Αρχικώς η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε – ή τουλάχιστον είπε ότι θα ζητήσει – κυρώσεις. Μετά ζήτησε «ισχυρή καταδίκη» της Τουρκίας. Kατόπιν, αρκέστηκε στην «αναφορά» του θέματος στο κείμενο συμπερασμάτων. Και, τελικώς, φύγαμε ως χώρα από την σύνοδο κορυφής παίρνοντας μια διατύπωση «έντονης αποδοκιμασίας» της συμπεριφοράς της Αγκυρας.
Κοινώς, η Ελλάδα έφυγε από την σύνοδο κορυφής με την… συμπάθεια των ευρωπαίων εταίρων και η Τουρκία με το Oruc Reis πάντοτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και με «ελευθέρας» για το επόμενο δίμηνο, - ήτοι, χωρίς καμία απειλή, προειδοποίηση ή έστω και νύξη για επιβολή κυρώσεων έως την επόμενη τακτική σύνοδο, του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το Politico, το ελληνικό αίτημα για προειδοποίηση με πιθανό εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία απερρίφθη. Όπως απερρίφθη και οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένη προθεσμία για συμμόρφωση της Αγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επίσης, οι μόνες χώρες που στήριξαν τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις ήταν η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Ισπανία και Ιταλία ήταν κάθετα αρνητικές σε οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις – πόσο μάλλον για εμπάργκο όπλων, δοθέντων των μεγάλων και στρατηγικών εξοπλιστικών deals που έχουν με την Τουρκία. Η δε Γερμανία φέρεται να υπέσκαψε παρασκηνιακά ακόμη και την πρόταση που η… ίδια είχε προωθήσει προχθές, μαζί με την Γαλλία, για προθεσμία μίας εβδομάδας στην Αγκυρα για να επιστρέψει στην διεθνή νομιμότητα.
Στο δια τάυτα, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει, μέσα από την ευρωπαϊκή ανοχή και το προεκλογικό κενό εξουσίας στις ΗΠΑ το «παράθυρο ευκαιρίας» για να τραβήξει στα άκρα τον γεωπολιτικό του εκβιασμό και να διεκδικήσει διάλογο διευρυμένης ατζέντας. Και ενώπιον αυτού του εκβιασμού, η Αθήνα δείχνει πλέον εγκλωβισμένη σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να κάνει – και τι μπορεί ακόμη να κάνει – ο πρωθυπουργός για να σπάσει αυτό το αδιέξοδο, σπάζοντας μαζί και την βολική ανοχή της Ευρώπης απέναντι στην Αγκυρα.
Την απάντηση ίσως την έδωσε – ξανά – χθες ο Αλέξης Τσίπρας.: «Δεν έχεις άλλο δρόμο για να υπερασπιστείς ένα κυριαρχικό δικαίωμα από το να το ασκήσεις», είπε και επανέλαβε ότι τώρα είναι η ώρα για να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια κατ’ αρχάς στην Κρήτη, και αναλόγως των εξελίξεων και στο Καστελόριζο.