Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Κονγκό: παιδιά σκλάβοι στην κόλαση του κοβαλτίου για να κάνουν μπαταρίες για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Κονγκό, παιδιά νεκρά και παραλυμένα σε ορυχεία κοβαλτίου: δράση κατά της ψηφιακής γίγαντας. "Τα θύματα απαντούν."


Η ιστορία του ανθρώπου μας έχει παραδώσει ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια τεχνική καινοτομία με τα διαπιστευτήρια μιας εφευρέσεως που θα κάνει το μέλλον καλύτερο, υπάρχει μια επιτάχυνση της ανάπτυξης που μεταφέρεται επί της ουσίας της καινοτομίας, ανεξάρτητα από τα ελαττώματα.

Ήταν λοιπόν η ενέργεια του άνθρακα, για την εμφάνιση πετρελαίου και κινητήρων εσωτερικής καύσης, για τον αμίαντο, για την πυρηνική ενέργεια, για την κακομεταχείριση των πλαστικών ... Σήμερα υπολογίζουμε τις ρυπογόνες συνέπειες, αλλά ήδη Η ξέφρενη εξύψωση για την τελική λύση εξαπλώνεται, για τον ηλεκτρικό κινητήρα, σιωπηλή και δεν είναι πλέον ρυπαίνουσα. Θα είναι έτσι;

Οι μπαταρίες λιθίου αυξάνονται όλο και περισσότερο στη ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές και στην αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων . Το λίθιο, ένα ελαφρώς τοξικό αλκαλικό μέταλλο, είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση. με συμπυκνωμένο και εξαγώγιμο τρόπο, βρίσκεται κυρίως στη Νότια Αμερική, αλλά χρειάζεται ένα άλλο υλικό από τους συσσωρευτές για να επιστρέψει η υποθετική καθαρή ενέργεια.

Το στοιχείο κοβαλτίου (Co) ατομικού αριθμού 27, είναι ένα σκληρό μέταλλο παρόμοιο με το ασήμι, απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών λιθίου. Σε μορφή σκόνης είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. είναι ελαφρώς τοξικό και εξίσου ραδιενεργό, μπορεί επίσης να εμπλουτιστεί και να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα. Δεν είναι καθαρό υλικό, αλλά παραπροϊόν χαλκού και νικελίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ζήτηση της έχει τριπλασιαστεί και αναμένεται να διπλασιαστεί περαιτέρω έως το 2020, ακριβώς λόγω της ζήτησης από την αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τανζανία: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον συνωστισμό στη διάρκεια θρησκευτικής λειτουργίας

Ο συνωστισμός σημειώθηκε την ώρα όπου ένας λαοφιλής ιεροκήρυκας έριχνε «ιερό λάδι» στο λασπώδες έδαφος ενός ανοικτού σταδίου.

Πενήντα άνθρωποι ποδοπατήθηκαν χθες, Σάββατο, στον συνωστισμό που σημειώθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής ευαγγελικής λειτουργίας σε ένα στάδιο στη βόρεια Τανζανία, όπου ιεροκήρυκες, που υπόσχονται «θαύματα» και «ευημερία», επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, υπογράμμισε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τανζανίας, ο Κίπι Ουαριόμπα, ο οποίος είναι επίσης επίτροπος του τομέα της πόλης Μόσι, που βρίσκεται στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

Ο συνωστισμός σημειώθηκε την ώρα όπου ένας λαοφιλής ιεροκήρυκας έριχνε «ιερό λάδι» στο λασπώδες έδαφος ενός ανοικτού σταδίου. Πιστοί έσπευσαν στη συνέχεια για να αγγίξουν το σημείο με την ελπίδα να γιατρευτούν από αρρώστιες, αλλά περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού ποδοπατήθηκαν στον συνωστισμό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Μέχρι τώρα καταμετρήσαμε 20 θανάτους αλλά ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί γιατί υπάρχουν τραυματίες» --τουλάχιστον 16-- δήλωσε ο Κίπι Ουαριόμπα.

Το πλήθος παρακολουθούσε μια τελετή προσευχών υπό την καθοδήγηση του Μπονιφάς Μουαμπόζα, που αποκαλείται ο «απόστολος» και διευθύνει ένα ευαγγελικό κίνημα που αποκαλείται «Σήκω και λάμπρυνε την Τανζανία».