Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η’ με την Ευρωένωση ή με τον λαό

Του Νίκου Μπογιόπουλου

«Το απάνεμο λιμάνι»… «Το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι»… «Η Ευρώπη των λαών»… «Η Ευρώπη (που) αλλάζει»… «Η Ένωση της ισοτιμίας και της δημοκρατίας»… «Οι εταίροι»… «Οι φίλοι»… «Οι θεσμοί»…

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το να συνεχίζει κανείς αυτή τη μπουρδολογία τρία τινά σημαίνει: Ή ότι πρόκειται για κάποιον εντελώς ηλίθιο πολιτικά, ή ότι πρόκειται για κάποιο εντελώς εξωνημένο βαποράκι της προπαγάνδας των ισχυρών, ή ότι πρόκειται για τον κύριο Μπάμπη Παπαδημητρίου…
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει Μνημόνια και λιτότητα. Σημαίνει δανειακές συμβάσεις και παραγωγική αποσάθρωση της Ελλάδας. Ευρωπαϊκή Ένωση - και με «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση - σημαίνει ή τσουνάμι για το λαό (όπως αυτό καταγράφεται στα μέτρα που αποδέχεται ο κ.Τσίπρας στην 47σέλιδη πρότασή του στους «θεσμούς») ή Αρμαγεδώνας για το λαό (όπως αυτός περιγράφεται στα μέτρα που εισηγούνται οι «θεσμοί»). Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των καπιταλιστών, είναι η ένωση των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της βασιλεύει ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης, βασιλεύει το δίκαιο του ισχυρού. Οι άρχουσες τάξεις των κρατών – μελών που την απαρτίζουν, οι πολυεθνικές, οι τραπεζίτες, οι κεφαλαιοκράτες, οι πλουτοκράτες, ακόμα κι όταν τσακώνονται μεταξύ τους για την μοιρασιά, συμφωνούν και διατηρούν αδιατάρακτο το νήμα που τους ενώνει: Την εκμετάλλευση των λαών.

Η αληθινή Ευρώπη των λαών μπορεί να οικοδομηθεί μόνο όταν αρχίσει ένας - ένας λαός και περισσότεροι λαοί μαζί να ανατρέπουν αυτή τη βαρβαρότητα μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
Ένας λαός που θα απειθαρχήσει και θα ορθώσει το πατριωτικό, το διεθνιστικό και ανυπάκουο ανάστημά του απέναντι στην ένωση των πλουτοκρατών, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρίσκεται σε συμμαχία, σε εταιρική σχέση εξάρτησης και αλληλεξάρτησης με μια ένωση λύκων που του πίνουν το αίμα.

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Η Δημοκρατική Αριστερά εξέλεξε πριν λίγη ώρα τον δεύτερο

πρόεδρο της μικρής ιστορίας της. Αντικαταστάτης του ιδρυτή της Φώτη Κουβέλη δεν θα είναι η Μαρία Γιαννακάκη, η οποία ηττήθηκε, αλλά ο μέχρι πρότινος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε από το συνέδριο του κόμματος που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο. Ο νέος πρόεδρος τόνισε μετά από την εκλογή του ότι στόχος του είναι η επανεκκίνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και ο διακριτός ρόλος της. Στάθηκε επίσης στο ενδεχόμενο για συνεργασίες, χωρίς, όπως είπε, να πρέπει η ΔΗΜΑΡ να θεωρείται δεδομένη για κανένα άλλο πολιτικό σχηματισμό.

Διαβάστε όλη τη δήλωση Θεοχαρόπουλου:

«Ευχαριστώ τους Συνέδρους για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν με την εκλογή στη θέση του Προέδρου. Είναι εντολή ανανέωσης και επανεκκίνησης. Εντολή για μία προοδευτική πολιτική στραμμένη προς το μέλλον και όχι για την συντήρηση των κατεστημένων δομών του παρελθόντος. Με ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για την συμμετοχή τους στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Φώτη Κουβέλη για όσα προσέφερε στη ΔΗΜΑΡ από τη θέση του Προέδρου. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Θα κάνω ότι μπορώ για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί συλλογικά, με ενότητα για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η καλύτερη στάση στο διεθνές σεξ: Η στάση πληρωμών

Όπως έχουμε γράψει είναι μια περίοδος της ανθρωπότητας άσχημη μεν που δεν μπορεί όμως να κρατήσει τις μάσκες τις.
Μετά από μήνες μια άκαρπης «επίθεσης φιλίας», αριστερής αλαζονείας, αμετροέπειας, κρυψίνοιας, διγλωσσίας, μετάλλαξης, συνεχών υποχωρήσεων στο εξωτερικό και ανέντιμων συμβιβασμών στο εσωτερικό, η κυβέρνηση αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να θυμηθεί τον παλιό καλό της εαυτό.
Αμέσως μετά την ελληνική πρόταση που δεν την λες ακριβώς κι αριστερή, οι επικυρίαρχοι απντησαν εξόχως τιμωρητικά με το σκληρότερο μνημόνιο που έχει επιχειρηθεί να επιβληθεί σε ελληνική κυβέρνηση.Το δίλλημα που έθεσαν ήταν απλό: Ή θα αυτοκαταστραφείτε ή θα σας καταστρέψουμε, υπενθυμίζοντας στην συγκυβέρνηση ότι οι επικυρίαρχοι θέλουν να τη θάψουν ζωντανή όσο και αν αυτή υποχωρήσει ή μεταλλαχθεί.
Η Ύβρις της αριστερής/πατριωτικής κυβέρνησης πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν: Έκπληξη είναι μονάχα ότι αυτό αποτελεί έκπληξη…

«Ο,τι αποπληρώνει η Ελλάδα πηγαίνει στις πλούσιες τράπεζες»

«Οι δείκτες των “θεσμών” μετρούν πόσο ασφαλής είναι η οικονομία για τους επιχειρηματίες» υπενθυμίζει η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Σάσκια Σάσε

Η Σάσκια Σάσεν εκτιμά ότι η Ελλάδα αποτελεί απλώς ένα ακραίο δείγμα εφαρμογής μιας ακραίας πολιτικής που ακολουθείται παγκόσμια και οδηγεί σταθερά σε κοινωνική αδικία και ανισότητες. Θεωρεί ότι το φιλελεύθερο κράτος έχει αποτύχει στους στόχους του και εγκαλεί τις κυβερνήσεις ότι παρέδωσαν τα ηνία στις μεγάλες επιχειρήσεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

• Η Ελλάδα αποτελεί ένα υπόδειγμα «οικονομικής εκκαθάρισης» όπως έχετε πει. Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση των διεθνών «θεσμών» στη διαπραγμάτευση;

Αυτό αποτελεί ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά στην περίπτωσή της γίνεται εγκληματικό, δεδομένου του γεγονότος πως ό,τι αποπληρώνει [από τα δάνειά της] η Ελλάδα πηγαίνει απευθείας στις πλούσιες τράπεζες, ενώ όλο και περισσότεροι Ελληνες υποφέρουν από την ανελέητη φτώχεια και τις δυσκολίες. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους κύριους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και όλους όσοι έφτιαξαν τα προγράμματα λιτότητας. Είναι δείκτες που μετρούν την κατάσταση των εθνικών οικονομιών με όρους και κριτήρια των επιχειρήσεων.

Δηλαδή 35% ζωή είναι καλύτερα από 28% ζωή;


Το τοπίο εις ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει. Κάποιοι (εξ ημών) που πίστευαν ότι μπορούν να «φουμάρουν» (αέρας είναι τα δάνεια, με αέρα θα τους πληρώσουμε) τους δανειστές, ότι μπορούν να μπλοφάρουν παίζοντας μαζί τους πόκα (του καφενέ) ή ότι μπορούν να τους στριμώξουν (οι σοβαρότεροι) παίζοντας μαζί τους σκάκι, κατάλαβαν τώρα ότι οι δανειστές παίζουν ένα μόνον παιγνίδι, το πάρ’ τα όλα! κι ότι ο κύβος που ρίχνουν κάθεται πάντα στην ίδια θέση: φέρ’ τα όλα... (Θεωρία των παιγνίων, κεφ. 1 παρ. 1 αράδα 1)

Οι δανειστές-δυνάστες όλον αυτόν τον καιρό κωλυσιέργησαν - εκμεταλλεύθηκαν βεβαίως την καθόλου δημιουργική ασάφεια της ελληνικής κυβερνητικής γραμμής, την αμφισημία και την αμφιθυμία, αλλά ο απολεσθείς χρόνος (και η συνακόλουθη απίσχνανση των πόρων) δεν οφείλεται τόσο στα δικά μας λάθη, όσον στη σκοπιμότητα των δανειστών: να φέρουν τη χώρα σεοικονομική ασφυξία και τότε να της καταφέρουν το τελικό χτύπημα. Και παράλυτη πλέον να την κάνουν ό,τι θέλουν στα σκλαβοπάζαρα και τα χαμαιτυπεία, «στην αγορά και τα σφαγεία».

Οπως και να ’χει, προ ολίγων ημερών σε έναν τελευταίο στρατηγικό ελιγμό (μετά την τριμερή που έγινε πενταμερής και αποφάσισε για μας χωρίς εμάς), ο κ. Τσίπρας επεδίωξε τη διεκδίκηση μιας «πολιτικής λύσης», για να λάβει αμέσως απ’ το Πραιτόριο την απάντηση: «εμείς νίπτομεν τας χείρας μας, πολιτική λύση χωρίς τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν θέσει οι θεσμοί είναι αδύνατη».

Σε μια τελευταία προσπάθεια ο κ. Πρωθυπουργός έστειλε στην Εσπερία την ελληνική πρόταση (των 47 σελίδων) για τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, έτσι ώστε η ελληνική πρόταση και όχι άλλη να είναι η βάση των καταληκτικών διαπραγματεύσεων

Το Σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα

 Αποκλειστικά στο Βήμα

Η πρόταση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ που δόθηκε την Τετάρτη στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα


Σκληρά μέτρα για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ, τον ΦΠΑ στην ενέργεια και το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο περιλαμβάνει η πρόταση που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Η πρόταση αποτελείται από δύο κείμενα. Το πρώτο με τίτλο «Δεσμεύσεις Πολιτικής» (GREECE – POLICY COMMITMENTS) αριθμεί μόλις 5 σελίδες, ενώ το δεύτερο έγγραφο πρόκειται για πίνακα προαπαιτούμενων ενεργειών (Prior Actions) και αριθμεί 7 σελίδες. 

Ψηφίστε τα όλα τον Ιούνιο, ΕΝΦΙΑ και το 2016, σύνταξη στα 67 για όλους

Οι προαπαιτούμενες ενέργειες κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις καθώς ζητείται ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο με άμεση εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2015.

- Εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και του Νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2019.