και κυρίως, πολλά υποσχόμενη για εξελίξεις που, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να ανατρέψουν θανατερές ισορροπίες που παραμένουν ακλόνητες εδώ και πάνω από μισό αιώνα !

Ο Βίκτορ Όρμπαν ξαναγράφει την ιστορία της Ουγγαρίας


Ένα λαμπερό πρωινό, στις αρχές Ιουνίου, ο Γιάνος Ράινερ πήγαινε τον παπαγάλο της κόρης του στον κτηνίατρο όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα, που θα μπορούσε να αλλάξει, εάν όχι τη σύγχρονη ιστορία της Ουγγαρίας, τότε το πώς γράφεται και διδάσκεται. «Έμαθες τα νέα;», τον ρώτησε ο συνάδελφός του καθώς ο παπαγάλος ακουγόταν να τιτιβίζει με θόρυβο. «Τέλος το Ινστιτούτο».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Γ. Ράινερ δεν γνώριζε τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το Ινστιτούτο 1956, το ιστορικό ερευνητικό κέντρο, του οποίου ήταν επικεφαλής και το οποίο είναι αφιερωμένο στην ουγγρική εξέγερση απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, σε ένα όργανο κοντά στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.

Χωρίς να συμβουλευτεί τον Γ. Ράινερ, ο πρωθυπουργός Όρμπαν υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα για την ενσωμάτωση του Ινστιτούτου 1956 στο Ιστορικό Ερευνητικό Ινστιτούτο και Αρχείο Veritas (Αλήθεια), που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση πέντε χρόνια νωρίτερα και το οποίο -σύμφωνα με τους επικριτές του- προωθεί μια εκδοχή της ιστορίας που ευνοεί την ατζέντα του Όρμπαν. Το Ινστιτούτο Veritas διοικείται από την κυβέρνηση, που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στον διορισμό της ηγεσίας του όσο και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων που πρέπει να έχουν οι έρευνές του.

Η αλλαγή στον έλεγχο του Ινστιτούτου 1956 έρχεται μετά την απόφαση, την περυσινή χρονιά, να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία ένα άγαλμα του Ίμρε Νάγκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός στη διάρκεια της βραχύβιας επανάστασης του 1956. Ο Νάγκι, ο οποίος εκτελέστηκε και θάφτηκε σε μαζικό τάφο εξαιτίας της απόφασής του να αποσυρθεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη σύγχρονη ιστορία της Ουγγαρίας. Ο επανενταφιασμός του το 1989 στη Βουδαπέστη θεωρήθηκε ορόσημο στην κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ουγγαρία και το ανατολικό μπλοκ. Το Ινστιτούτο 1956 ιδρύθηκε την επόμενη μέρα.

Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Πλήρη κάλυψη δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής στους αστυνομικούς που εισέβαλαν στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου και απείλησαν με χειροπέδες την ψυχίατρο Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, επειδή ζήτησε από φρουρό κρατούμενου ασθενή να μην κυκλοφορεί ένοπλος μέσα στο νοσοκομείο.

«Ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για τη φύλαξη κρατουμένων ασθενών είναι ο αστυνομικός» ισχυρίζεται η Ένωση, σε μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, που πετά την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας για τα... φακελάκια των γιατρών, και με ύφος που μονο ιταμό μπορει να χαρακτηριστεί, προτείνει «ιατρική ανίχνευση και αξιολόγηση της ανακοίνωσης της ΟΕΝΓΕ από τη συγκεκριμένη κλινική».

Καταφέρεται μάλιστα προσωπικά εναντιόν της προεδρου της ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας πως υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, και αποδίδει σκοπιμότητα στην αντίδρασή της.

«Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τις 'προοδευτικές τους ευαισθησίες' θα φιλοτεχνήσουν συνδικαλιστικό και πολιτικό προφίλ και θα χτίσουν καριέρα στην πλάτη των αστυνομικών έκαναν λάθος και λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο», αναφέρει η ανακοίνωση.