Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Μπαίνουμε σε εποχή πανδημιών – θα τελειώσει μόνο αν προστατέψουμε τα τροπικά δάση


Μετάφραση: Μαρινίκη Κολιαράκη

Μειώνοντας την αποψίλωση των δασών και την εκμετάλλευση της άγριας ζωής είναι τα πρώτα βήματα για να σπάσουμε την αλυσίδα της εμφάνισης νέων ασθενειών.
Στα τέλη του 2013, στο χωριό Μελιαντού στην επαρχιακή Γουινέα, μια ομάδα παιδιών που παίζει κοντά σε μια κουφάλα δέντρου αναστατώνεται από μια μικρή αποικία νυχτερίδων που κρύβονται μέσα σε αυτή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Emile Ouamouno, που αργότερα έγινε το πρώτο τραγικό «κρούσμα-δείκτης» στην επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, πιθανόν εκτέθηκε σε περιττώματα νυχτερίδας ενώ έπαιζε κοντά στο δέντρο.

Κάθε πανδημία αρχίζει κάπως έτσι. Μια αθώα ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η κατανάλωση κρέατος άγριων ζώων, μπορεί να πυροδοτήσει μια επιδημία που οδηγεί σε μια πανδημία. Στα 1920, όταν ο HIV θεωρείται ότι ξεκίνησε από την περιοχή που σήμερα ονομάζεται Δημοκρατία του Κονγκό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μετάδοση στους ανθρώπους μπορεί να προκλήθηκε από κυνηγούς άγριων ζώων που τραυματίστηκαν ενώ έσφαζαν κάποιον χιμπαντζή. Το 2019, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένα άτομο από την νότιο-δυτική Κίνα μπήκε σε μια σπηλιά με νυχτερίδες κοντά στο χωριό του για κυνήγι άγριας ζωής με σκοπό την πώληση στην τοπική αγορά. Ίσως αργότερα εμφάνισε έναν επίμονο βήχα που σηματοδοτεί την έναρξη εκείνου που γνωρίζουμε σήμερα ως Covid-19. Τώρα, ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός, η διαρκώς επεκτεινόμενη ανάπτυξη και ένα παγκοσμιοποιημένο δίκτυο ταξιδιών και εμπορίου έχουν επιταχύνει τον ρυθμό εμφάνισης πανδημιών. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή πανδημιών.