Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΗΠΑ: Αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ατλάντα, μετά τις δολοφονίες έξι γυναικών ασιατικής καταγωγής


Σταματήστε το μίσος φώναξαν οι διαδηλωτές

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Καπιτώλιο της Τζόρτζια, στην Ατλάντα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κοινότητα των Ασιατών Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Τα έξι από τα θύματα ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια περίοδο που αυξάνεται, εδώ και έναν χρόνο, η βία εναντίον των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. Ηγετικά στελέχη της κοινότητας λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατηγορούνται οι άνθρωποι αυτοί για την πανδημία, επειδή ο νέος κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το Καπιτώλιο σήμερα. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν είμαστε ο ιός» και «Σταματήστε το μίσος κατά των Ασιατών».

«Οι γυναίκες που χάθηκαν… Τις θεωρώ οικογένειά μου», είπε ο Τίμοθι Φαν, από το Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας, ο οποίος οδήγησε οκτώ ώρες με το αυτοκίνητό του για να παραστεί στη διαδήλωση.

Subcomantante Marcos: Μια ξεχωριστή βιογραφία


Φωτεινή Λαμπρίδη

«ΟΜάρκος δεν είναι σίγουρα μια περσόνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην ένοπλη παράδοση της Λατινικής Αμερικής. Μπορεί σε όλα τα εθνοαπελευθερωτικά κινήματα να χρησιμοποιούνταν ψευδώνυμα και συνωμοτικοί κανόνες για τις ανάγκες του αγώνα, αλλά εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι πολύ διαφορετικό. Έχουμε να κάνουμε με μια περσόνα που διαταράσσει συστηματικά και σκόπιμα τις συντεταγμένες του εαυτού και της πραγματικότητας όπως τα γνωρίζουμε. Και φυσικά όταν μπαίνει στη ζούγκλα και αρχίζει να έρχεται σε επαφή με τον σαμανισμό των ιθαγενών, με τον ναγκουαλισμό της Τσιάπας, τα πράγματα αρχίζουν και παίρνουν άλλες κατευθύνσεις» λέει στο tvxs.gr o Μιχάλης Μεντίνης, κοινωνικός ψυλόγος και εκδότης του εκδοτικού οίκου Oposito, μέσω του οποίου κυκλοφορεί στην Ελλάδα, η πιο ενδιαφέρουσα έκδοση για την ζωή και τον αγώνα του subcomandante Marcos.

Ο λόγος για την βιογραφία του Marcos με την υπογραφή του Nick Hench και την πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Στασινοπούλου. Είναι η πρώτη φορά, που μαθαίνουμε πως διαπότισε ο σαμανισμός και γενικότερα η κουλτούρα των ιθαγενών τον Marcos, γεγονός στο οποίο οφείλει μεγάλο μέρος της ιδιαιτερότητας του το κίνημα των Ζαπατίστας και το οποίο εκφράζεται και μέσω της ποιητικο-πολιτικής του γλώσσας. Φωτίζεται επίσης η σχέση ανάμεσα στις σαμανιστικές παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής και τον μαρξισμό, η σχέση του κινήματος με την εκκλησία και η εξέλιξη ενός κινήματος που ενέπνευσε πολλά άλλα κινήματα από το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση μέχρι αυτό που ονομάζουμε κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

«Οι Ζαπατίστας αναμόχλευσαν το επαναστατικό φαντασιακό» όπως λέει στο tvxs.gr ο Μ. Μεντίνης, ο οποίος υπογράφει και τον πρόλογο του βιβλίου: «Σήμερα που ο εαυτός μας ανακυκλώνει ακατάπαυστα τη ναρκισσιστική του μιζέρια όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, από τους εσωτερικούς του μονόλογους και τα γραφεία των ψυχολόγων μέχρι τις πόζες στο ίνσταγκραμ, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια τέτοια ριζοσπαστική απόσυρση, μια ρήξη με τη συνήθεια και την επανάληψη, μια ρήξη με τον εαυτό μας. Ένα σημείο όπου η ατομική και κοινωνική ρήξη συναντιούνται»