Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ισημερινός: Στρατιωτικός νόμος ενάντια στις μαζικές διαδηλώσεις

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε
το Σάββατο την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο, την οποία διέταξε να εφαρμόσει ο στρατός, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που πυροδότησαν τα μέτρα λιτότητας τα οποία προωθεί η κυβέρνησή του σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επρόκειτο να «τεθεί σε ισχύ στις 15:00» [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας], προκειμένου να «διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων επιβολής της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανέφερε ο Μορένο μέσω Twitter.

«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη σε όλον τον Ισημερινό», δεσμεύθηκε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Αρχίζουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίτο. Διέταξα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τάξη σε όλο τον Ισημερινό», επέμεινε.

Η Ρωσία αντιστρέφει τους «πόλους»

Η Ρωσία ψάχνει στα ανατολικά ή στα δυτικά για τη μόνιμη θέση της στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων; Η αλήθεια είναι ότι βίσκεται στη μέση της Ευρασίας, ανάμεσα σε δύο συστήματα και δύο σφαίρες επιρροής, και προσπαθεί να ελέγξει και τα δύο. Πώς; Αλλάζοντας τους πόλους των πολιτικών δυνάμεων.

Η Δύση ισχυρίζεται πως η Ρωσία είναι ένα αδύναμο αυταρχικό καθεστώς που επιδιώκει να αποστρέψει την προσοχή από τα εσωτερικά της προβλήματα, μέσω των εξωτερικών της περιπετειών και ψάχνει τρόπους να εξάγει το αυταρχικό της μοντέλο σχηματίζοντας μια «συμμαχία αυτοκρατοριών» με την Κίνα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η αμφισβήτηση της Δύσης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση του εσωτερικού πολιτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι είναι λάθος να εξηγηθεί η εξωτερική τακτική της Ρωσίας μόνο σε αυτή τη βάση, σημειώνει η Le Monde Diplomatique.

Τι επιδιώκει πραγματικά η Ρωσία και ποιος είναι ο ρόλος της επαναπροσέγγισης με την Κίνα; Η βασική της επιδίωξη είναι να γίνει αποδεκτή ως «συν-διαμορφωτής» των διεθνών υποθέσεων, μια φιλοδοξία που δεν πληρώθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια η Ρωσία προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτό που ονόμασαν «ιστορική Δύση» σε μια «ευρύτερη Δύση» που θα ενσωμάτωνε και τη Μόσχα. Αυτό θα είχε απελευθερώσει την «ιστορική Δύση» από το θεσμικό και ιδεολογικό πλαίσιο του Ατλαντισμού για τον Ψυχρό Πόλεμο και θα καλλιεργούσε μια νέα κουλτούρα πολιτικού διαλόγου και δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

Politica no – πόλεμος yes…


ετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Τουρκίας – Αλβανίας οι διεθνείς της πρώτης επέλεξαν να χαιρετίσουν τους οπαδούς της ομάδας τους με τον παρακάτω τρόπο. Στρατιωτικά…

Η κίνηση των ποδοσφαιριστών της Τουρκίας προφανώς ήταν ενταγμένη στην ανάταση του… φρονήματος του στρατού της Τουρκίας που μακελεύει ανθρώπους στη Συρία. Οι ποδοσφαιριστές της Τουρκίας αξιοποίησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα για να εκθειάσουν σαν καλοί «στρατιώτες» τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η χώρα τους εναντίον του εδάφους μιας άλλης χώρας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο πόλεμος, οι εισβολές, οι εκατόμβες, τα κύματα της προσφυγιάς λόγω του πολέμου δεν είναι… πολιτική.

Και το σημειώνουμε υπενθυμίζοντας ότι μια από τις πιο διαδεδομένες καραμέλες της FIFA, τηςUEFA και κάθε σαχλοπαπαρολόγου της σειράς που κάνει πολιτική δια της μπουρδολογίας, είναι αυτό το περίφημο «no politica» στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, γενικά.

Δεν ξέρουμε πως και αν θα αντιδράσει η UEFA. Στην πραγματικότητα καμία αξία δεν έχει η αντίδραση ή η μη αντίδρασή της.

13 Οκτωβρίου 1944: Ο ΕΛΑΣ δίνει δίνει τη Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι

Ύστερα από 1.264 μέρες φασιστικής σκλαβιάς, στις 12 Οκτώβρη 1944, η Αθήνα απελευθερώνεται από τους ναζί κατακτητές που υποχωρούν κάτω από τα συνεχή χτυπήματα των τμημάτων του ΕΛΑΣ.
Ενώ όμως στην Αθήνα ο λαός πανηγυρίζει για την απελευθέρωση, στον Πειραιά η μάχη για την σωτηρία της πατρίδας συνεχίζεται. Οι Γερμανοί σκοπεύουν πριν αποχωρήσουν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στην υποδομή του τόπου. Βασικός τους στόχος είναι να τινάξουν στον αέρα την «Ηλεκτρική» στο Κερατσίνι.
Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» ήταν η σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, οι ζημιές και τα θύματα θα ήταν ανυπολόγιστα. Η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας – Πειραιά θα παροπλίζονταν.

Η μάχη για την σωτηρία της Ηλεκτρικής ήταν ζωτικής σημασίας. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ Πειραιά που απαρτιζόταν από το 6ο Σύνταγμα με τέσσερα τάγματα, με καπετάνιο τον κομμουνιστή ηγέτη Νίκανδρο Κεπέση, ήταν σε πλήρη επιφυλακή. Η υπεράσπιση του εργοστασίου από τον ΕΛΑΣ καταγράφηκε στην ιστορία ως η θρυλική «Μάχη της Ηλεκτρικής».
Ας δούμε ένα σύντομο χρονικό, όπως παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου:

Δε σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Γυάρου

Mε την κόκκινη σημαία να ανεμίζει περήφανα, με τη «Ρωγμή» να κυριαρχεί, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, το ΚΚΕ τίμησε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σε αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου. Δημήτρης Κουτσούμπας: Θα ανοίγουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και μια καινούρια ρωγμή σε αυτό το σάπιο σύστημα (ΦΩΤΟ)

«Δε σας ξεχνάμε. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Γυάρου». Με αυτό το πανό να δεσπόζει στους τοίχους των φυλακών στη Γυάρο και με την κόκκινη σημαία να ανεμίζει περήφανα, με τη «Ρωγμή» να κυριαρχεί, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, το ΚΚΕ τίμησε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν ή άφησαν τη ζωή τους σε αυτόν τον ξερότοπο καταμεσής του Αιγαίου.


Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης που φιλοτέχνησε το μνημείο «Ρωγμή».