Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Το παρακράτος είναι το κράτος, η ανεργία απασχόληση, η ύφεση ανάπτυξη

Το σενάριο «παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ» λανσαρίστηκε το Σάββατο, όταν η κυβέρνηση βρισκόταν στην άμυνα για τα 20 εκατ ευρώ του δημοσίου, που αρνείται πεισματικά να πει πως και που τα ξόδεψε. Τα «Παραπολιτικά» (ίσως δεν υπάρχει παρόμοιος τίτλος εφημερίδας στον κόσμο, κάτι σαν Κουτσομπολικά) δημοσίευσαν επιλεκτικά, στοιχεία από τη δικογραφία μιας υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, που έφτασε στη δικαιοσύνη μετά από προτροπή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι η εφημερίδα συνδέεται με τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στη μεγαλύτερη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης στην Ευρώπη. Μια σειρά από μάρτυρες της υπόθεσης έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί, ενώ η εκδίκασή της καθυστερεί καθώς οι ανακριτές παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας και ο τρίτος ανακριτής ζήτησε μετάθεση από την Αθήνα για τη Χαλκίδα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους

Είχε προηγηθεί η μετάθεση της πρώτης ανακρίτριας από τον Πειραιά στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη παραιτήθηκε από το σώμα και έφυγε για τις ΗΠΑ!. Προφανώς τους κυνηγούσε το παρακράτος της Κουμουνδούρου. Διάβασα ένα ωραίο στο διαδίκτυο: μαζί με τους λατερνοπαίκτες, οργανοποιούς κλπ, το ανακριτής για το Noor-1 είναι από τα επαγγέλματα που χάνονται..

Τη Δευτέρα το πρωί συνεδρίασε η Προανακριτική Επιτροπή για τη «σκευωρία της Novartis», στην οποία σύρθηκαν τίμιοι Έλληνες πολιτικοί από το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγελόπουλου. Να φανταστεί κανείς ότι το 2010, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν είχαν 5 ευρώ να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων και άλλοι τόσοι δεν είχαν καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η Ελλάδα ήταν πρώτη στις φαρμακευτικές δαπάνες στην Ευρώπη και τρίτη στο κόσμο. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο: οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξόδευαν τόσα χρήματα για την υγεία του ελληνικού λαού.

Στον αέρα οι μελέτες προστασίας των περιοχών Natura, χάρη επενδύσεων

Μελέτες που θα ρύθμιζαν τη θεσμική κατοχύρωση των προστατευόμενων περιοχών Natura, λεφτά που έχουν επενδυθεί, συμβάσεις που έχουν τρέξει, μελετητές που έχουν δουλέψει, υποχρεώσεις που είναι ανοικτές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όλα είναι στον αέρα, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρώην υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο.

«Η κυβέρνηση για να πετύχει το μπάτε σκύλοι αλέστε, τίναξε στον αέρα όλη τη δρομολογημένη μεταρρύθμιση», λέει στο Tvxs.gr, o Σ. Φάμελλος και για αυτό με πρωτοβουλία του, κατέθεσαν με άλλους 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Είναι γεγονός κοινά παραδεκτό πως η χώρα είχε και έχει σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα σε ό,τι αφορά τις περιοχές Natura και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2019 παρέπεμψε για το λόγο αυτόν την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τη βιοποικιλότητα και δεν έχει καθορίσει τους αναγκαίους στόχους διατήρησης και μέτρα, που να ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων φυσικών οικοτόπων και των ειδών που ζουν σε όλους αυτούς τους τόπους, ζήτημα για το οποίο απαραίτητο βήμα είναι η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας το πρόβλημα και πιεζόμενη εκ των πραγμάτων και από την Ευρώπη να το αντιμετωπίσει, προέβη σε μια σειρά ενεργειών. Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο «αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν πρώτα να τελειώσει ο χάρτης, η οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών και να αποσταλεί ο κατάλογος. Δεύτερον, να εκπονηθούν για όλη την Ελλάδα, για τις προστατευόμενες περιοχές οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, οι οποίες θα καταλήγουν σε Προεδρικά Διατάγματα που θα λένε τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή. Εμείς, λοιπόν, ως κυβέρνηση αφού οριοθετήσαμε τις περιοχές, εξασφαλίσαμε την υλοποίηση του έργου των ΕΠΜ για όλη την Ελλάδα, με χρηματοδότηση 17,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και κατά το τελευταίο έτος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τρέχανε όλες οι Μελέτες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ώστε να καταλήξουμε να έχουμε ξεκάθαρες χρήσεις γης και κανόνες για όλες τις περιοχές προστασίας του περιβάλλοντος.