Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Καρυστιανού-Καραμανλής: δυό κόσμοι χωριστά, του Θανάση Σκαμνάκη


Γιώργος Κόφτης «58 καρφιά στα Τέμπη»

Είναι δυο κόσμοι υπαρκτοί και αντίθετοι. Ζουν μαζί, επικοινωνούν, διεισδύουν ο μεν στον δε, επιδρούν και επηρεάζονται αλλήλως, παραχωρούν ανθρώπους τους εναλλάξ, κυρίως από τους κάτω κάποιοι ανεβαίνουν στους πάνω και επιτιμούν τους πρώην δικούς τους, περισσότερο σε ρόλους τρίτους ή δεύτερους, υπηρετικούς ως επί το πλείστον, πιο επιθετικοί από τους αυτόχθονες, καθώς προσήλυτοι χρειάζεται να αποδείξουν πρώτα στον εαυτό τους τη νέα κατηγορία που «κατάκτησαν», όπως π.χ. οι γνωστοί της τηλεόρασης.

Οι δυο κόσμοι υπάρχουν και συντηρούνται έτσι, κι όταν έρθει η ώρα ξεχωρίζουν σαφώς και με ένταση. Οι μεν είναι οι θύτες. Και ο θύτης δεν έχει έλεος, εξ ορισμού. Για να μπορείς να εγκληματείς χρειάζεται «θάρρος» και η σχετική πεποίθηση. Ώστε μετά να μπορείς να καμαρώνεις στην οθόνη πως έχεις κάνει ό,τι σου επιβάλλει η τάξη σου και η ηθική της.

Κάθε μέρα ζούμε με τις εικόνες του καθησυχασμού. Και του περιρρέοντος φόβου. Της ανασφάλειας μεν αλλά και της επανάπαυσης. Τίποτα κακό δεν θα μας συμβεί, λέμε. Κι όσα γίνονται και ακούμε λέμε πως δεν μας αφορούν, είναι των άλλων.

Πώς επηρεάζει τη Ρωσία η νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα

@ Michael Varaklas/AP/TASS

Κείμενο: Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Ο δυτικός Τύπος χαίρεται - για πρώτη φορά μια ορθόδοξη χώρα νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων. Γιατί η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει αυτό το βήμα και η ισχυρή τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπόρεσε τελικά να αποτρέψει αυτό που συνέβαινε; Παραδόξως, η απόφαση που προωθήθηκε από τη Δύση έχει επίσης μια θετική πλευρά για τη Ρωσία.

«Αυτό είναι ένα βασικό ορόσημο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δείχνει σε όλους τη σημερινή Ελλάδα - μια προοδευτική και δημοκρατική χώρα, με πάθος προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ψηφοφορία στο εθνικό κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ 176 για να επιτραπεί ο γάμος ομοφυλοφίλων στη χώρα. Επιπλέον, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά και να έχουν πλήρη γονικά δικαιώματα. Η μόνη εξαίρεση είναι ότι τους απαγορεύεται να γεννήσουν μέσω παρένθετης μητρότητας.

Πολάκης: Με 6 σημεία ξεκαθαρίζει τη στάση του για τα ομόφυλα – Πώς εξηγεί την αποχή


«Σχετικά με την αποχή μου από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω...», έγραψε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης

Με γραπτή δήλωση και μέσα από 6 σημεία προχώρησε ο Παύλος Πολάκης εξήγησε συνολικά τη στάση του σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στην παρέμβασή του εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πολάκης: Τα 6 σημεία για τα ομόφυλα ζευγάρια και όχι μόνο

“Σχετικά με την αποχή μου από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:

1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.

Άτακτη υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την πόλη Αβντιίβκα


Ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Αβντιίβκα, πόλη στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ, δίπλα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας, υπό το βάρος των ρωσικών επιθέσεων και τον κίνδυνο περικύκλωσης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Από την Αβντιίβκα οι ουκραικές δυνάμεις μπορούσαν να πλήττουν ρωσοκρατούμενες περιοχές του Ντόνετσκ.

Μετά την αποτυχημένη καλοκαιρινή ουκρανική αντεπίθεση, η οποία στηρίχθηκε σε τεράστιους «δυτικούς» στρατιωτικούς πόρους, εξοπλισμούς, εκπαίδευση στρατιωτών κ.τ.λ., οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περάσει σε επιθετικές ενέργειες, αυξάνοντας την πίεση ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία. Η Αβντιίβκα είχε βρεθεί στο επίκεντρο ρωσικών επιθέσεων με ισχυρές δυνάμεις από τον Οκτώβρη.

Ο νέος ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολ. Σίρσκι, σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα του Σαββάτου ανέφερε ότι «με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Αβντιίβκα, για να αποφύγω την περικύκλωση και να διατηρήσω τις ζωές και την υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να μετακινήσω την άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές».

Αγρότες: Νέες κινητοποιήσεις με φόντο την κάθοδο στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να λέει «όχι» στην απόβαση με τα τρακτέρ.

«Η απάντηση που πήραμε είναι αρνητική για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, όμως πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις στις αντίστοιχες και ανάλογες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας. Ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό, δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στη Νίκαια.

Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο καλούμε τον λαό της πρωτεύουσας για να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Η δική μας νίκη θα είναι νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε την ανάγκη να υποχωρήσει από την Avdiivka

@Alessandro della Valle/AP/TASS

Κείμενο: Κριστίνα Τσίτσουρα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να υποχωρήσουν από την Avdiivka για να μην περικυκλωθούν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση σωστή και «απολύτως λογική», σχολιάζοντας την υποχώρηση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, αναφέρει το TASS .

Ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατηγόρησε ουσιαστικά τις δυτικές χώρες ότι επέτρεψαν στη Ρωσία να κερδίσει το πάνω χέρι. Ο αρχηγός του κράτους είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δημιουργούν για την Ουκρανία «τεχνητή έλλειψη όπλων, ειδικά πυροβολικού και όπλων μεγάλου βεληνεκούς».

Ο πρόεδρος παραδέχτηκε επίσης ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άμυνα από τον Οκτώβριο του 2023.

Γιατί ο Syrsky παρέδωσε την Avdeevka στη Ρωσία

@ Sergei Chuzavkov/SOPA Images/Reuters

Κείμενο: Andrey Rezchikov
Ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων από την Avdiivka, έντονες μάχες για τις οποίες συνεχίστηκαν από το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να επιβάλει έναν αγώνα εις βάρος του καλύτερου επιθετικού αεροσκάφους της αποδείχθηκαν νέα αποτυχία. Τώρα η Ρωσία λαμβάνει ένα προπύργιο, το οποίο είναι σημαντικό από την άποψη της άμυνας ολόκληρης της περιοχής και διαταράσσει την επιμελητεία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η σημασία της απελευθέρωσης της Avdiivka και θα αποτελέσει το γεγονός σημείο καμπής για την πορεία της ειδικής επιχείρησης;

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόσφατα διορισμένος αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ουκρανικών μονάδων από την Avdiivka. «Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή Avdeevka, προκειμένου να αποφευχθεί η περικύκλωση και να διαφυλαχθεί η ζωή και η υγεία του στρατιωτικού προσωπικού, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να πάω στην άμυνα σε πιο συμφέρουσες γραμμές», είπε ο Syrsky.

Ο Κάρλσον, η Νούλαντ και ο πόλεμος που χάνεται

του Θέμη Τζήμα

Ο Τάκερ Κάρλσον είναι ένας διάσημος σχολιαστής στις ΗΠΑ. Πρώην παρουσιαστής στο Fox News (από το οποίο απολύθηκε κατά τη σχετικώς αντι-τραμπική στροφή του τελευταίου) αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της συντηρητικής Αμερικής και σύμφωνα με ορισμένες φήμες ίσως να αποτελέσει υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ το 2024. Ο Κάρλσον ανήκει σε εκείνους τους συντηρητικούς τους οποίους αξίζει κανείς να παρακολουθεί, για να καταλαβαίνει πώς διαμορφώνεται εκείνη η πλευρά της συστημικής προπαγάνδας, ωστόσο δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου κάνουμε αναφορά στο όνομά του εδώ. Ο βασικός λόγος συνίσταται στο ότι τόλμησε και πέτυχε να πάρει συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελώντας έτσι τον πρώτο και μόνο δυτικό δημοσιογράφο που παίρνει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Ρωσίας μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα λεπτό όμως: πώς γίνεται δύο χρόνια μετά, με τόσα μέσα ενημέρωσης, τόσους δημοσιογράφους και τόση «ελευθερία του λόγου», ούτε ένα μέσο, ούτε ένας δημοσιογράφος να μη ζήτησε μια συνέντευξη από τον άνθρωπο που κατά τις ΗΠΑ και τη Δύση απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, έστω για να καταλάβουμε πώς και τι σκέφτεται; Αυτό που έκανε ένας συντηρητικός δημοσιογράφος, με άλλα λόγια, είναι ότι «ξεμπρόστιασε» για τους δικούς του λόγους, το πλαίσιο οργανωμένης λογοκρισίας και χειραγώγησης των ειδήσεων, στο οποίο συμμετέχει όχι μόνο η δεξιά αλλά και «φιλελεύθεροι», όπως και μεγάλο μέρος της «δυτικής αριστεράς». Όπως ακριβώς με την παλαιστινιακή αντίσταση γενικώς και με τη Χαμάς ειδικότερα, έτσι και με τη Ρωσία, η κυρίαρχη προσέγγιση στη Δύση είναι ότι απλώς μπορούμε να «θάβουμε» όποια είδηση και όποιο πρόσωπο δεν μας αρέσει. Πρόκειται για μια λογοκρισία, η οποία αποδεικνύει το βαθμό αδυναμίας των δυτικών καθεστώτων στο να πείσουν τους πολίτες τους για μια σειρά πολέμων τους οποίους διεξάγουν ή υποστηρίζουν εις βάρος και των ίδιων των λαών τους.

ΑΠΟΔΟΜΕΙ το «ανθρώπινο λάθος»! Ο ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ Λάρισας "τελειώνει" τον Καραμανλή για τα Τέμπη...

Τον συσχετισμό της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την έρευνα που διενεργεί ο ίδιος στη Λάρισα, ζητά ο ανακριτής που χειρίζεται τη...
Τον συσχετισμό της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την έρευνα που διενεργεί ο ίδιος στη Λάρισα, ζητά ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, κρίνοντας πως αν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 για τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, τότε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα.

Με αυτό τον τρόπο, ο αρμόδιος ανακριτής, ουσιαστικά, απορρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα αλλά και επιχείρημα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος, καταθέτοντας πρόσφατα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είπε ότι κανένα σύστημα ασφαλείας δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος.

«Εάν η Σύμβαση 717/14 είχε εγκαίρως και στα αρχικά συμβατικά πλαίσια ολοκληρωθεί και είχαν παραδοθεί και λειτουργούσαν τα σχετικά συστήματα ασφαλείας-ελέγχου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, θα αποφευγόταν μετά βεβαιότητας η επέλευση του δυστυχήματος»

Ο ανακριτής της Λάρισας, εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης, σύμφωνα με πληροφορίες του news247, με έγγραφό του προς την πρωτοδίκη Αθηνών, που μελετά τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ζητά τον συσχετισμό των δύο δικογραφιών.

“Δεν ξεχνώ”! Κασσελάκης-Δούρου συναντήθηκαν με τον Δήμαχο Μόρφου – Μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση και πορεία γα τα αντικατοχική πορεία για τα 50 χρόνια από την εισβολή! Υπέρ της συνέχισης του Κραν Μοντανά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Με μια ουσιαστική πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις εκδηλώσεις του Δήμου Μορφου κατά της τουρκικής κατοχής στα 50 χρόνια από την εισβολή και ταυτόχρονα τάσσεται υπερ της επανεκκίνσης των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που διεκόπησαν στον Κραν Μοντανά επί Νικου Κοτζιά Έλληνα ΥπΕξ.

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.

Ο κ. Κασσελάκης, συνοδευόμενος στη συνάντηση από την τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, τόνισε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του διεθνούς αυτού ζητήματος στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Τα «παιδιά της Φρειδερίκης»

Από τον Θωμά Νούσια

1949, Παιδόπολη Ιωαννίνων. Εμφύλιος, πείνα, ορφάνια, προσφυγιά.

Στα πρόσωπα των ρακένδυτων παιδιών είναι αποτυπωμένη όλη η δυστυχία και η φρίκη της εποχής.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, έβλεπα κάθε Κυριακή να φέρνουν τα κορίτσια της Παιδόπολης και του Ορφανοτροφείου Θηλέων στη Μητρόπολη για εκκλησιασμό. Ντυμένες με ομοιόμορφες στολές, στοιχισμένες σε τριάδες και πάντα μελαγχολικές.

Τα κυριακάτικα απογεύματα τις έβγαζαν βόλτα στην πλατεία. Πάλι με τις στολές και κατά τριάδες σαν να έκαναν παρέλαση. Έβλεπαν εμάς τα άλλα παιδιά που παίζαμε αμέριμνα και τρώγαμε παγωτό στην «Όαση» και το «Διεθνές» με τους γονείς μας και η μελαγχολία τους γινόταν πίκρα.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη, που είχε την εποπτεία αυτών των ιδρυμάτων, τα επισκεπτόταν τακτικά και μοίραζε κάτι φτηνά λαστιχένια παπούτσια.

Τα παιδιά περνούσαν υποχρεωτικά ένα-ένα μπροστά της, έκαναν βαθιά υπόκλιση-τεμενά και της φιλούσαν το χέρι.

«Πολικός λύκος»: Αυτή είναι η σκληρή φυλακή που πέθανε ο Ναβάλνι – Ξύλο, βασανιστήρια και κανόνια νερού


Γνωστή ως «Πολικός Λύκος», η φυλακή του Ρωσίας στην οποία έχει σταλεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είναι ένα μέρος όπου το κανόνι νερού αποτελεί όργανο βασανισμού.

Η επιβίωση για τους κρατούμενους μόνο εύκολη δεν είναι σε αυτό το σωφρονιστικό «ίδρυμα της κόλασης» όπως το έχουν αποκαλέσει, με φράχτες ύψους πέντε μέτρων, ατέλειωτα μέτρα συρματοπλέγματος και πύργους όπου φρουροί βλέπουν την κάθε κίνηση κρατουμένου. Τα κελιά στα μπλοκ είναι αρκούντως παγωμένα και φέρεται να λαμβάνουν ελάχιστη θέρμανση σε αυτή την εσχατιά της Ρωσίας που στέλνονται καταδικασμένοι σε ειδεχθή εγκλήματα.

«Το χειμώνα, οι κρατούμενοι συγκεντρώνονταν βιαστικά στην αυλή με ελαφριά ρούχα», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κρατουμένων Όλγα Ρομάνοβα για αυτή την φυλακή στη ΣΙβηρία. «Κρατούνταν σε σχηματισμό και δεν τους επιτρεπόταν να χειροκροτούν ή να τρίβουν τα χέρια τους μεταξύ τους. Έπρεπε να στέκονται για 30 ή 40 λεπτά χωρίς να κινούνται, όταν είχε μείον 45 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο κρύο. Αν ένα άτομο κουνιόταν, όλη η ομάδα περιλούζονταν με νερό».

«Πολικός λύκος»: Αυτή είναι η σκληρή φυλακή που πέθανε ο Ναβάλνι – Ξύλο, βασανιστήρια και κανόνια νερού


Γνωστή ως «Πολικός Λύκος», η φυλακή του Ρωσίας στην οποία έχει σταλεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είναι ένα μέρος όπου το κανόνι νερού αποτελεί όργανο βασανισμού.

Η επιβίωση για τους κρατούμενους μόνο εύκολη δεν είναι σε αυτό το σωφρονιστικό «ίδρυμα της κόλασης» όπως το έχουν αποκαλέσει, με φράχτες ύψους πέντε μέτρων, ατέλειωτα μέτρα συρματοπλέγματος και πύργους όπου φρουροί βλέπουν την κάθε κίνηση κρατουμένου. Τα κελιά στα μπλοκ είναι αρκούντως παγωμένα και φέρεται να λαμβάνουν ελάχιστη θέρμανση σε αυτή την εσχατιά της Ρωσίας που στέλνονται καταδικασμένοι σε ειδεχθή εγκλήματα.

«Το χειμώνα, οι κρατούμενοι συγκεντρώνονταν βιαστικά στην αυλή με ελαφριά ρούχα», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κρατουμένων Όλγα Ρομάνοβα για αυτή την φυλακή στη ΣΙβηρία. «Κρατούνταν σε σχηματισμό και δεν τους επιτρεπόταν να χειροκροτούν ή να τρίβουν τα χέρια τους μεταξύ τους. Έπρεπε να στέκονται για 30 ή 40 λεπτά χωρίς να κινούνται, όταν είχε μείον 45 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο κρύο. Αν ένα άτομο κουνιόταν, όλη η ομάδα περιλούζονταν με νερό».