Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Η (επιμνημόσυνη) σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ…

Mπορεί και να είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα κόμμα… δανείζει τους συνέδρους του σ’ ένα άλλο. Μπορεί επίσης να είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος ενός κόμματος αυτο-επανεκλέγεται στο όνομα της εντολής που έδωσε η βάση άλλου κόμματος. Μπορεί ακόμη, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ένα κόμμα να αναζητεί προστασία σε… νεοσυσταθείσα μητρική εταιρία λόγω χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών. Και, σίγουρα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που κάτι τέτοιο ομολογείται δημοσίως, ως λόγος πολιτικής ύπαρξης.

Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε όνομα στην ταμπέλα και έγινε ΚΙΝΑΛ λόγω έλλειψης ΑΦΜ και, τώρα πάει, σε έκτακτο συνέδριο γιατί αλλιώς δεν μπορεί… να πάρει σφραγίδα από τις τράπεζες και από την εφορία. Το γεγονός είναι γνωστό σε άπαντες ίσως – πλην ενδεχομένως κάποιων εκ των 200 και πλέον χιλιάδων ψηφοφόρων που πήγαν πρόθυμα κάποτε να εκλέξουν νέα ηγεσία σε έναν νέο κομματικό φορέα, με όραμα της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς. Ακόμη και για τους τελευταίους των αμύητων όμως ήρθε η ώρα να το πληροφορηθούν χθες, με πάσα επισημότητα. Το είπε ξεκάθαρα, με νούμερα και αριθμούς, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης στην συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει άρον-άρον σε έκτακτο συνέδριο που, ουσιαστικά, θα επικυρώσει την αυτοκατάργησή του.

Το είπε - λίγο πιο μπερδεμένα εκείνος - και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, εξηγώντας ότι από την στιγμή που υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες, πρέπει να υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ – έστω και ως σφραγίδα: «Έπρεπε», είπε, «να γίνει υποχρεωτικά ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει νομικό πρόσωπο». Και για να δώσει και μια πολιτική υπόσταση στο… νομικό ζήτημα δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «το ΚΙΝΑΛ είναι ο φορέας και το ΠΑΣΟΚ δουλεύει μέσα από το ΚΙΝΑΛ».