Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Νίκος Κοτζιάς ανοίγει τα χαρτιά του για όλους και για όλα: Με ποιες προϋποθέσεις συζητούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ


Το τι θα πράξει το ΠΡΑΤΩ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν θα κατέλθει ή όχι αυτόνομο στις εκλογές, αποκαλύπτει ο Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη του συνέντευξη που παραχωρεί μετά την άνοιξη.

«Εμείς του ΠΡΑΤΤΩ κάναμε πάντα και επίμονα στο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για συνεργασία. Είχε συχνά δυσκολίες να ανταποκριθεί. Αυτό, όμως, που έγινε το 2019 ήταν πρωτοφανές. Με το έτσι θέλω έσπασε τη συμφωνία μας, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του, και μας άφησε εκτός εκλογών. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. ‘Η θα καταλάβει να σέβεται το διαφορετικό, ή υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των εθνικών υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενδυνάμωση μιας αυτόνομης πατριωτικής αριστεράς», επισημαίνει ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς, με την συνέντευξη στο iEidiseis, μιλάει και κρίνει την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αποκαλύπτει το τι μέλλει γενέσθαι με το ΠΡΑΤΤΩ, ενώ αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το νέο του βιβλίο για το «Μακεδονικό-Ονοματολογικό», που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου, με πολύ παρασκήνιο και από τις διαπραγματεύσεις εντός και εκτός της χώρας.

Τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έως τώρα, πώς την κρίνετε;

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει εξάγει συμπεράσματα από τα αντιμνημονιακά κινήματα και λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, περιορίζει και καταργεί δικαιώματα. Διεξάγει αυτό που στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ονομαστεί «ταξική πάλη από τα πάνω». Στα πλαίσιά της προσπαθεί να ροκανίσει τα δημοκρατικά εργαλεία αντίστασης.

«Δόγμα Ρέγκλινγκ» στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό



ΗΚριστίν Λαγκάρντ έκανε σήμερα μια προωθημένη, και βαθιά πολιτική, παρέμβαση: Εβαλε στο τραπέζι της ευρωζώνης πρόταση για μόνιμο μηχανισμό απ’ ευθείας επιδοτήσεων. Όπως έγραψαν οι Financial Times, η πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από την Ε.Ε. να γίνει μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. –στην πράξη, δηλαδή, πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα οδηγούσε στην θεσμοθέτηση της άτυπης έκδοσης ευρωομολόγων.

Πρόκειται για μια πρόταση που ανοίγει νέα ατζέντα συζήτησης και συμμαχιών στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα δείχνει – για μια ακόμη φορά – απούσα απ’ αυτόν τον διάλογο. Αντιθέτως, δε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανάμεσα στην Λαγκάρντ και τον Ρέγκλινγκ φαίνεται να επιλέγει Ρέγκλινγκ. Και ανάμεσα στο δόγμα της ευελιξίας και το δόγμα της λιτότητας φαίνεται να υιοθετεί, σιωπηλά, το δεύτερο.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο προϋπολογισμός του 2021 σχεδιάζεται ήδη πάνω σε βάση «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», παρά τις βαριές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και παρ’ ότι η λεγόμενη «ρήτρα ευελιξίας» της ΕΕ θα παραμείνει σε ισχύ και τον επόμενο χρόνο.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται πάνω στη σύσταση της Κομισιόν για «μέτρο στα μέτρα στήριξης» της οικονομίας, η οποία αποτυπώθηκε και στην επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις.