Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Έτοιμος να επιστρέψει στη Βολιβία για «πολιτικό διάλογο» ο Έβο Μοράλες

efsyn.gr

Κινήσεις για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη χώρα του δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει.

Ο Έβο Μοράλες εμφανίστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό υιοθετώντας έναν πιο συγκαταβατικό τόνο και καλώντας τον στρατό και την αστυνομία της χώρας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μη βάψουν τα χέρια τους με το αίμα των πολιτών.

Επανέλαβε πως η παραίτησή του και η αποχώρησή του από τη χώρα προήλθαν εξαιτίας πραξικοπήματος, ενώ αρνήθηκε τη νομιμότητα της μεταβατικής προέδρου,Τζανίν Άνιες.


Άφησε, ακόμη, ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Βολιβία δηλώνοντας «εάν το ζητήσει ο λαός μου, είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε (στη Βολιβία) για να αμβλύνουμε την κατάσταση» και προσθέτοντας «θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα».

Ο Μοράλες, ο οποίος μετέβη χθες στο Μεξικό όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, απηύθυνε επίσης έκκληση για τη διεξαγωγή «πολιτικού διαλόγου», προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που κλονίζει τη Βολιβία.

Καταφέρθηκε, ακόμη, εναντίον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και τους ισχυρισμούς για σοβαρές παρατυπίες στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στη χώρα.