Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ο αγώνας για αμερικανική επικυριαρχία επί της Ευρώπης και η ανεμπόδιστη άνοδος του Χίτλερ

Γεώργιος Σκλαβούνος

Η οικονομική κρίση του 1929 Η μετατροπή της "σε πόλεμο" για την οικονομική επικυριαρχία, μέσα στο στρατόπεδο των νικητών.

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 29, που σύντομα κατέστη παγκόσμια, συγκαλείται το 1933 (12 Ιουνίου - 27 Ιουλίου) η «παγκόσμια διάσκεψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία» στο Λονδίνο.

Στόχος των Αγγλο-γάλλων στην διάσκεψη είναι:


Η αντιμετώπιση των καθηλωτικών για την ευρωπαϊκή οικονομία, χρεών τους προς τις ΗΠΑ. Χρεών από τα δάνεια του πολέμου.
Η καθιέρωση σταθερών σχέσεων στις τιμές μεταξύ δολαρίου, Αγγλικής λίρας, και Γαλλικού φράγκου, με σχετικά υπερτιμημένο το δολάριο ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές των καθηλωμένων από τον πόλεμο οικονομιών της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τόσο την διαγραφή χρεών όσο και τις σταθερές νομισματικές σχέσεις.

Με ευθύνη των ΗΠΑ κατέρρευσε η παγκόσμια διάσκεψη και άρχισε η πορεία της ηγεμονίας του δολαρίου.

Άφωνοι στη ΝΔ: Ο «γαλάζιος» Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ζητά τη στήριξη του Τσίπρα

Αίσθηση προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η πρωτοβουλία του εκλεγμένου με τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, να στείλει προσωπική επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά το χρίσμα και του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Μάλιστα η κίνηση αυτή γίνεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην πόλη του γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανακοίνωσε εκ νέου τη στήριξη της Πειραιώς στο πρόσωπο του κ. Λαμπάκη.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό σημειώνει χαρακτηριστικά: «απευθύνομαι σε Εσάς για να σας καταθέσω το αίτημα να διερευνήσετε με τους συνεργάτες σας και την κομματική οργάνωση του Σύριζα στην Αλεξανδρούπολη αν πρέπει να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου ως Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, όπως έχει ήδη κάνει η Νέα Δημοκρατία».

Μάλιστα πλέκει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν πολιτικό με δυνατότητα ρήξεων και συνεννοήσεων χάριν της κοινωνικής ευημερίας. Τονίζει επίσης στην επιστολή του ότι έχει συναντηθεί σε κοινωνικούς αγώνες με τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Σύριζα με κορυφαίο τον αγώνα κατά των χρυσορυχείων.